Knjige/ Razni romani

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 374
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 25. Sep. 2009 19:46

kr.ena napisal/-a:
Velouria napisal/-a:
Tracy Chevalier: Falling Angels - Zame posebna knjiga, ki me je res, res navdušila. Gre za zgodbo dveh družin v viktorijanski Angliji, katerih hčerki se srečata na pokopališču in postaneta dobri prijateljici, kar vpliva na obe družini ... Večina ključnih dogodkov se zgodi na pokopališču Highgate, ki ga bom definitvno obiskala, ko grem naslednjič v London! Vsak od glavnih junakov pripoveduje svoj del zgodbe, tako da dobimo neko celoto - zgodbo, ki se odvije v skoraj enem desetletju in v tem času se marsikaj spremeni ... Precej pomembno vlogo v knjigi odigrajo tudi sufražetke, to mi je bilo še posebej všeč, hehe. Knjige preprosto ne morem prehvaliti, res je odlično napisana in definitivno bom prebrala še kaj od te avtorice - naslednje branje bo verjetno Virgin Blue, ki je baje tudi fantastična, bom poročala.

Prebrala Padajoče angele. :)
Prijetna knjiga, lepo se bere (najbrž ima zasluge tudi tekoč prevod), ampak nič takega, da bi rekla uau.

Velouria napisal/-a:Lionel Shriver: The Post-Birthday World - Avtorica je napisala tudi knjigo We Need to Talk About Kevin, nad katero sva bili s kr.eno navdušeni. :D Ta knjiga pa govori o tem, kaj bi bilo, če bi ... Prvo poglavje je samo eno - glavna junakinja je na tem, da bi se zapletla z nekim tipom in tako prevarala partnerja. Potem se zgodba razcepi - v poglavju 2a izvemo, kaj bi bilo, če bi partnerja res prevarala, v poglavju 2b pa, kakšno bi bilo njeno življenje, če bi ostala s sedanjim partnerjem. Celotna knjiga je razdeljena tako, dogodki se zanimivo prepletajo. Tudi tale knjiga je odlična, ampak Kevin vseeno zmaga na celi črti!

Tole sem včeraj kupila ... ne morem se ubraniti kupovanja knjig. Čeprav še njene Double Fault, ki jo imam doma, nisem prebrala. Knjige v angleščini najraje nesem na dopust, da imam manj prtljage (ker v angleščini počasneje berem).

Sicer se pa trenutno ukvarjam s posebnim izzivom: berem Momo Kaporja v originalu! Mimogrede - tega avtorja zelo priporočam, ima kar nekaj knjig prevedenih v slovenščino (Foliranti, tudi Zapiski neke Ane so prevedeni, ... ). Sama sem pred leti prebrala skoraj vse, ampak se zdaj ne spomnim več, katere sem brala v slovenščini in katere v srbščini (latinici).
Zdajle pa prebiram Beleške neke Ane in to v cirilici. Saj gre; samo pozabiti je treba na diagonalno branje in preletavanje teksta ... berem tako kot v prvem razredu, da zraven pregibam ustnice. Ampak gre kar tekoče brez zatikanja, dokler ne naletim na kako neznano dolgo besedo ali tiskarsko napako.
In opazila sem, da sem se v zadnjem času bolj navadila ruske cirilice in imam probleme s tipično srbskimi črkami (ć, đ ...), pogrešam pa mehke znake :D Je pa seveda lažje brati srbsko ker toliko bolj razumem jezik (razumem praktično vse, razen redkih specifičnih izrazov ali slenga).
Momo Kapor
Ja, sentimentalizem in elegantna ironičnost sta prava izraza.
Še nekaj o knjigi Beleške neke Ane: Ana je osemnajstletna Beograjčanka, ki srečuje pisatelja in mu pripoveduje o svojem življenju, o šoli, družini, ljubezni. Vse v takem sproščenem slogu, kjer se vsak drugi stavek konča s "keve mi" (mogoče bolj razumete "majke mi" :wink: ) Dogaja se (verjetno) nekje v sedemdesetih letih, ampak je dokaj nevtralna kar se tiče aktualne politične situacije in zanimiva tudi za ta čas.
Če kdo kje najde slovensko izdajo, naj mi sporoči - ne najdem je v nobeni knjižnici niti v antikvariatu.

Pred kratkim sem prebrala tudi Mikolaj Lozinski: Reisefieber
Dobra knjiga, čeprav ne tako dobra, da bi me navdušila.
še ena ljubiteljica Kaporja se javlja. Bi dodala še priporočilo za njegovo knjigo Od 7 do 3. tak semi esejistični roman se je meni zdel. Glede na začetek knjige se je meni konec zdel prav groteskni, četudi zelo realno možen :D
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 26. Sep. 2009 10:57

purple_rain napisal/-a:^^Od te pisateljice [Jill Mansell] imam doma An Offer You Can't Refuse, sploh niti ne vem o čem se gre - ampak če cosmobejba priporoča, bom pa pogledala, hehe.
Knjiga me je presenetila (ok, res ni nikakršen literarni biser, ampak, kaj pa vem, bla sem nezaupljiva do nečesa novega, jao jz), zelo simpatična.
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 374
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 27. Sep. 2009 10:46

Skrat potepuh napisal/-a:Kako sem postal neumen, Martin Page.

Hm, kako naj jo opišem? Knjiga za inteligentne ljudi? Veliko sarkazma in kritike sedanje družbe, veliko psihologije, dobra zgodba in fajn zaključek. Definitivno pa ni knjiga za sproščeno branje kot kak lahek roman.

Govori pa o tem, kako je lahko v današnjem svetu inteligenca breme in kako se lahko človek hitro spremeni, če ostane brez.

ta je bila tudi meni ZELO všeč!
Uporabniški avatar
abstraktna
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 65
Na forumu od: 10. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a abstraktna » 02. Okt. 2009 15:07

Ravnokar sem prebrala Brido od Coelha, mi je bila zelo všeč. Zdaj grem pa na knjigo, ki mi jo je pred kratkim podaril moj fant. upam da se mi bo dopadla, čeprav sem dobila neke vojne novele :]
˝Kako sem postal neumen˝ pa še nameravam prebrati, po opisu in kritikah se zdi zanimiva, vendar mi je še ni uspelo dobiti v moji lokalni knjižnjici.
Uporabniški avatar
svetlana5
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 341
Na forumu od: 23. 2. 2009
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a svetlana5 » 02. Okt. 2009 16:18

Moški, ženska in otrok - Erich Segal
:razz:
berljiv, ljubezenski roman, za sprostitev :)
TOM-Lady
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 297
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a TOM-Lady » 12. Okt. 2009 20:35

Tamala_mrha napisal/-a:Od nje imam namen prebrati še Ljubi, ne ljubi, Nihče drug kot on in Videz vara. Po mojem zna biti kar zabavno branje, ker me pritegne tak stil pisanja - da je za razbremenitev in da padem pred faxom nazaj v svet branja. :D


Ravnokar sem zaključila z branjem Jill Mansell - VIDEZ VARA. Men osebno je dobra knjiga (saj sem dobesedno požirala črke) :wink:

Tud sama sm si rezervirala še; Nihče drug kot on
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2628
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 20. Okt. 2009 8:55

svetlana5 napisal/-a:Moški, ženska in otrok - Erich Segal
:razz:
berljiv, ljubezenski roman, za sprostitev :)

Njegova Ljubezenska zgodba je pa večna klasika. Še danes znam nekaj odlomkov na pamet ... :cry: klik

tmis_ napisal/-a:Daniel Keyes- Rože za Algernona

Drugače nisem kakšen velik fan znanstvene fantastike, tale knjiga me pa je precej navdušila. Zanimiva prvosebna pripoved umsko zaostalega 37 letnika Charlieja, ki mu pod vplivom eksperimenta zvišajo njegov IQ iz 67 na 200. Charlie si je celo življenje želel bit "pameten", ko pa dejansko postane genij se šele začenja zavedati pravega sveta okoli sebe in krivic, ki jih je bil prej deležen. Zelo všečno

Končno je prišla na vrsto. Dobra.

Steven Hall: Zapisi iz žrela
Še ena odlična, utrgana, na trenutke zahtevna, ampak vsekakor genialna knjiga!

John McGahern: Med ženami
Berljiva, prijetna, ampak nič posebnega.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
mitkica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a mitkica » 27. Okt. 2009 9:06

kr.ena napisal/-a:Steven Hall: Zapisi iz žrela
Še ena odlična, utrgana, na trenutke zahtevna, ampak vsekakor genialna knjiga!


hehe...berem ravno zdaj..na trenutke mi ni nič jasno, pa se spet malo najdem, pa spet zaidem. ko pridem do konca, se lotim še enkrat od začetka :)
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 713
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 07. Nov. 2009 18:20

Pozna katera kakšno dobro knjigo o vikingih? :)
Uporabniški avatar
svetlana5
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 341
Na forumu od: 23. 2. 2009
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a svetlana5 » 14. Nov. 2009 17:10

Pravkar prebrala: Devet poletij, Rina Huber
Ko Feliksu odkrijejo redko obliko raka, par ne obupa. Oba se upokojita, prodata hišo v Avstraliji, kupita barko in uresničita življenjsko željo, jadranje po Sredozemlju. :cool:
Uporabniški avatar
FannyRae
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 8
Na forumu od: 15. 11. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a FannyRae » 15. Nov. 2009 19:42

Živjo!

Zaradi množice knjig (menda izide ena vsakih 30 sekund :eek: ) se zanašam predvsem na priporočila drugih bralcev in so zame vaši predlogi zelo dobrodošli :respekt:

Moja (naša) priporočila lahko najdete na naj knjige :les:

Še na mnogo slastnih besed!

Ana
Uporabniški avatar
Tejax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 132
Na forumu od: 29. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Tejax » 20. Nov. 2009 19:59

Že lani sem prebrala super knjigo Jodi Picoult: Rojena iz tvojega življenja. Res me je prevzela, še posebej konec knjige je nepričakovan.
Zelo sem bila navdušena, ko sem izvedela, da se bo posnel film po knjigi. Gledala sem ga nedavno in bila resnično razočarana - ravno konec so povsem spremenili in dobesedno "uničili" zgodbo.
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 617
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 20. Nov. 2009 21:37

^^Tudi mene je knjiga navdušila, predvsem pa mi je dala misliti. Ta knjiga je ena mojih najljubših, filma pa sploh nisem pogledala do konca, ker mi ni bil všeč. Se mi zdi, da se njenih knjig ne da dobro upodobiti na filmu, ker je v knjigi bistvo ravno to, da vsak lik pove svoj pogled na neko stvar, kar pa v filmu ne izpade dobro.
Kakšen pa je konec? Srečen ali nesrečen?
Uporabniški avatar
Tejax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 132
Na forumu od: 29. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Tejax » 22. Nov. 2009 15:19

*sanja* napisal/-a:Kakšen pa je konec? Srečen ali nesrečen?


Drugačen! V knjigi sestra (Anne) doživi nesrečo, Anne umre in Kate preživi z njeno ledvico.
V filmu pa nič od tega. Kate samo umre na koncu zaradi svoje bolezni.
Uporabniški avatar
svetlana5
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 341
Na forumu od: 23. 2. 2009
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a svetlana5 » 09. Jan. 2010 10:18

Dobra indijska žena - Anne Cherian :razz:
Ko se srečata ameriška in indijska kultura.

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri