Delo v Avstriji vs. slovenska zakonodaja

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

AAAA!
_Lila_
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 4. 9. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a _Lila_ » 04. Sep. 2015 11:08

Lep pozdrav vsem skupaj :) ,
zelo bi bila vesela vaše pomoči, v kolikor je med vami kdo, ki ima stalni naslov bivanja prijavljen še vedno v Sloveniji, dela pa v Avstriji. Pred kratkim sem dobila tam zaposlitev, šefica pa mi je rekla, da me bo prijavila, da delam tam, vendar ne bova imele redne pogodbe. Kar se tiče njene resnosti me ni strah, ker vse, ki zaposli, zaposli z namenom, da ostanejo tam dalj časa, tako da to sva se dogovorili, mene bolj skrbi druga plat - ne razumem točno, ali je to problem tudi v Sloveniji, se pravi ali bo to, da jaz delam v Avstriji, evidentirano tudi kje v Sloveniji. Ona pravi, da bom dobila kartico zavarovanja pri njih, čeprav je meni ljubše koristiti zdravstvene storitve in imeti plačano (magari da sama vplačujem iz svoje plače v tem primeru) obvezno in dodatno zavarovanje pri nas. Sodelavec, ki pri njej dela malo dlje kot jaz, je rekel, da tudi sam točno ne ve, kako je s tem pri nas, se pravi ali je naša zaposlitev pri njej razvidna tudi v kakšni evidenci pri nas. Njej sem že razložila, kaj me zanima in jo vprašala te zadeve, vendar mislim, da ona ni povsem razumela kaj točno me je zanimalo, čeprav se je trudila razumeti. Omenila ji sem, da sem tukaj zaenkrat še prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in CSD, posledično prejemam tudi socialno pomoč malo dlje kot 3 mesece odkar sem iskalka zaposlitve (v Slo). V kolikor bi bilo moje delo v Avstriji kje evidentirano, bi seveda izgubila tudi pravico do socialne pomoči, ki mi trenutno krije obvezno in dodatno zavarovanje. Na Zavodu sem pred dnevi svetovalki omenila, da sem sicer začela delati čez mejo, da pa nimamo nobene pogodbe, niti kakšne osnovne (kot recimo pri nas podjemna ali kaj podobnega), a da mi je šefica rekla, da me bo zavarovala in prijavila.
Po moji logiki je ta prijava zgolj v korist nje, da je ne "lovi" inšpekcija, ali pač? Načeloma me to sploh ne moti, dokler to ne evidentira tudi mene kje v evidenci, da tam delam, saj če nimamo pogodbe in delo ni vsakodnevno oz. avstrijska minimalna plača, se mi vsekakor splača prejemati tukaj socialno pomoč in imeti krito zavarovanje. Čeprav bi se to v sklopu zakonodaje smatralo kot sporno, slišim, da to marsikdo prakticira, če nima v Avstriji redne pogodbe, pa tudi svetovalka na Zavodu mi je rekla, da v kolikor delo še vedno iščem v Slo (četudi je v resnici recmo ne), me lahko brez problema pusti prijavljeno in s tem tudi ne izgubim pravice do socialne pomoči. Se pa v tem primeru seveda moram odzivati na vabila delodajalcem v Slo.

Ima kdo ali se je znašel kdo kdaj v podobni situaciji? Vbistvu ta moja svetovalka na Zavodu še sama ni najbolj seznanjena s tovrstnimi primeri in je morala na pomoč poklicati še nekoga drugega, da smo se pogovorili kako naj postopam. Je pa mi rekla, da v kolikor me šefica tam prijavi, moram jaz iti na avstrijski Zavod izpolniti nek formular (E-19 ali nekaj takega, če sem si prav zapomnila) in s tem obrazcem mi začne teči delovna doba, četudi delam tam samo vikende.

Ne vem kako naj postopam ... Nočem namreč, da bi kdaj dobila po pošti odločbo, da moram socialno pomoč vračati ali karkoli. :?

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov