Nujno potrebujem! (info, linki, pomoč...) #9

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3925
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 27. Feb. 2020 0:34

jaz sem na NLB in sem zadovoljen :) redno uporabljam klik na kompu, tudi ko sem karkoli rihtal ali rabil je bilo vedno tko kot je treba. ne vem pa kako je z aplikacijami na fonih, ker tega ne uporabljam.
hej norci :)
mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 270
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 27. Feb. 2020 7:19

Kolikor sem seznanjen ima NLB najboljšo spletno banko v Sloveniji. Dober uporabniški vmesnik, pregleden, vse lahko tam narediš.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4632
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 27. Feb. 2020 8:33

Js nisem na nobeni od teh, ce sem si prav zapomnila, mislim, da mi je sodelavec pravil, da je razlika, da si mores pri NLB narediti digitalno potrdilo, pri SKB pa ni treba..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Firestorm
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 430
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 27. Feb. 2020 11:22

Hvala vsem za odgovore :) <3
Mam zgleda malo za premislit, kaj se bolj splača :D
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3925
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 27. Feb. 2020 11:36

res je, na NLB rabiš digitalno potrdilo. treba je tud poudarit da se varnostni standardi razvijajo in mora biti nadgrajen brskalnik (priporočljiva sta firefox in explorer), odkar so ukinili podporo za win7 je pa tudi vprašanje časa, kdaj bo treba imet win10, da bo delovalo.
hej norci :)
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4862
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 27. Feb. 2020 13:32

Jaz imam tudi NLB klik in nimam nobenih problemov z njim.
mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 270
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 27. Feb. 2020 19:36

hayley napisal/-a:Js nisem na nobeni od teh, ce sem si prav zapomnila, mislim, da mi je sodelavec pravil, da je razlika, da si mores pri NLB narediti digitalno potrdilo, pri SKB pa ni treba..

Ja, pri SKB dobiš kalkulator (oz. nekatere banke sedaj imajo že generatorje gesel kot aplikacije na mobilnih telefonih, kar se mi pa ne zdi varno).

Drugače je povsem praktično, da ti banka izda digitalno potrdilo, saj le-tega potem lahko uporabiš še kje drugje, npr. pri storitvah e-uprave, podpisovanju e-računov, lahko tud e-mail-ov... Digitalno potrdilo je sicer bolj varno, samo je pa v tem primeru treba imeti ustrezno zavarovani računalnik, kjer se le-tega hrani, kar lahko marsikomu predstavlja izziv.

Digitalno potrdilo je sicer najboljše hraniti na neki zunanji napravi, npr. pametnem USB ključku, potem smo približno toliko varni kakor pri kalkulatorčku od kake konkurenčne banke.

Ampak, digitalno potrdilo/OTP generator, se nanaša zgolj na dostop do e-banke, meni je pa všeč spletni vmesnik NLB-ja, torej tisto kaj dejansko lahko na banki počnem: dober vpogled v račune/kartice, podpora ostalih storitev, npr. vzajemnih skladov, celo dodali so noter neko aplikacijo, kjer si lahko vsak posameznik razvršča/klasificira prihodke oz. bolj odhodke predvidevam (prihodkov je končno mnogo) :D Pri vmesniku mi je najbolj pomembno, da je intuitativen, torej da se lahko v njem hitro znajdem. Je pa to res moja prva e-banka, tako da lahko da sem kaj pristranski :)

Firestorm, če bi pa odpiral račun pa mi koliko funkcionalna je spletna banka, ne bi predstavljalo nekega bistvenega odločilnega faktorja. Bolj gledam na mesečni/letni strošek moje banke. Oz. večina menjuje banko zaradi pogojev kredita.

Tako je NLB npr. povsem nekonkurenčna (mislim, da podobno velja za SKB), če si podjetnik začetnik ali pa kak popoldanski s.p., ki hoče imeti čimmanjše stroške, oz. kakšno manjše društvo/zavod.

Če pa hočete imeti transakcijski račun brez stroškov, pa je sedaj zelo popularen N26 ( https://n26.com/ ), ki ga lahko odprete prek interneta. Samo ne ga pozabit prijavit na DURS (pri odprtju računa na slovenski banki, to stori banka sama, pri tej nemški, je pa dolžan posameznik; DURS pa vsake toliko pridobi podatke o slovenskih komitentih tam).
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1661
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 27. Feb. 2020 21:33

mmm napisal/-a:Firestorm, če bi pa odpiral račun pa mi koliko funkcionalna je spletna banka, ne bi predstavljalo nekega bistvenega odločilnega faktorja. Bolj gledam na mesečni/letni strošek moje banke. Oz. večina menjuje banko zaradi pogojev kredita.


Jaz sem npr. šla iz NLB, ker so bili totalno nekompliantni glede višine limita na kreditni kartici.
Konkretno: kot študentu so mi odobrli samo kreditno kartico s 100 € limita (ne se zgražat - za rezervacije hostlov v dormih in za ryanair karte je bilo to takrat dovolj). Ko sem začela dobivati plačo, sem želela dvig limita, vse kar so mi naredili, je bilo, da mi je nakazala na kreditno denar - naredila mi je torej hibrid debetna-kreditna, limita niso želeli dvigniti. To me je ful pojezilo, preračunala sem stroške in šla na drugo banko. NLB je bila stroškovno ena izmed res najslabših.
Uporabniški avatar
Firestorm
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 430
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 27. Feb. 2020 22:15

Uf, hvala vsem za zelo izčrpne odgovore, res cenim.
Po vseh zbranih podatkih in preračunavanjih se mi zdi, da bo še najbolje odpreti pri SKB pa vzeti njihov S paket.
Je pa kar težko sprejet neko odločitev, ker je res toliko ponudbe in toliko informacij :D
Flavij
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 336
Na forumu od: 14. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Flavij » 01. Mar. 2020 2:53

Glede na moje izkušnje med spletnimi bankami ni večjih razlik. Izjema so le banke, ki temeljijo na aplikaciji Hal E-Bank, ki je porazna. :nein: Še dobro, da Halcom ni več monopolist. :happy:

Zaplete se običajno pri namestitvi digitalnega potrdila! :wall: Na srečo ga pri SKB ne potrebuješ. ;)
All is vanity, nothing is fair.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2061
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 11. Nov. 2020 4:34

Ni nujno, ker ne gremo se nikamor tako kmalu :rolleyes:

Cosmo mamice (in ostali, ki mogoce veste): do kdaj mora biti otrok v avtosedezu obrnjen nasproti smeri voznje? Vem, da zaradi varnosti cim dlje, ampak kako je zakonsko doloceno? Nekje sem zasledila do 15. meseca. Bo drzalo?
mayaeb
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 146
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 11. Nov. 2020 6:01

Ali se morajo po novem otroci do 15. meseca voziti obrenjeni obratno smeri vožnje? Nov standard R129 predvideva otroške sedeže, ki bodo zahtevali namestitev sedeža v nasprotni smeri vožnje do 15. meseca, kasneje pa lahko tudi v smeri vožnje. Pri uporabi otroškega sedeža po standardu R44/04 pa je namestitev avtosedeža v nasprotni smeri vožnje zahtevana za skupino 0+ oz. 0-13 kg (za dojenčke).


Sicer nimam otrok ampak se je sestra pol leta nazaj s tem ukvarjala...to kar je na novo so samo standardi testiranja sedežev. Zakonsko mora biti otrok do višine 105cm v njemu primernem sedežu, drugo nikogar ne zanima. Nihče ne bo gledal za katero skupino in po katerem standardu je sedež testiran, le da bo primerno pripet.
Stari sedeži oz.sedeži testirani po starem standardu so še vedno v uporabi, novih kjer naj bi bil otrok do 15m obrnjen kontra je malo na tržišču.

Sestra je malega pred enim letom prestavila v sedež skupine 1, ker v lupinici enostavno ni bilo več varno, je bil velik fant.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 6727
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 11. Nov. 2020 19:01

Tako je ja...zaenkrat je vožnja naprej kolikor se le da dolgo samo v priporočilih, bi pa naj bilo tole uzakonjeno, le da ne vem kdaj.
Moja prva je šla v sedež z devetimi meseci, ker je prerastla Maxi Cosi lupinico (je prišla z glavo do vrha) in se je vozila obrnjena naprej, ker sem vzela Romerjev sedež. Zraven tega imamo še Cybexa z mizico, ki je isto obrnjen naprej.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2061
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 12. Nov. 2020 5:36

Jaz se po pravici nisem dovolj poglobila v sedeze, ker sva nasla, kar sva iskala, se preden sem zacela dobro iskati. Kvalitetni sedezi se tezko najdejo tukaj, tako da sem zagrabila, ko je bilo ponujeno. Je pa tak, da se lahko uporablja v obe smeri + tu ni nobenih zakonskih dolocil (kolikor jaz vem, v bistvu razen tujcev nihce sploh nima otrok v avtosedezih :nein: ), tako da se niti ne sekiram prevec. Dokler bo lahko nazaj, bo nazaj, potem ga bomo pa obrnili.
Bom pa morala nekaj kupit, ce pridemo v Slovenijo, ker tega ne bi vlacila na avion in me glava boli od vseh moznosti :D
Je pa kar velik fant in bo verjetno ravno na meji, tako da bi kupila nekaj, kar lahko uporabljamo za vec kot en obisk.
No, ampak saj imamo se cas. Thanks corona :rolleyes:

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov