Torej:
Za dober razgled na mesto greš na hrib Gellert. Tam si lahko ogledaš utrdbo (nisem šla noter) in se sprehodiš po parku. Ob vznožju imaš cerkvico v votlini, zraven nje ene luštne terme, direkt ob elizabetinem mostu imaš pa še en megavelik spomenik sv. Gellerta (pismo, kaj bi blo to po slovensk, sem pozabila..) in spodaj ob mostu še spomenik kraljice elizabete.
Ultra stari del mesta obsega zelo majhen kos, se da fino krožno sprehodit po njemu. Vidiš lahko palačo, spet maš fajn razgled, pa ribiško utrdbo, labirinte pod mestom, simpatične trge. V tem predelu se nahaja narodna galerija in fontana kralja matjaža.
Do sedaj naštete stvari se nahajajo na zahodnem bregu, sedaj se selim na vzhodnega. Pod nujno priporočam ogled parlamenta (js sem se kr stopila, tok me je navdušila arhitektura), samo nujno se pozanimaj, če je odprt! Trg spredaj namreč prenavljajo in vem da so imeli zadevo avgusta zaprto (še dobro, da sem bila tam junija). Karte za vstopnino so pa prodajali pri sosedih, v etnografskem muzeju. Na tem predelu mi je bla luštna za pogledat tudi bazilika svetega štefana (simbolična vstopnina). Mimogrede, kot prebivalec EU imaš nižjo vstopnino! Kot študent pa po moje še dodatno nižajo. Povsod pridno kaži osebno
Južno od parlamenta je Vaci utca (šoping tajm), polna zanimivih stavb. Iz tega predela mesta priporočam ogled Narodnega muzeja.
Zanimiva izkušnja je vožnja z metrojem M1 (millenium line, postavljena ob tisočletnici madžarske). Cel starinski, lušten metro, postaje seveda oblečene v les in keramiko. Z njim se zapelješ v Varosliget- to je park. Na sredi jezera je otok (dostopno prek mostu), kjer imaš muzeje (ja, to mi je všeč). No, v bisvu so leta 1896 postavil večino mesta v čast tisočletnici obstoja. Za to priliko so tudi na tem otoku postavil kulise stavb različnih arhitekturnih slogov. So bile pa te reči ljudem tako všeč, da so potem še vse skupaj zares sezidal

in zdj so noter muzeji (nisem šla noter), sem se pa sprehodila zunaj. Blizu je še milenijski spomenik in muzej umetnosti.
No to je bil sedaj vsaj približen opis

Mimogrede, Starbucks majo tud. Če te še kaj zanima, pa vprašaj