Tudi tvoje menstruacije poleti trajajo dlje? Pa veš, zakaj?

Poletje je čas, ko ženske pogosteje preštevamo dneve do naslednje menstruacije. Številne si je res ne želimo med dopustom, zlasti če so menstruacije močne ali boleče. A še tako urejen ciklus se pogosto podre prav poleti. Sprememba kraja zaradi dopustovanja, stres pred odhodom, dehidracija v vročih poletnih dneh, drugačna prehrana, spremenjen ritem spanja – vse to so dejavniki, ki lahko porušijo ravnovesje v telesu.

Tudi tvoje menstruacije poleti trajajo dlje? Pa veš, zakaj? (foto: VITAgyn) VITAgyn
4. 8. 2022 | Promocijsko sporočilo

Raziskave kažejo, da na menstrualni ciklus poleg naštetega vplivajo tudi letni časi. Poleti naj bi bili ciklusi (čas od prvega dne menstruacije do naslednje menstruacije) krajši, pozimi pa daljši.

Zanimivo je tudi to, da menstruacija poleti v povprečju traja nekoliko dlje kot pozimi. Razlike v dolžini ciklusa sicer niso izrazite – v povprečju je poleti krajši za 0,9 dneva – a ne pozabimo, to je le povprečje. Za nekatere ženske je sprememba tako rekoč nezaznavna, za druge pa zelo očitna.

VITAgyn

Kaj je vzrok pogostejšim menstruacijam poleti?

Ljudska modrost pravi, da se menstrualni ciklus skrajša, če potujemo na jug, in podaljša, ko potujemo na sever. Vzrok je … SONCE! Pod vplivom sonca namreč v naši koži nastaja vitamin D, ki zviša raven folikel stimulirajočega hormona (FSH), ta pa skrajša čas do ovulacije (in s tem do naslednje menstruacije).

Pogostejše menstruacije poleti – ni problem s peno VITAgyn

V vročih poletnih dneh, ko nas pot oblije že ob prihodu iz klimatiziranega prostora na prosto in potem še enkrat, ko vstopimo v avto, je težko ohranjati občutek svežine. Visoke temperature v času menstruacije zahtevajo še več pozornosti glede higiene intimnega predela. Nobena si namreč ne želi neprijetnega vonja ali občutkov nelagodja, ki lahko na hitro preidejo v vnetje.

Vitagyn

Ob pogosti menjavi higienskih sredstev je, da bi se izognili bakterijskim in glivičnim vnetjem, ključnega pomena tudi izbira kakovostnega izdelka za intimno higieno. Pomembno je, da za umivanje uporabljamo nežne izdelke s kislim pH. Eden takih je prav gotovo pena VITAgyn, ki vsebuje izvlečke nepozebnika, kamilice, čajevca in klorheksidin. Nežno čisti in je hkrati učinkovita, zato je primerna tako za vsakodnevno higieno kot tudi med zdravljenjem vnetij ali preventivno v primerih povečanega tveganja za vnetje (kopanje v bazenih, menstruacija, spolni odnos).

In še namig iz prakse: pena VITAgyn vam lahko ob umivanju intimnega predela hkrati olajša tudi depilacijo. Saj veste … pena in britje 😉.

Zaradi občutka čistosti in svežine je pena VITAgyn 'MUST HAVE' ne samo poleti, ampak tudi preostali del leta!