Veganska hrana

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 452
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 11. Avg. 2011 10:15

Tryanna napisal/-a:Sladoled jaz že nekaj časa delam kar doma, in sicer z zamrznjenih banan. Recept je simple: par zrelih banan + kakšen kakav, ali karkoli pač paše, vse zmešaš in je že za pojest. Počaka pa tudi v zamrzovalniku.

Evo, tole sem našla za primer http://tinyurl.com/3cjm3g2

Najlepše pri tem sladoledu je, da je brez sladkorja in da praktično nič ne redi :cool:

Good to know! ;D Izgleda super, bo treba probat.
"20 years from now you will be more disappointed by the things that you didn`t do than by the ones that you did do."
Mark Twain
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 11. Avg. 2011 10:19

kaj pomeni "jž" (3 jž kakava)?
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2100
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 11. Avg. 2011 10:20

jedilna žlica
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1370
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 11. Avg. 2011 11:04

barbie_girl_85 napisal/-a:...s kuhanjem zmanjšamo vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov.


Samo komentar k temu: določeno zelenjavo pa moramo toplotno obdelati, da se sprostijo vitamini (npr. korenje, paradižnik, rdeča pesa,..). V tem primeru s kuhanjem povečamo, ne zmanjšamo vsebnost vitaminov.
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
Tryanna
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 424
Na forumu od: 30. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tryanna » 11. Avg. 2011 17:13

Ok, res da banane tudi lahko redijo, se popravljam, če tega sladoleda poješ eno vedro vsak večer, se bo sigurno poznalo pri kilogramih :)

V mislih sem imela bolj zmerne količine. Verjetno je v 100g banan manj kalorij, kot v 100g povprečnega komercialnega sladoleda? Seveda lahko da se tudi tukaj motim.

Mimogrede, zakaj je treba korenje kuhati, da se doseže večji izkoristek hranljivih snovi? Ne bi bilo dovolj, če se ga res dobro prežveči, ali pač zmiksa na drobno?
Uporabniški avatar
Trouble
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 481
Na forumu od: 30. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Trouble » 11. Avg. 2011 17:31

Meni tudi ni jasno, zakaj bi se npr korenje kuhalo. Saj s toplotno obdelavo uničimo vitamine...
Tko si jaz razlagam....
Uporabniški avatar
Tryanna
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 424
Na forumu od: 30. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tryanna » 11. Avg. 2011 18:03

Predvidevam, da se gre tukaj za to v kakšni meri so vitamini dostopni telesu, ne pa za dejansko povečanje vsebnosti vitaminov.

S tega stališča je v povprečju verjetno res boljše malo pokuhati korenje ... ali ga pa pač daš v sokovnik in spiješ :) to bi tudi bilo v redu

Itak v povprečju hrano premalo žvečimo.
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1370
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 11. Avg. 2011 20:50

Da dobimo karoten in selen iz korenja ga moramo toplotno obdelati in mu dodati nekaj maščob. Nobeno miksanje ali delanje sokov iz njega ne bo pomagalo oziroma sok/kaša ne bo imelo visoko vsebnost karotena in selena, če ga prej ne boš toplotno obdelal + dodal maščobo. Iz knjige: Alternativna kuhinja (v njej piše kako izbrati, pripraviti sadje in zelenjavo, da dobiš čim več stvari iz nje).
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1199
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 12. Avg. 2011 9:37

^^ me zanima, kaj bi rekli presnojedci na to
Uporabniški avatar
Trouble
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 481
Na forumu od: 30. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Trouble » 12. Avg. 2011 12:15

Naše telo za preživetje ne rab kuhat nobene hrane rastlinskega izvora (edin krompir, ampak še tega nebi jedli, če nebi pujsov hranil z njim in pogruntali, da ima drugače čist dober okus).

To, da pa kuhamo stvari, je pa bolj kot ne, razvada.
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1370
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 12. Avg. 2011 12:41

Itak ja :D :D . Korenje, rdeča pesa, paradižnik, verjetno se z razlogom ne dobi vseh stvari iz njih brez toplotne obdelave. Dejmo še vse brez maščobe jest, da slučajno ne bomo dobili vitaminov A, D, E, K. Kaj jih pa rabimo a ne :D
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 12. Avg. 2011 13:04

Kako pa potem razložiš, da so ljudje dolga leta, večji del življenja presnojedci in imajo perfektno krvno sliko? Nekaj bo že na tem. Jaz se sicer o tem nisem poglabljala, ker se v to ne bom podala 100%, ampak samo tako pravim.
Uporabniški avatar
Trouble
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 481
Na forumu od: 30. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Trouble » 12. Avg. 2011 13:11

Ajča, ni potrebe po tem, da se posmehuješ.. ali pač??

Sicer pa imamo tudi mi knjigo "Alternativna kuhinja", priznam, nisem je prebrala, ampak če mi poveš kje v knjigi to piše, bom šla pogledat.
Zadnjič spremenil Trouble, dne 24. Avg. 2011 9:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1370
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 12. Avg. 2011 23:00

Trouble
Knjigo odpreš, pogledaš pod Vsebino, poiščeš Korenje in vidiš, da je na strani 171. Odpreš stran 171, vidiš na sredini Nakup in priprava in prebereš drugi odstavek. Za paradižnik lahko najdeš na strani 207, drugi odstavek.
In, če se ti niti knjige ne da odpreti (ki jo imaš doma) in prebrati kako se zelenjava pravilno pripravi,.. Oprosti, ampak to mi res ni vredno občudovanja.

UG84 kako pa razložiš, da ljudje, ki niso presnojedci, imajo popolno krvno sliko? Ker poznam par presnojedcev, ki nimajo dobre krvne slike in poznam par, ki jo imajo ok. Vsak si izbere kaj je najboljše za njega, ker nekaj kar nekomu ustreza, nekomu drugemu ne bo.

Še moj odnos do veganstva: jajca imam od domačih kur, ki se milo sprehajajo po travi in soncu, mleko, skuto in sir vzamem pri kmetu, ki ima biodinamično kmetijo z Demeter certifikatom in mora spoštovati vse zakonitosti narave. Krave in biki se pasejo na travnikih, niso privezani in imajo v vsakem trenutku vodo in z njimi lepo ravnajo. Tako, da se mi ne zdi moralno nič sporno, da jem jajca, mleko,... moje telo pa nima težav s prebavlanjem teh stvari. Tako, da sama ne vidim razloga zakaj bi postala veganka :)
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2100
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 13. Avg. 2011 7:45

JSt pravim, počakajmo še 50-100 let, da bodo šle ene 3 generacije presnojedcev čez, potem bomo pa lahko delali zaključke, kolikšen procent presnojedcev je pobralo zarad črevesnega raka, koliko zarad srčnih okvar, koliko retardiranih otrok so te mame rodile ipd ter to primerjali z vsejedci in delali zaključke.
To je tako "mlada" stvar, da seveda, da je še vse kul. Veste koliko časa so ljudje kadili, preden so ugotovili, da cigareti povzročajo raka? Koliko časa smo se "sončili v solarijih", čez 10 let pa to ne bo več mogoče. Da ne govorim o otroku, ki ga je veganstvo staršev stalo življenja :?
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov