Ta idilična peščena plaža je VEDNO prazna in za to obstaja precej bizaren razlog (tja NE boš želela)

Na prvi pogled je videti kot sanjska peščena plaža, ko pa se ji približaš boš tam našla TOLE.

Ta idilična peščena plaža je VEDNO prazna in za to obstaja precej bizaren razlog (tja NE boš želela) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2022

Tale sanjska plaža se nahaja na japonskem otoku Okinava, ki …

... ki je pravzaprav morje, prekrito z vulkanskim plovcem.

Drobni kamenčki plavajo na morju in ustvarjajo videz peščene plaže. Zakaj se je to zgodilo?

Avgusta 2021 je izbruhnil podvodni vulkan Fukutokuokanoba, ki se nahaja na območju verige otokov Bonin (Ogasawara). Plovce so k obali prinesli tokovi in vetrovi.

Nikoli ne uganeš, kje v naši bližini se nahaja TA rajska PLAŽA (in NI na Hrvaškem ali v Italiji)

Podobno se je zgodilo že leta 1986, ko je vulkan nazadnje izbruhnil. Vendar takrat niso poročali o tolikšnih količinah plovca.

"Verjetno zato, ker se je izbruh zgodil v drugem letnem času," je pojasnil prof. Satoshi Mitarai, eden izmed raziskovalcev. Vetrovi in tokovi se gibljejo drugače.

Vendar ti kamenčki ne povzročajo težav le naključnim obiskovalcem, ki so prepričani, da so naleteli na idilično plažo, plovci so povzročili veliko katastrofo na plažah, veliko težav povzročajo ribičem in transportu na sploh, saj mašijo ladijske motorje, ter turistični industriji.

Poglej, kaj se zgodi, ko se odpraviš na takšno plažo:

Plovce že vse od oktobra lani spremljajo tudi raziskovalci z inštituta Science and Technology v Okinavi, ki poskušajo ugotoviti, kako dolgo se bodo plovci zadržali v okolici Okinave. Že takrat so predvidevali, da se bodo plovci zaradi tokov in vetra ob obali zadržali vse do poletja 2022.

Raziskava pa bi hkrati lahko pomagala tudi pri razumevanje drstenja koral in drugih bioaktivnih snovi, menijo prof. Emile Touber in drugi, ki sodelujejo v raziskavi. 

Preberite več na Aktivni.si

Fotografije: Profimedia