Okus decembra

Ta mesec je drugačen. Smo bolj družinski, intimni, veseli, prijateljski, nekateri bolj osamljeni, ampak za vse je drugačen, ima svoj okus.

23. 12. 2009

V veliko pogledih sem tipičen moški. Zagotovo pa sem tipičen, kadar govorimo o različnih romantičnih praznikih ali o decembru, o romantičnih mesecih. Takrat sem zelo hitro proti vsem trgovskim neumnostim, pretiranemu okraševanju, ki nas spodbuja k še večji zapravljivosti, obdarovanju, neskončnim večerjam in podobnim idiličnim ritualom, s katerimi polnimo praznino naših duš.

Proti zaradi lenobe

Biti proti vsem decembrskim pretegovanjem izkazovanja pozornosti ali pa tudi pozneje, za valentinovo, osmi marec, različne rojstne dni lahko zelo hitro opravičiš s tem, da si proti nesmiselnemu zapravljanju, h kateremu nas večno pohlepni trgovci nagovarjajo na vsakem koraku.

Veliko moških prepriča celo svoje drage, ki pa so običajno navdušene nad takimi in drugačnimi prazniki, darili, pozornostmi, srčki in drugimi osladnostmi, da tudi one postanejo ‘anti’, zagrenjene, da se dvignejo nad vso čredo in tako kot njihovi dragi začnejo glasno razlagati, da one ne potrebujejo posebnih praznikov za to, da nekomu pokažejo, da jim nekaj pomeni.

Vse te famozne samopromocijske parole smo si izmislili moški. Pa ne zato, ker bi bili res tako pozorni do svojih bližnjih vse leto, ampak zato, ker smo leni. Obstajajo seveda svetle izjeme, o katerih pa zdaj ne govorim. Moški smo leni. Ni nam toliko problem dati denar za darilo, največji problem nam je vložena energija v izbiro pravega darila, prave večerje, prave pozornosti.

Čeprav smo proti, čutimo okus

Kljub vsej naši lenobi pa čutimo okus decembra. Zaznamo razliko. December je drugačen. Čeprav se nam ne da, nam okus govori, da bi nam v bistvu zelo dobro delo, če bi si po dolgem času vzeli čas in za spremembo mi skuhali nekaj za svoje starše.

Čutimo potrebo, da bi z nečim razveselili prijatelje, ki nam vse leto lepšajo trenutke. Če smo v zvezi, pa čutimo potrebo, da bi z nečim razveselili tudi svojo drago. Vse to čutimo, ker ima december svojo moč. Vse tiste okrašene ulice, izložbe in smeh ljudi ob kuhanem vinu nas premaknejo, se nas dotaknejo. Potem pa je samo od naše lenobe odvisno, ali bomo tudi kaj storili.

Ker ni treba veliko, ne bi smelo biti izgovorov

Da nekomu pokažeš, da ti nekaj pomeni, ni treba prestavljati gora ali jemati kreditov. S tem v mislih se bom moral naslednjič, ko bom komu tipično moško začel razlagati, kako so ti prazniki nesmiselni in zlagani, v bistvu vprašati, ali morda nisem zlagan le jaz in iz mene govori le moja lenoba. Okusa decembra pač ne moreš prezreti. Obstaja in je fantastičen.

Kaj meniš o prednovoletnem nakupovanju daril?

“Ni mi všeč. Takrat je vedno velika gneča. Sicer rad z darili razveselim svoje bližnje in pri tem se zelo potrudim.” Rok, 18, dijak

“Zelo mi je všeč. Če je denar, se nakupi darila, in tudi če ga ni, se jih kupi. Vse se nekako uredi.” Hasan, 17, dijak

“Prav nič mi ni všeč. Že na splošno mi nakupovanje ne diši, v tem času je pa še posebno velika gneča.” Anže, 19, študent

“Rad kaj kupim za koga, vendar nisem velik navdušenec. Gneče ne prenesem, zato vse poskusim opraviti prej.” Andraž, 20, študent

“Vse skupaj se mi zdi prisiljeno. Vsako leto ista zgodba: obvezan si kupiti darila, pa čeprav ti ni do tega.” Rok, 19, študent

Simon Zajc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri