Plače v Sloveniji: kdaj bomo v EU?
OT: Vidim, da vas je dosti, ki poznaste podjetnike, ki so ustvarli svoje podjetje. Kaj me lahko kdo kontaktira,ki mi bo znau pametno odgvort, ker mam kr precej uprašanj o podjetju. ZS, prosim.
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
Pa kaj eni tle karikature risemo? O direktorjih ki si zlobno manejo roke, v njihove zepe pa zginja denar?
Jst poznam ene par direktorjev. Tle lapate o tem, da sedijo na svojih ritih pa blazne denarje kasirajo, pol se pa na jahtah vozijo okol. No sej po svoje za nekatere razumljivo, saj vas mediji pitajo z zgodbami o ekscesih kakih Rajkotov Hrvaticev. To je manjsina. Drugace so vsi direktorji k jih jst poznam zelo brihtni in talentirani ljudje, ki so v lastno firmo veliko znoja vlozil. In mene ni prav nic motilo, da ko sem delal v mali programerski firmi, je direktor programiral enako kot jaz, pa je bila njegova placa mnogo vecja.
Ker je bla njegova firma. In ker se mene ne tice, koliko si on izplacuje. Kot je ze jochie(se mi zdi) povedal, ko so me najeli smo se zmenili koliko bom placan(in kako se bo to visalo). In dokler mi toliko placuje, mu nimam jst kej piskat o njegovi placi.
Torej ko se zaposlujes imas ponudbo za delovno mesto za toliko place.
Lahko zavrnes. Ce pa hoces direktorsko placo pa naredi svojo firmo.
Nevednezi bodo tukaj pripomnili, da delavec dela ravno toliko kot direktor. Ha! Jaz sem programiral iste stvari kot direktor, ampak za razliko od njega sem jst samo rabu vedet kateri kos programa moram do kdaj koncat. On se je moral zajebavat z narocniki in njihovimi butastimi zahtevami, z roki za razne projekte, s tem od kod bomo mi dobil nase place, s tem kje bomo dobil naslednji projekt, kako se bomo sirili, kaj bomo cez 10 let delal.
Delala sva isto delo, toda moja najtezja odlocitev je bla kaj bom v menzi za kosilo jedu, on je pa nosil odgovornost za dolgorocno delovanje firme, in je imel cel kup administrativnih opravkov.
Tudi jaz bi rad visje place v Sloveniji, ni mi pa jasno, kako bi se to doseglo preko drzave. Namrec v Sloveniji furamo svobodno trzno ekonomijo, kjer posegov drzave prakticno ne sme bit. Naj bi laufalo ponudba-povprasevanje. In ce lahko dobijo delavca za 400 eur bodo tok dali. Zakaj bi dali 500 eur ce lahko dajo 400. Ce ga ne dobijo pol pa vec ponudijo. Hudica sej je isto s cenami stanovanj, borzo...folk bo dal tako ponudbo, da cimboljs skos pridejo. Ce ne pridejo, bodo pa ponudili vec. Ergo je kader, ki ga je v izobilju poceni. Ker je nekdo ze dost obupan da bo za mal denarja delal.
Tko to je v tej ekonomiji. Ne razumem pa tega blaznega soka in ogorcenja, nad povsem logicnimi potezami vodstev podjetij. Sej smo vsi vedl kako kapitalizem deluje.
Poleg tega: se vam ne zdi slastna ironija, ko delavec pizdi nad placo poslanca in preklopi TV na fuzbal, kjer se po igriscu podijo ljudje, katerih place presegajo poslanske za velik faktor. Kako to, da se ljudje pritozujejo nad placami politikov in direktorjev, na uber placane sportnike pa pozabijo?
Jst poznam ene par direktorjev. Tle lapate o tem, da sedijo na svojih ritih pa blazne denarje kasirajo, pol se pa na jahtah vozijo okol. No sej po svoje za nekatere razumljivo, saj vas mediji pitajo z zgodbami o ekscesih kakih Rajkotov Hrvaticev. To je manjsina. Drugace so vsi direktorji k jih jst poznam zelo brihtni in talentirani ljudje, ki so v lastno firmo veliko znoja vlozil. In mene ni prav nic motilo, da ko sem delal v mali programerski firmi, je direktor programiral enako kot jaz, pa je bila njegova placa mnogo vecja.
Ker je bla njegova firma. In ker se mene ne tice, koliko si on izplacuje. Kot je ze jochie(se mi zdi) povedal, ko so me najeli smo se zmenili koliko bom placan(in kako se bo to visalo). In dokler mi toliko placuje, mu nimam jst kej piskat o njegovi placi.
Torej ko se zaposlujes imas ponudbo za delovno mesto za toliko place.
Lahko zavrnes. Ce pa hoces direktorsko placo pa naredi svojo firmo.
Nevednezi bodo tukaj pripomnili, da delavec dela ravno toliko kot direktor. Ha! Jaz sem programiral iste stvari kot direktor, ampak za razliko od njega sem jst samo rabu vedet kateri kos programa moram do kdaj koncat. On se je moral zajebavat z narocniki in njihovimi butastimi zahtevami, z roki za razne projekte, s tem od kod bomo mi dobil nase place, s tem kje bomo dobil naslednji projekt, kako se bomo sirili, kaj bomo cez 10 let delal.
Delala sva isto delo, toda moja najtezja odlocitev je bla kaj bom v menzi za kosilo jedu, on je pa nosil odgovornost za dolgorocno delovanje firme, in je imel cel kup administrativnih opravkov.
Tudi jaz bi rad visje place v Sloveniji, ni mi pa jasno, kako bi se to doseglo preko drzave. Namrec v Sloveniji furamo svobodno trzno ekonomijo, kjer posegov drzave prakticno ne sme bit. Naj bi laufalo ponudba-povprasevanje. In ce lahko dobijo delavca za 400 eur bodo tok dali. Zakaj bi dali 500 eur ce lahko dajo 400. Ce ga ne dobijo pol pa vec ponudijo. Hudica sej je isto s cenami stanovanj, borzo...folk bo dal tako ponudbo, da cimboljs skos pridejo. Ce ne pridejo, bodo pa ponudili vec. Ergo je kader, ki ga je v izobilju poceni. Ker je nekdo ze dost obupan da bo za mal denarja delal.
Tko to je v tej ekonomiji. Ne razumem pa tega blaznega soka in ogorcenja, nad povsem logicnimi potezami vodstev podjetij. Sej smo vsi vedl kako kapitalizem deluje.
Poleg tega: se vam ne zdi slastna ironija, ko delavec pizdi nad placo poslanca in preklopi TV na fuzbal, kjer se po igriscu podijo ljudje, katerih place presegajo poslanske za velik faktor. Kako to, da se ljudje pritozujejo nad placami politikov in direktorjev, na uber placane sportnike pa pozabijo?
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Mahagonij napisal/-a:Poleg tega: se vam ne zdi slastna ironija, ko delavec pizdi nad placo poslanca in preklopi TV na fuzbal, kjer se po igriscu podijo ljudje, katerih place presegajo poslanske za velik faktor. Kako to, da se ljudje pritozujejo nad placami politikov in direktorjev, na uber placane sportnike pa pozabijo?
zato, ker se za športnike ve, da dejansko delajo.malo je ljudi ki bi 90minut ali več tekli na igrišču za žogo, vsakodnevno trenirali in tako dalje...
športniki dajejo razultate, če pa sam šetajo po igrišču je pa seveda temu primeren rezultat gledalcev.
Kaj pa politiki?na you tubu je miljon psonetkov kako spijo med sejami.jst če bi zaspala na šihtu bi v naslednji sekundi letela, ne oni pa še dalje kasirajo.
In tud tko, delo politikov ni neko baš drastično.privoščim tistemu ki dejansko kej naredi, ampak tist ki pa ne dela nč ala Eva Irgl, pa res ne.
in valda je razlika,žal je vedno bila in vedno bo.ne cenni se delovne sile, ne ceni se šivilj v muri ki so vse poklepane za borih 500 evrov, ne ceni se mizarjev ki delajo omare da lahko ti kam cunje psopraviš itd itd itd.
direktorji pa tko tko..eni res vlagajo v svoje delo, eni prav nič in so samo prekleto preveč plačana maskota podjetja.na take ki pa ne cenijo svojih podrejenih pa tud lahko samo pljunem!
ampak žal je tako, take it or leave it.če hočeš imeti denar boš moral poprijeti za delo.žal..
*purple* napisal/-a:Mahagonij napisal/-a:Poleg tega: se vam ne zdi slastna ironija, ko delavec pizdi nad placo poslanca in preklopi TV na fuzbal, kjer se po igriscu podijo ljudje, katerih place presegajo poslanske za velik faktor. Kako to, da se ljudje pritozujejo nad placami politikov in direktorjev, na uber placane sportnike pa pozabijo?
zato, ker se za športnike ve, da dejansko delajo.malo je ljudi ki bi 90minut ali več tekli na igrišču za žogo, vsakodnevno trenirali in tako dalje...
športniki dajejo razultate,
S sportnimi rezultati se da samo na skretu rit obrisat, ce ti je papirja zmanjkal. Od rezultatov dobrega dela direktorja ali politika imajo ljudje lahko resnicen profit, od sporta pa ne. Sport je navaden entertaiment, ampak so ocitno svete krave, ker se ob njihove place nihce ne obregne.
Gotovo vlozijo veliko truda, ampak to vlagajo tudi drugi poklici pa ni nihce toliko placan.
Lepa ideja, ampak kako in po kakem kriteriju bos merila uspesnost dela politika? Za nekatere zadeve preprosto ne obstaja prakticnih resitev. Ravno tako, kot ne obstaja nacin po katerem bi lahko merili uspesnost dela sodnikov.*purple* napisal/-a:In tud tko, delo politikov ni neko baš drastično.privoščim tistemu ki dejansko kej naredi, ampak tist ki pa ne dela nč ala Eva Irgl, pa res ne.
Jap. Se en razlog zakaj se podjetjem ne splaca placevat delavcem vec od trzne cene njihovega delovnega mesta je, da vsak denar, ki ga prisparajo pri placah, se pozna v koncni ceni izdelka, kar omogoca prednost na trgu. Nekdo, ki svojim delavcem placuje vec bo imel problem bit cenovno konkurencen nekomu, ki placuje najmanj mozno.*purple* napisal/-a:ne cenni se delovne sile, ne ceni se šivilj v muri ki so vse poklepane za borih 500 evrov, ne ceni se mizarjev ki delajo omare da lahko ti kam cunje psopraviš itd itd itd.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
S sportnimi rezultati se da samo na skretu rit obrisat, ce ti je papirja zmanjkal. Od rezultatov dobrega dela direktorja ali politika imajo ljudje lahko resnicen profit, od sporta pa ne. Sport je navaden entertaiment, ampak so ocitno svete krave, ker se ob njihove place nihce ne obregne.
Gotovo vlozijo veliko truda, ampak to vlagajo tudi drugi poklici pa ni nihce toliko placan.
šport ne utruja ljudi, kot gospodarstvo in politika.Šport ljudem ne naredi nič slabega, ne uvede nobenga prfuknjenega zakona, ne odvaja davkov in tako naprej.šport je sprostitev in tega ne bo nihče nikol psotrani gledal.
je pa res kot sem rekla, za športnike veš da delajo v svoji smeri, medetm ko za speče politike ne!
Lepa ideja, ampak kako in po kakem kriteriju bos merila uspesnost dela politika? Za nekatere zadeve preprosto ne obstaja prakticnih resitev. Ravno tako, kot ne obstaja nacin po katerem bi lahko merili uspesnost dela sodnikov.
po tistem kar je dejansko naredil/predlagal/se boril.
recimo, jankovič, njega lahko merim po supešnnosti precej!njemu se vidi od vse ostale županije da je nekaj naredil!
ko mi pa janša mučka o nekih tajkunih v katere je vpleten verjetno tudi sam, pa res, tle nimam kaj meriti, je že črno na belem.
Jap. Se en razlog zakaj se podjetjem ne splaca placevat delavcem vec od trzne cene njihovega delovnega mesta je, da vsak denar, ki ga prisparajo pri placah, se pozna v koncni ceni izdelka, kar omogoca prednost na trgu. Nekdo, ki svojim delavcem placuje vec bo imel problem bit cenovno konkurencen nekomu, ki placuje najmanj mozno.
in kako se gtemu reče?skrb samo za svojo rit.no pač taki s takim mišljenjem, nebi smeli vodit pdojetja.delavčeva usta lačna, njega pa skrbi za konkurenco da si bo lahko še trikrat več potlačil v žep.patetičen sistem!
Patetična si ti.
Za začetek ti razložim povezavo med davki in socialno državo. Davki morajo biti - in po mojem mnenju bi morali biti še večji - da se iz njih financira javno zdravstvo, šolstvo, sodstvo, pa tudi vlada in poslanci. Za to dojeti ni treba biti diplomirani ekonomist.
In tudi šport se financira iz davkov. Deloma iz sponzorskega denarja (ki je posredno tudi naš, ker ga podjetja uveljavijo kot davčno olajšavo), deloma direktno iz proračuna.
Za začetek ti razložim povezavo med davki in socialno državo. Davki morajo biti - in po mojem mnenju bi morali biti še večji - da se iz njih financira javno zdravstvo, šolstvo, sodstvo, pa tudi vlada in poslanci. Za to dojeti ni treba biti diplomirani ekonomist.
In tudi šport se financira iz davkov. Deloma iz sponzorskega denarja (ki je posredno tudi naš, ker ga podjetja uveljavijo kot davčno olajšavo), deloma direktno iz proračuna.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
- razmazena_maca
- Debatorica
kr.ena napisal/-a:Patetična si ti.
seveda morajo bit davki, ampak naj se potem ta denar tudi uporabi, da bomo imeli kaj od teh davkov!
za bedarije ki država davkoplačevčlski denar porablja, pa seveda ne bom tiho.
kr.ena napisal/-a:Patetična si ti.
Jaz pa sem dipl. ekonomist, a se vseeno s tem ne strinjam. Strinjam se, da davki morajo biti, a ne s tem, da bi morali biti večji, ker od tega ne bi državljani imeli popolnoma nič. Že sedaj se toliko vlaga in plačuje, ko pa nekaj rabiš moraš pa vse plačati. Denar že tako zapravljajo za popolnoma nepombne zadeve (npr. obisk Bušmana), če se bo plačevalo več, bodo samo še lažje počeli neumnosti.
orhideja1 napisal/-a:kr.ena napisal/-a:Patetična si ti.
Jaz pa sem dipl. ekonomist, a se vseeno s tem ne strinjam. Strinjam se, da davki morajo biti, a ne s tem, da bi morali biti večji, ker od tega ne bi državljani imeli popolnoma nič. Že sedaj se toliko vlaga in plačuje, ko pa nekaj rabiš moraš pa vse plačati. Denar že tako zapravljajo za popolnoma nepombne zadeve (npr. obisk Bušmana), če se bo plačevalo več, bodo samo še lažje počeli neumnosti.
Okrepljeno je pač moje mnenje, ki je drugačno od tvojega. Ostalo je pa najbrž dejstvo, s katerim se obe strinjava.

Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava