Hajdi Korošec Jazbinšek: "Ni prostora za šibkost" | Ženske, ki spreminjajo svet podjetništva

13. 2. 2024 | Vir: Cosmopolitan
Hajdi Korošec Jazbinšek: "Ni prostora za šibkost" | Ženske, ki spreminjajo svet podjetništva (foto: Urška Golob)
Urška Golob

Smo ženske še vedno podcenjene v svetu podjetništva, v katerem naj bi prevladovali moški? Pred Cosmo mikrofon smo v aktualni številki revije Cosmopolitan povabile le nekaj slovenskih nadvse uspešnih podjetnic, ki samozavestno stopajo po podjetniški poti. S katerimi ovirami so se spopadale in ali jim je sploh že uspelo reči: “Uspelo mi je”? Pokukaj v njihove zgodbe in znanje, ki ti ga predajajo, sprejmi z odprtimi rokami.

Hajdi Korošec Jazbinšek je ustanoviteljica podjetja Hajdi.si. Nekdanja otroška pevka ima izredno uspešno podjetje Hajdi.si, ki prodaja butične otroške izdelke.“V prostem času sem zaradi velike ljubezni do marketinga, tudi vplivnica, včasih pa tudi kaj zapojem. Če bi imel dan še kaj več ur, bi zagotovo našla še kaj, ampak ker je moja najpomembnejša vloga biti mama, poskušam vse stvari balansirati in ob tem ohraniti razum, da me preveč ne odnese, nam še zaupa Hajdi.

Se ti je v poslu bolj obneslo, da si ostajala v coni udobja ali ko si jo zapustila?

Ko enkrat stopiš v podjetniške škornje, je cone udobja konec. Iskreno sem mislila, da mi bo lažje kot prej, ko sem bila zaposlena deset let v bančništvu na področju komerciale za pravne osebe. Tam sem lahko imela svoj čas, ko sem zaprla službena vrata, dopust in ne nazadnje tudi manjšo težo odgovornosti. V podjetništvu smo v večini 24/7, saj moraš biti konstantno prisoten in v večini te sodelavci potrebujejo tam, kjer so izzivi. Izzivov pa ne zmanjka, kar pa po drugi strani naredi tvoj vsakdan tudi bolj zanimiv.

Kaj si želiš, da bi vedela na začetku svoje podjetniške poti, pa si se tega naučila šele pozneje?

Predvsem tri stvari: da bi imela pogum in začela prej zaposlovati, ker šele takrat se je začela izkazovati rast. Druga stvar je, da je treba zelo dobro brati pogodbe in da je zelo pomembno, koga si izberemo za sodelavca.

Urška Golob

S kakšnimi ovirami si se srečevala na svoji poti?

S kakšnimi se nisem ... Podjetništvo je borilna disciplina in tukaj ni prostora za šibkost in pretirana čustva. Pripravljen moraš biti na nizke udarce, neusmiljeno igro konkurence, včasih tudi izdaje, marsikdaj krivice, tudi izkoriščanje in pri vsem tem moraš ohranjati diplomacijo, poslovno higieno in predvsem, da ravnaš v skladu z vestjo. Ta je zelo pomembna, vsaj zame. Ker po mojih izkušnjah je karma poštena. Ko to usvojiš, te težko kaj preseneti in si vedno pripravljen na vse scenarije. Predvsem pa moraš verjeti v to, kar počneš, in to početi z vso ljubeznijo, predanostjo in strastjo. Ljudje to čutijo.

Katero veščino si usvojila na poti do uspeha?

Potrpežljivost je zagotovo med prvimi, nato pa konsistentnost in vztrajnost.

Kdaj si si rekla: Uspelo mi je?

Izredno vesela sem pri majhnih zmagah na poti, saj je to ena potrditev, da delam prav. Da bom lahko čisto zares rekla, da mi je uspelo, pa bom mogla še precej delati. Nisem še tam.

Urška Golob

Misliš, da so ženske v današnjem času v podjetniškem svetu še vedno podcenjene?

Marsikje po svetu so, ampak pri nas, mislim in upam, da ne. V preteklosti in na začetku svoje kariere sem imela kakšno situacijo, ampak takoj, ko sem zaznala takšen občutek, sem s svojim delom in z rezultati hitro odpravila tovrstne predsodke.

Kratka misel za vse ženske, ki se gibljejo v podjetniškem svetu.

Pri ženskah me pogosto zelo preseneti, kako tekmovalne smo, in že več let se zavedam dejstva, koliko več bi lahko dosegle, če bi znale pospraviti kremplje in več sodelovati. Naj bo to poziv k neki nežnosti in eleganci v poslu, ki se mi zdi zelo pomembna, da jo izpeljemo ravno ženske.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ