TESNOBA: Jutranja rutina bo umirila tvoje misli in te pripravila na dan (izkušnja Slovenke)

Se zjutraj soočaš z občutkom zaskrbljenosti? Potem je morda čas, da poskusiš tole. 👇🏼

TESNOBA: Jutranja rutina bo umirila tvoje misli in te pripravila na dan (izkušnja Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia

"Od trenutka, ko odprem oči … Moje misli se ne ustavijo in na ramenih je vsa teža stresa. Občutek v trebuhu mi pravi, ostani v postelji. Hkrati se zavedam, da lahko izogibanje in potlačevanje čustev situacijo le poslabša. Ja, veliko hujše je kot to, da jih pokažem in se spopadem z njimi," svoje občutke opiše dekle v prispevku, objavljenem na portalu Aktivni.si

Kaj lahko takšno situacijo olajšapreprosta jutranja rutina, ki me spravi iz postelje in mi pomaga urediti misli.

Kaj storim: pripravim si zajtrk, se vsedem za mizo, v zajtrku dejansko uživam, ne hitim, razmislim o treh stvareh, za katere sem neizmerno hvaležna, in jih zapišem, včasih preberem stran ali dve knjige ali skiciram novo idejo, nato vzamem rokovnik in pripravim seznam opravil za tisti dan.

Tu je BREZPLAČNI Cosmo Masterclass o tem, kako spremeniti svoje življenje na bolje - prijavi se TUKAJ

A preden čisto zares začnem s temi, naredim še nekaj preprostih vaj z jutranje prebujanje. Predvsem pa - telefon in računalnik pustim pri miru do zadnjega.

Kaj pa je preprosta jutranja rutina zate trenutek? Pripravljanje in uživanje v kavi, pripravljanje zajtrka, sprehod s štirinožnim prijateljem, joga, pisanje dnevnika …?

Jutranja rutina je lahko pravzaprav karkoli ... in ima neizmerno moč.
Kakršnakoli že je, ne glede na to, kaj izbereš, jutranja rutina ima neizmerno moč in lahko spremeni vzorec celotnega dne.

S skrbmi zapolnjeno jutro pogosto cel dan naredi tesnoben – zato, če jutro začneš z namenom, ustvari občutek umirjenosti, potem je tudi ves preostali del dneva lahko bolj obvladljiv. Zato poišči svojo jutranjo rutino ...

Kako ustvariti jutranjo rutino, ki bo umirila tvoje misli

Najprej razmisle, koliko časa lahko nameniš sebi – realistično.

Za nekatere je to ena ura, za druge pol ure, za tretje 15 do 20 minut. Če je pred tabo dolga pot v službo, na primer, boš verjetno imela manj časa. Če imaš otroke, prav tako. Če delaš od doma, pa si morda lahko privoščiš nekaj več časa. Zato najprej ugotovi, koliko časa natančno si lahko nameniš.

Pomaga lahko tudi zgodnejše vstajanje (če že tako ne vstajaš zelo zgodaj seveda). Kar pa ne pomeni, da se v to, da bi postala jutranja ptica, siliš.

In s tem morda izgubiš dragocen spanec. Tudi dober spanec je namreč ključen, ko gre za urejanje misli in čustev. Če ne boš spala dovolj ali tako zgodaj zjutraj preprosto ne moreš funkcionirati, bo to veliko bolj škodljivo.

Nato eksperimentiraj ...

Ugotovi, kateri rituali ti najbolj ustrezajo.

Razmisli o svojih največjih stresorjih in težavah, ki izzovejo občutek tesnobe in kaj ti v teh situacijah najbolj pomaga.

Preizkusi različne metode, od telovadbe, glasbe, branja, različnih dihalnih tehnik do pisanja dnevnika. Tisto, kar ustreza tvojemu partnerju ali si videla na instagramu, morda ne bo ustrezalo tebi, zato raziskuj.

#CosmoCares: 1. predavanje - Kako potovanja vplivajo na naše duševno zdravje?

Predvsem naj bodo te metode enostavne in prijetne, da se jih boš zlahka držala in jih tudi lažje vključila v svoje življenje. Ne potrebuješ zapletenih metod z več 10 koraki, če ti to ne ustreza.

Ne gre za to, da nekaj MORAŠ početi, še posebej ne zato, ker to počnejo vsi ali ker je trend, in NE GRE za POPOLNO spreminjanje življenja, temveč le DODAJANJE majhnih, pozitivnih sprememb.

Kako lahko narediš jutra še prijetnejša

Na jutro se pripravi že večer prej. Na primer: pripravi oblačila, v naprej pripravi zajtrk ali postavi dnevnik na vidno mesto.

Pripravi stvari, da te spodbudijo in spomnijo, naj bo tisto, kar potrebuješ, vedno dostopno, ustvari prostor, ki te bo navdihnil, kjer je to mogoče.
In nikoli ne pozabi ...

Jutra in tvoja jutranja rutina ne bodo vedno popolna. In to je v redu.

Morda boš svoji rutini sledila nekaj dni, potem pa bo prišel dan, ko boš izpustila nekaj stvari. Takrat je pomembno, da ne dovoliš kritiku v sebi, da bi postal glasen - nihče nima popolnih dni. Nihče prav vsako jutro ne skoči iz postelje poln energije in pripravljen na nove izzive.

No, ko pa boš sledila rutini, se ne pozabi pohvaliti.

Prav tako, ko jo kakšen izpusiš – bodi prijazna do sebe, nato pa se pripravi na naslednje jutro.

Fotografije: Profimedia

#CosmoCares podpirajo: