SIEENA napisal/-a:Hehehe, hvala čmokica!

ni za kaj
drgač pa je ful dobra knjiga z recepti o muffinih v tej knjigi :
Hvastijeve knjige mafini/kukiji
*************************************************************
Pa mau mehiške hrane
"Fila":
meso (piščanje ali puranje) začiniš s poprom in soljo, narežeš na kratke trakove. Jaz vzamem file, polovico tistega kar je pakirano (to vzamem za 2 osebi). Potem potrebuješ koruzo-sladko, iz konzerve.
Narediti je potrebno še taco omako: v mikser daš 1 velik paradižnik, pol čebule, 3 stroke česna, žlico paradižnikove mezge, 3 žlice kisa, čili in sol.
Na olivnem olju prepražiš na hitro meso, dodaš koruzo in še nekoliko prepražiš. Ko je to popraženo, dodaš taco omako, ki si jo naredila prej. Vse skupaj pražiš še 3-4 minutke. To je sedaj narejena "fila" za v tortilje.
Potem pa potrebujš še sirovo omakico, ki se jo namaže na tortilje. In sicer se namaže najprej sirova omakica, na njo pa pride namazana oz. naložena "fila". Tortilja se nato zavije in postreže. Tudi po vrhu jo lahko poliješ s sirovo omakico.
Sirova omakica:
V kozici na šibkejšem ognju razpustiš maslo ali margarino (en košček) in ko je stopljeno, zalijemo s pol deci mleka. Če jo imamo lahko dodamo tudi malo sladke smetane. Ko se vse to ogreje, dodaš dva topljena sirčka (jaz vzamem kar 4 tiste, ki so pakirani po lističih v foliji in je full dobro). Veš čas je treba mešati, da omaka postane kremasta. Rahlo solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček in česen. Potem premešamo, dodamo še svež nasekljan peteršilj, drobnjak in koper. Po želji lahko omako obogatimo z 1 ali 2 žlicama kisle smetane.
Tortilje:
Lahko jih kupiš (špar,...) ampak meni kupljene niso dobre. Jih delava s fantom kar doma. Tukaj je recept-pride ene 10 tortilj ali še več:
- 250 ml tople vode
- 2 pecilna praška
- 450 g bele moke
- 3 žlice olivnega olja
- žlička soli
Iz tega zamesiš testo in razvaljaš v tortilje-podobne palačinkam, le še enkrat tanjše (razvaljaš kolikor tanko se le da, samo da se ne raztrga.) in še enkrat večje.
Use skp je gotovo u urci

Torilje pečeš v pečici na srednji temperaturi po nekaj sekund na vsaki strani oz. malo več-toliko časa, da niso pretrde (ker se jih ne bi dalo lepo zvijat kot palačinke) in ne premalo, da niso surove..
*************************************************************
BOUNTY
Za biskvit: 20 dag sladkorja v prahu, 20 dag moke, 4 jajca, 1 dl olja, 1 dl ruma, 1 dl vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilij sladkor, 4 žlice kakava, 1 dl mleka
Za nadev: 15 žlic kokosove moke, 3 kisle smetane, 20 dag sladkorja v prahu
Za obliv: jedilna čokolada, maslo
Za biskvit zmešamo olje, jajca, sladkor, rum, vanilij in vodo. Dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom in kakavom.
Pečen biskvit prelijemo z 1 dl mleka.
Za nadev zmešamo smetano, kokos in sladkor in zmes razgrnemo po pečenem biskvitu.
Po kokosovi zmesi prelijemo stopljeno čokolado z maslom. Razrežemo v poljubne oblike.
(okej, to je original recept. ker sem ga že ogromnokrat pekla pa nasvet - pečen biskvit polijte z vsaj 2dl mleka, jst dam 1 kislo smetano (450g) - lahko pa za več nadeva, dodate še eno kislo smetano (normalno - uno tamalo) in ene 3-4 žlice kokosa)
*************************************************************
LENA GOSPODINJA
1/2 kg skute, 2 navadna jogurta, 2 jajci, 8 žlic olja, 8 žlic moke, 8 žlic sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 1 pecilni prašek
Preliv: 1 jajce, 1 kisla smetana
Najboljše je, če vzamemo bohinjsko skuto, ki ni pasirana, jo zmešamo naenkrat z ostalimi sestavinami (s kuhalnico, ne z mešalcem) in damo peči v malo naoljen pekač (25 x 20 cm) na 220 stopinj za približno 10 minut.
V tem času zmešamo jajce s kislo smetano in po 10 minutah peke prelijemo po delno pečenem pecivu, zmanjšamo na 200 stopinj in pečemo še 35 minut.
*************************************************************
Sladoled
10 jajc
1l rastlinske smetane (sladke)
1 lonček kisle smetane
4 vaniline sladkorje
1 ekstrat (okus po želji)
Beljake 10 jajc ločiš od rumenjakov in jih stepeš v sneg. Dodaš sladkor in rumenjake. Sestavine dobro premešaš. V drugi skledi (malo večji) zmiksaj sladko smetano, kislo smetano in vanilin sladkor. Dobro premešaj in dodaj stepene beljake. Malo premešaj in dodaj ekstrat. Nastalo maso dobro premešaj, da se ekstrat lepo »razleze« po celotni masi in prelij v lonček. Daj v skrinjo za najmanj 12 ur.
Sladoled na hitro
6 jajc
10 žlic sladkorja
1 vanilin sladkor
1 kisla smetana
2 šlag peni
Jajca, sladkor, vanilin sladkor in kislo smetano dobro stepemo. Posebej napravimo 2 šlag peni po navodilu in jih zamešamo v osnovno maso. Sedaj je na vas, kakšen okus sladoleda imate radi. Lahko dodate kakav, limonin sok, cedevito, kavo, zmleto sadje, rozine, rum...
Sladoled terasa
4 kg zrelih banan
6 limon
1 l rastlinske smetane
1 kg sladkorja
10 vanilijevih sladkorjev
3 žlice ruma
3 noževe konice cimeta
Najprej zmeljemo banane, nato pa dodamo vse ostale sestavine, premešamo in vlijemo v modele po 1 liter in to je to.
*************************************************************
[/b]
Nema na svetu ruznih zena..postoje samo zene, koje ne znaju da bi s malo truda mogle da budu lepe.
( Dior )