Vpliv Covid19 na vsakdanje življenje

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 286
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 29. Mar. 2020 16:11

Ufff... že vidim, da ko bo konec te pandemije/epidemije (se opravičujem, ne ločim, guglat za razliko pa se mi ne da), bodo nastajale diplomske naloge na to temo :mrgreen:

Glavno, namen te teme je, da se malo izpovemo ali pa podebatiramo o čemerkoli, kar nas zanima v zvezi z našim spremenjenim življenjem zadnja 2 tedna

Očitno narobe gledano sem pričakoval, da bo tale forum sedaj v teh "dosadnih časih" vsaj malo bolj zaživel. Pa je očitno živ še manj.

Tudi na Facebooku neke hude (povečane) aktivnosti prijateljev ne vidim. Online zmenkarije se mi zdi, da tudi upadajo. Iz tega razloga tudi sam ne podaljšujem takih in podobnih članarin. Zaenkrat službo še imam, delam za svoje pojme preveč, seveda od doma. Tako da zmanjšanja prihodkov zaenkrat še ni. Karsetiče odhodkov pa se glede na moj način življenje le-ti sedaj manjšajo, kratkoročni cilj je kaj privarčevati, dolgoročno se bom prilagajal situaciji.

Pri delu od doma, seveda nimam najboljših pogojev za to, kar bo slabo za moj hrbet, ampak kakšen mesec bom še zdržal. (No, tudi 2. :cool: ) Sicer med vikendi se razgibavam, vsaj 2 uri sprehoda vsak dan vikenda. Bomo videli kako bo, ko nam še to omejijo.

Opažam, da je M$ Teams (malo reklame lahko naredim :cool: ) zakon orodje za sestanke, se mi zdijo sestanki še boljši, kakor v živo. Drugače pa pogrešam udobje (svoje) pisarne. Pogrešam malice, hrano zunaj nasploh, druženje v živo s sodelavci.

Popoldne pogrešam, da grem s kom na kako pijačo.

Verjetno podobno pogrešate vsi.

Včasih pomislim kako sedaj živali, naši hiši ljubljenčki gledajo na nas ljudi. Verjetno nimajo dovolj razuma za razmišljanje, razen da so opazili spremembo in se prilagodili našemu vedenju.

Verjetno si mislijo, da je tale človek ena čudna vrsta živega bitja. Zelo religiozno naravnan, sedaj zaradi nekega mita/predpisa/višje sile, ne sme več hodit iz hiše, in so kar vsi doma :roll: :lach: Tako bi zgledalo, če bi nas nekdo gledal iz distance in ne bi poznal situacije glede virusa :)

Drugače kratkoročno verjetno sprememba življenskega stila vseeno vpliva dobro name. Mislim, da se mi je nivo stresa zmanjšal. Ne rabim več hiteti v službo.

Stvar, ki sem jo v prvih dveh tednih naredil je, da sem si uredil kuhinjo in nabavil sestavine, da nisem doma lačen. Druga pomembna stvar je, da sem si usposobil TV. Čeprav sem opazil, da so vsebine zanič, se mi zdi, da so nekoč bili boljši filmi. Naposled sem na internetu našel meni zanimive serije, ki jih sedaj z veseljem gledam ob večerih :D
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4658
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 29. Mar. 2020 16:21

Ma meni niti ni neke posebne razlike s prej, po eni strani me pa ta korona karantena še najbolj spominja na izpitna obdobja, samo, da takrat je bilo še bolj na hart, po drugi mi je pa všeč tak malo bolj chill mode..

Jaz upam, da je kakšna možnost, da bo to trajalo 'samo' še 2 ali 3 tedne in ne več..

MS Teams je pa res dober ja, za sestanke in webinarje. :)

Js se pa ful premalo gibam zdaj najbrž, sej naslednji vikend pa res grem k staršem in tam bom lahko okoli hiše kolikor se mi bo poželelo. :)
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Firestorm
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 430
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 29. Mar. 2020 21:09

Buuuuuu meni je grozno.
Sem mislila biti v LJ samo par dni, da nekaj uredim in potem iti nazaj k staršem, ker pač -tam mam vsaj tisto malo družbe, človeškega kontakta in narave.
No ampak sedaj sem pa tu obtičala. Brez možnosti izbire dejansko.
Pa saj verjetno bi se še vedno odločila za LJ, sem se preveč na svoj mir navadila, ne vem kako bi z družino zdržala toliko tednov (mogoče celo mesecev?) v isti hiši. Ampak po drugi strani pa tudi ne vem, kako bom sama preživela, ker sem socialno bitje.

Me tudi mori, ker imam precejšen izpad dohodka, tako da je ena dodatna skrb še to.

Ampak kaj češ, delaš tisto, kar lahko, kolikor se pač da.

Stiki so pa pač po internetu, saj vsak dan koga novega na ta način "spoznam", tako da vsaj kar se tega tiče ni dolgčas, če imaš zanimive sogovornike.

Poleg tega mi ne manjka časa za branje, premišljevanje in kreativnost. Upam, da vsaj iz tega še kaj potegnem.

Upam, da ste vsi v redu in zdravi.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4658
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 29. Mar. 2020 21:27

A zaradi tega novega zakona o občinah hočeš reči, da si tu obtičala? :eek:

Sej pol zna bit, da sem tudi jaz, nič mi ni jasno, kako/ koliko se bo to preverjalo.. Sem mislila it domov, ker je bolj komot, ker smo v hiši bolj na samem, naša občina ima skoraj najmanj okužb v Slo. in ni problem glede gibanja, tukaj sem pa v glavnem že 2 tedna skos v stanovanju, če odštejem par minutk sprehoda na dan.. Po drugi strani mi je veliko bolj fajn in bolj komot bit sama tukaj v Lj..

Hvala bogu nekaj odrezano preveč se ne počutim, še fajn mi je, da končno imam mir, sem bila prej, ko sem bila študentka, v štud. domu v rožni, ko nisi nikoli bil sam, tudi če si hotel, skos ful ljudi okoli in mi je zdaj luksuz. Sem pa tudi zdaj vsak dan/ skoraj vsak dan na telefonu s kom iz službe, skos na kontaktu prek mailov in se ne počutim odrezano..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Firestorm
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 430
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 29. Mar. 2020 21:32

Tako, točno zaradi tega.
Sicer ne vem, kako bo izgledalo, ampak jaz mislim, da bodo zadevo resno jemali.
Pač bodo ustavljali na cestah in preverjali, če dejansko imaš legitimen razlog za premik med občinama.
Moj stalni naslov je sicer itak tu v LJ, ampak nima veze; piše, da kjer pač si (začasni ali stalni), tam pač moraš do nadaljnjega ostati.

Tudi meni je po eni strani bolj komot v LJ, ker pač je moje stanovanje, navadila sem se živeti po svoje in pri starših se rabim vseeno ves čas prilagajati.
Po drugi strani pa ja... Tam so lepo na samem, narava je, tu v LJ res ne vem, kam se bom dala.

Imam pa sigurno več zasebnosti, tako da je vsaj to plus.
mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 286
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 29. Mar. 2020 21:42

Firestorm napisal/-a:Stiki so pa pač po internetu, saj vsak dan koga novega na ta način "spoznam", tako da vsaj kar se tega tiče ni dolgčas, če imaš zanimive sogovornike.

Kje na internetu? :D

Jaz sem v podobni situaciji kot ti. Praktično sem sam v svojem delu hiše. Stike bi (po pravilih) lahko imel zgolj z bivšo, ampak jih praviloma nimam :)

Vsaj v Ljubljani nisem in lahko hodim na sprehode. Pa v službi imam sestanke oz. nenehno stik s sodelavci. Zaenkrat je še OK.

Je vikend prehitro minil (dobro serijo gledam :mrgreen: ). Bi bil 2 dni še "doma" (oz. pravilno - ne v službi). Jah nič, jutri je ponedeljek.
Zadnjič spremenil mmm, dne 29. Mar. 2020 21:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4658
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 29. Mar. 2020 21:43

Ajaaa, ma po mojem imam pol js drugo situacijo, ker itak bi tudi šla z registracijo na avtu od svojega stalnega bivališča..
Po mojem tako strogo ne bo, ker se je uvedlo predvsem zaradi ljudi, ki so na veliko počitnikovali ta vikend in se vozili drugam, mogoče se bo začelo malo bolj gledat med vikendom.. baje, da imajo itak tudi zaposlenih v policiji v primanjkljaju, da bi povsod to nadzorovali..
Če pa slučajno me ne izpustijo iz Lj, pa tudi ne bo nič narobe..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Firestorm
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 430
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 29. Mar. 2020 21:49

saj če prav razumem, tu še vedno lahko gremo na sprehod, ampak samo, če smo sami (oz. partner/otrok) in pač hodimo, ne da posedamo na klopcah in podobno.
Tako da upam, da vsaj kak tek se bo za enkrat še smelo.
Čeprav se tudi govori nekaj o omejitvi gibanja (da naj bi samo v bližini cca 200m od bivališča lahko bil -torej do trgovine in nazaj; upam, da tega še ne bo).

Hayley, mislim, da ni tako enostavno. če sem jaz prav razumela, ni samo, da te ne bodo ven spustili, ampak boš mastno kazen plačala. a ni bilo govora o 400e? naj me kdo popravi. lahko, da imam zadeve pomešane, me malo mede trenutno.
mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 286
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 29. Mar. 2020 21:51

hayley napisal/-a:Po mojem tako strogo ne bo, ker se je uvedlo predvsem zaradi ljudi, ki so na veliko počitnikovali ta vikend in se vozili drugam, mogoče se bo začelo malo bolj gledat med vikendom...

Bomo jutri oz. kmalu vedeli kako se kontrolira in kakšne so kazni ali so samo opozorila :)
Sprejet ukrep niti ni bil tako strog, ampak sem jih pogruntal kako delajo. Napovedali so popolno omejitev gibanja samo na trgovino, sedaj nam sprehode še pustijo, torej so speljali malenkost manj, kakor so napovedovali, da smo lahko veseli, da ni tako hudo kakor je kazalo. Klasična taktika. :) To so zdaj že drugič naredili tako.

Zakaj pa se je uvedlo? Verjetno je virus res prisoten med nami in se bo začelo stanje v državi slabšati. Inkubacijska doba je 2 tedna. Ljudje bodo želeli dodatne ukrepi, ki so jih pravkar dobili.

Žal ta virus kaže, da so države "nevedni player-ji" v tej igri. Temu niso kos. Klasični vojni bi bili bolj kos. Tudi če pogledamo velesile kot so ZDA.

Poglejte si samo Trumpa, kako je propadel zaradi tega virusa. Mislim, da ne bo dobil novega mandata, če ne bi bilo virusa, bi še imel kaj možnosti.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4658
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 29. Mar. 2020 21:59

Zaostrovanja so zato, ker se menda določeni ljudje ne držijo reka, naj ostanejo doma in gredo samo po nujno do najbližje trgovine, tako kot je bilo ta vikend; izleti in druženje izven občin in UKC poln enih poškodb zaradi športov/ dejavnosti, ki niso nujne..

Zame je sicer vse skos isto, odkar ne hodim v službo, grem samo v trgovino, ki je kakšno minuto od stanovanja in sprehod isto, samo po lastni/ sosednji ulici.. Če bi šla domov k staršem bi pa sploh še manj pogosto hodila v trgovino, ker imamo veliko iz vrta in na zalogi..

Pa še to - povprečna inkubacijska doba je okoli 5 dni, redkeje do 2 tedna..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3926
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 29. Mar. 2020 22:11

mislim da realno ni nek problem, če imaš ti neko prebivališče oz. dva in hodiš od enega do drugega, vmes pa nimaš z nobenim stika oz. samo z družinskimi člani, s katerimi si imel do zdaj stik. je pa vprašanje, koliko se bo upoštevalo zdravo pamet, koliko pa predpis, ki mora biti za vse enak.

ta ukrep bolj apelira na tiste, ki so se še vedno družili in obiskovali v zasebnih prostorih, izletkali okoli v obljudenih krajih in niso upoštevali razdalje, zato pa se je virus tudi razširil.

ne vem pa, kako bo ta ukrep pomagal v velikih občinah kot je LJ, znotraj se bo še vedno širilo kot se je do zdaj. zato pa zdaj govorijo tudi o nadzorovanju lokacije preko telefona.

EDIT: uh cel kup postov novih preden sem tega oddal :P
Zadnjič spremenil slovenc79, dne 29. Mar. 2020 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.
hej norci :)
mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 286
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 29. Mar. 2020 22:13

hayley napisal/-a:Zaostrovanja so zato, ker se menda določeni ljudje ne držijo reka, naj ostanejo doma in gredo samo po nujno do najbližje trgovine, tako kot je bilo ta vikend; izleti in druženje izven občin in UKC poln enih poškodb zaradi športov/ dejavnosti, ki niso nujne..

Ja, tako so začeli govoriti, tudi POP TV. Čeprav. Prejšnji teden so nas pristojni hvalili kako se držimo, naenkrat pa tole? :roll:
Jaz preprosto ne morem verjeti vsemu kar slišim. Glede na izkušnje z Italijo, je v tem ali naslednjem tednu v Sloveniji pričakovati vrh okuženih. Bomo videli kaj to pomeni.

Pa še to. A se v Italiji epidemija sploh kaj umirja? Ker če se ne, je zgleda tam situacija precej hujša kot na Kitajskem.

Pa še to - povprečna inkubacijska doba je okoli 5 dni, redkeje do 2 tedna..

Aha. Hvala za ta info :mrgreen:
Če še koga zanima:
https://www.worldometers.info/coronavir ... on-period/
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4658
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 29. Mar. 2020 22:19

Ma ne to je bilo ta vikend, zato so ukrepi zdaj - danes, folk je na polno hodil okoli na izlete.. in glede UKCja, to ni nič izmišljeno..

V Italiji je hujše kot na Kitajskem, ravno zato, ker se narod ne drži nobenih pravil.. Na Kitajskem so pa vsi pod nadzorom, ravno nasprotno.. zato so prej umirili zadeve..

'Opolnoči stopijo v veljavo strožje omejitve gibanja na javnih površinah. Z nekaj izjemami (odhod v službo, obisk trgovine, lekarne ali zdravnika) bo gibanje dovoljeno le znotraj občine prebivanja. ' - to nekje piše, očitno za službo je dovoljeno oz. če bi šel domov iz kraja službe..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 6735
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 29. Mar. 2020 22:25

Kaj naj rečem. Če ne bi bila noseča in cca pet tednov pred rokom, se ne bi počutila tako, kot se zdaj.
Najprej prepoved obiskov v porodnišnicah. Potem prepoved partnerja pri porodu. In zadnja novica- ne bodo tvegali z naravnim, bom kar spet morala na carski rez, kar pomeni nekaj dni več v porodnišnici.
Prepričana sem, da bom noro pogrešala moja dva, čeprav bo ob meni moje novo bitjece. Tako da, ja-name bo tale karantena vplivala.
Drugače pa se držimo, da se ne družimo, ne hodimo na obiske.
Hayley, mislim, da boš komot lahko šla do svojih. Mi imamo bajto v drugi občini kot živimo, skrbimo za vinograd in zaenkrat lahko normalno gremo do tja in ga obdelujemo. Primer recimo. Omejiti hočejo razne vikend izletnike, ki grejo v drugo občino na sprehod okrog jezera ipd.
The world is as you are.
mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 286
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 29. Mar. 2020 22:25

Ja bojim se, da bo na koncu Kitajska edina, ki je bila zmožna umiriti to epidemijo, ravno zaradi totalitarnega sistema, ki ga imajo zasnovanega na način, da lahko obvladajo ljudi, množice in tudi posameznike.

Največja prednost Slovenije je po mojem njena majhnost. Samo tudi, če povsem zajezimo virus znotraj države, a bomo potem držali zaprte meje v nedogled? Se mi zdi, da je vprašanj v tem trenutku več kot odgovorov..

Zato je ta tema zastavljena tudi "filozofsko". Zavedati se moramo, da takšne omejitve gibanja od 2. svetovne vojne naprev v Evropi in svetu ni bilo. Jaz sem svoje otroštvo lahko preživel brez takih drastičnih posegov v svobodo.

Ampak, da ne bo pomote. Zaenkrat ukrepe podpiram, v 1. fazi je treba ustaviti širjenje virusa. Ostalo pa bomo videli sproti.

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]