TOP ideje za enodnevne izlete po Italiji (približno ura vožnje iz Ljubljane)

Te destinacije so super tudi za takrat, ko ti je že zmanjkalo dopusta, a še vedno potrebuješ kratek oddih nekje na lepšem!

TOP ideje za enodnevne izlete po Italiji (približno ura vožnje iz Ljubljane) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2023

Naša zahodna soseda je polna prelepih turističnih destinacij in skritih biserov. Prelepa italijanska mesta še posebej poleti vabijo turiste in pritegujejo zanimanje s svojo lepoto in raznolikostjo!

Včasih pa preprosto ni časa, da bi se odpravila v Rim ali pa v Firence, zato ti ponujamo pet destinacij, ki zares niso oddaljene in ti ne bodo vzele več kot en dan!

Sistiana Portopiccolo

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manuelaontour (@manuelaontour)

Portopiccolo je mondeno naselje, ki je nedolgo nazaj nastalo na robu Sesljanskega zaliva in velja za edinstven projekt.

Čarobno mestece je zraslo na zapuščenem kamnolomu in kmalu postalo eno od najbolj zaželenih izletniških točk tudi za enodnevna razvajanja. Med drugim ga naravnost obožujejo "instagramarji", saj je kraj preprosto osupljiv.

Mestece v malem ponuja pravzaprav vse, od kopanja v morju ali bazenu, številne priložnosti za nakupovanje, romantične sprehode ali božanski razgled iz udobnega ležalnika, medtem ko piješ svoj najljubši koktajl.

Portopiccolo se ponaša tudi z ogromnim pristaniščem, kjer lahko občuduješ prestižne jahte in z njimi, vsaj v mislih, zapluješ po prostranem morju.

Mestece je resnično nekaj posebnega in prav vsaka terasasta hiša, vila, hotelska soba, restavracija … ima zagotovljen čudovit razgled na morje.

Trst

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Discover Trieste (@discover_trieste)

Pobeg v mesto ob morju je lahko resnično prijetno doživetje. V Trstu ne manjka restavracij, vinotek, bifejev, slaščičarn in znanih kavarn.

Na Trgu enotnosti ((Piazza Unita) si lahko privoščiš pravo italijansko kavo z razgledom na tržaški zaliv. Na vzhodni strani se razprostira mogočna mestna hiša (Palazzo del Municipio), medtem ko s trga lahko vidiš znameniti pomol Audace, ki sega daleč v morje.

Po mestnih ulicah se je med drugim sprehajal slavni pisec James Joyce, ki je živel določeno obdobje v Trstu.

Sprehod po starem mestnem jedru te bo peljal mimo čudovitih palač in cerkvic. Nekoč je bilo več kanalov, danes pa je ostal samo še Veliki kanal (Canal Grande), kjer svoj prostor lahko najdejo manjši čolni.

Grad Miramar

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Castello e Parco di Miramare (@museomiramare)

Pravljični grad z imenom Miramar, kar v španščini pomeni Pogled na morje, je dal zgraditi Ferdinand Maksimilijan Habsburško-Lotarinški leta 1860.

Grad z mogočnimi belimi zidovi leži ob morju in ponuja izjemen razgled skozi vsako okno. Danes je muzej, kjer si je mogoče ogledati nekdanje prostore Maksimilijana in njegove žene.

Številne sobe s starinskim pohištvom in z izjemnimi slikami ter drugimi umetninami te lahko odpeljejo v tedanji čas.

Lahko se sprehodiš po zgodovini in po čudovitem parku, ki je prava zbirka redkih botaničnih vrst. 

Grad Devin in Rilkijeva pot

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nives Brelih Photography (@nivesbrelih)

Grad Devin je bil zgrajen v drugi polovici 14. stoletja in je last plemiške družine Thurn und Taxis. Stoji na strmem kraškem grebenu, od koder so imeli popolni pregled, tudi nad morebitnimi sovražnimi ladjami.

Že pred njim je v bližini stal antični grad, od katerega pa so danes ostale ruševine. Ob vznožju ruševin se nad morjem dviga znamenita skala, imenovana Bela dama, ki spominja na okamenelo žensko.

S skalo je povezana legenda o graščakinji, ki jo je ljubosumni mož pahnil skozi okno. Padla naj bi na bele skale in okamenela, medtem ko naj bi njen duh ponoči taval po gradu.

Do gradu vodi znana Rilkijeva pot, ki je dolga približno 2 kilometra in nosi ime po pesniku Rainerju Marii Rilkeju. Pot nad pečinami naj bi ga navdihnila za njegov pesniški ciklus Devinske elegije.

Lignano

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lignano Sabbiadoro Official (@lignanosabbiadoroofficial)

Lignano se deli na Sabbiadoro, Pineto in Riviero. Lignano Sabiaddoro je plaža z najfinejšim peskom, Lignano Pineta je turistični del, ki ga obkrožajo borovci, medtem ko Lignano Riviera vabi množice v živalski vrt, na golf igrišče in v terme.

Ime Lignano izhaja iz besede lupignanum in pomeni "kraj, kjer živijo volkovi".

Ernest Hemigway ga je imenoval italijanska Florida, saj je kraj znan predvsem po dolgi peščeni plaži in se ponaša z množico hotelov ter objektov, ki ponujajo ogromno možnosti zabave.

Uživaš lahko na terasi ob morju, kopanju in v zlati mivki.

Preberi še: V TEM hrvaškem mestu (zelo blizu nas) letos dopust stane NAJVEČ (NI Dubrovnik ali Hvar)

Priporočamo tudi: Našo Julijo je navdušil TA Nutellin sladoled iz 3 sestavin (izvoli njen 10-minuten RECEPT)