Karin Poravne: "Ni bližnjic. Ni dvigala do uspeha in vrha" | Ženske, ki spreminjajo svet podjetništva

17. 2. 2024 | Vir: Cosmopolitan
Karin Poravne: "Ni bližnjic. Ni dvigala do uspeha in vrha" | Ženske, ki spreminjajo svet podjetništva (foto: MEMORY STUDIO)
MEMORY STUDIO

Smo ženske še vedno podcenjene v svetu podjetništva, v katerem naj bi prevladovali moški? Pred Cosmo mikrofon smo v aktualni številni revije Cosmopolitan povabile le nekaj slovenskih nadvse uspešnih podjetnic, ki samozavestno stopajo po podjetniški poti. S katerimi ovirami so se soočale in ali jim je sploh že uspelo reči: “Uspelo mi je”? Pokukaj v njihove zgodbe in znanje, ki ti ga predajajo, sprejmi z odprtimi rokami.

Karin Poravne je soustanoviteljica in lastnica podjetja Elinor. Opiše se kot stara, nežna duša, ki obožuje jutranjo energijo. Njen dan ni popoln brez dobre kave, živali ji pomenijo veliko, družina pa vse na svetu in je zaljubljena v Azijo. Podjetje Elinor združuje štiri stebre - istoimensko lastno kozmetično znamko Elinor Cosmetics, kozmetični studio KP, kjer so specializirani za obrvi, trepalnice in naravne manikire, KP Akademijo, ki je največja akademija pri nas za izobraževanja na področju obrvi in trepalnic, za piko na i pa so tudi distributerji vrhunskih znamk za profesionalne tretmaje laminacije in vihanja trepalnice.

Se ti je v poslu bolj obneslo, da si ostajala v coni udobja ali ko si to cono zapustila?

Mislim, da bi na to vprašanje vsak odgovoril enako - drugo. V coni udobja je fino, je poznano in prijetno, ampak v takšnem okolju ne rasteš. Največje preizkušnje so bile vedno moje največje učiteljice in trenutki, ko se mi je zdelo, da se vse podira, izzovejo Karin, ki se ne da, ki postane fokusirana, motivirana, ki zna pogledati stvari iz druge perspektive in je neustavljiva.

Kaj si želiš, da bi vedela na začetku svoje podjetniške poti, pa si se tega naučila šele pozneje?

Ni bližnjic, ni dvigala do uspeha in vrha. So stopnice in ti jih moraš prehoditi drugo za drugo, ne glede na to, kako težko je. In je težko, podjetništvo je težko in višje si, težje je. Ampak če je tvoj zakaj pravi, če imaš rad to, kar delaš, veš, da je vredno in da ne bi izbral druge poti.

MALI STUDIO

S kakšnimi ovirami si se srečevala na svoji poti?

Oh, bolje bi se bilo vprašati, s katerimi se nisem. Izguba prijateljev ob prvih uspehih, zato menim, da se pravi prijatelji razkrijejo, ko ti gre dobro, ne ko ti gre slabo. Nerazumevanje okolice in občutek osamljenosti. Kritike, obsojanja, ker ljudje enostavno ne razumejo. Grajenje ekipe in širjenje vizije na člane ekipe. Vsi konci tedna in prazniki, ko delaš, vsi na Instagramu pa uživajo. In jaz. Včasih smo sami sebi največja ovira, ki nam stoji na poti, zato je na prvem mestu najpomembnejša osebna rast.

Katero veščino si usvojila na poti do uspeha?

Ne bojim se neuspeha, ker vem, da se vsakič znova poberem. Nekako sem se naučila zaupati življenju, ker ko stvari niso šle po mojem načrtu, so šle po tistem, ki je bil boljši od mojega. V vseh teh letih sem pridobila tudi svobodo. Govorim o svobodi, ko mi ni treba biti fizično prisotna v Sloveniji, da stvari funkcionirajo. Zato so zaslužni dobri sistemi, vzpostavitev dobre ekipe, utečen način dela in avtomatiziranje posla. Trenutno teče četrti mesec Balija in skupno sedmi mesec življenja v Aziji. Podjetje je enako, če ne še bolj uspešno, rastemo, jaz pa se zbujam na rajskem otoku. Všeč mi je, kako imam razporejeno delo. Zjutraj do 14. ure po naši uri, ko Slovenija spi, imam čas za vse ustvarjalne obveznosti, ki od mene zahtevajo fokus. Popoldne pa je čas za sestanke, e-pošto in stik z ekipo.

Kdaj si si rekla: Uspelo mi je?

Nikoli. Nisem si še. Ponovimo vprašanje čez nekaj let!

MALI STUDIO

Misliš, da so ženske v današnjem času v podjetniškem svetu še vedno podcenjene?

Mislim, da je to bolj v njihovi/naši glavi kot okolici. Sama nisem nikoli začutila, da bi bila v moških podjetniških krogih podcenjena, ampak ravno obratno.

Kratka misel za vse ženske, ki se gibljejo v podjetniškem svetu.

Sama sem na začetku delala to napako, da sem se primerjala z Nikom, svojim partnerjem v zasebnem in poslovnem življenju. Dokler nisem ugotovila, da ženske ne delujemo enako kot moški, da naš cikel ni resetiran na 24 ur, da delujemo pod vplivom hormonov. In sem stvari spustila. Nisem več vstajala enako zgodaj kot on, delala enako kot on, se prisilila, da se počutim enako kot on. In to se mi zdi pomembno. Ženske smo vrhunske podjetnice, nič manj kot moški, ampak ne delujemo enako. Pomembno se je poslušati.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ