Ti tvoja mačka vedno sledi v kopalnico? TO je razlog (za-ni-mi-vo!)

Imaš tudi ti mačko, ki ti sledi skoraj povsod, zlasti pa je navdušena nad kopalnico? Ugotovili smo, v čem je fora!

Ti tvoja mačka vedno sledi v kopalnico? TO je razlog (za-ni-mi-vo!) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2023

Če imaš že dlje mačko, se ti zdi verjetno že samoumevno, da se ta odpravi s teboj tudi tja, kjer bi si zaželela malo miru in zasebnosti – v kopalnico. Pa si se kdaj vprašala, zakaj to počne?

Morda zato, da te pazi v trenutku ranljivosti ali pa te preprosto rada opazuje, ko tam opravljaš določene stvari in potrebe?

Pri iskanju smo naleteli na različne teorije: od tega, da če počnemo nekaj za zaprtimi vrati, to pomeni, da se zabavamo, in mačke želijo biti zraven ali pa da preprosto ne marajo ignoriranja, do tega, da imajo rade hladnejše prostore.

No, najbolj konkreten odgovor smo našli na spletnem portalu thespruce.com.

Zakaj nam torej mačke tako rade sledijo v kopalnico?

1. Naše kopalnice so ene izmed hladnejših prostorov v stanovanju/hiši, saj imamo tam ploščice, pogosto pa tudi okno.

Čeprav mačke navadno iščejo topla in udobna mesta, pa nekatere obožujejo hladne ploščice, vlažne brisače ali druge podobne površine.

Starejše mačke, ki trpijo za čezmernim delovanjem ščitnice in imajo posledično povišan metabolizem (kar pomeni, da jim je bolj vroče), prav tako rade zahajajo v hladnejše prostore.

2. So bitja navade, in ko enkrat razvijejo rutino, se je rade držijo.

Zanje je značilno verižno vedenje, ki vodi eno dejanje k drugemu v točno določenem zaporedju.

Na primer: če je v tvoji navadi, da se zjutraj zbudiš in takoj stečeš v kopalnico, da si umiješ zobe (preden napolniš mačjo skledo z briketi), mačka potrebuje le nekaj dni, da si zapomni to rutino, in že teče s teboj v kopalnico ter ti sledi do svoje sklede. To prav tako pomeni, da gre rada s teboj skozi tvojo rutino.

Aja ... In mačke nikakor ne marajo, če kakšen člen v verigi preskočiš.

3. Mačke nikoli ne počnejo ničesar, kar zanje nima nobenih prednosti.

Prvič, kopalnica je edinstvena lokacija v številnih domovih. Sedenje na komodi ali pralnem stroju mačko postavi v višino s človekom, medtem ko ta sedi na stranišču.

To je za mačko idealno, saj lahko na tak način nadzoruje interakcijo – človek od tega ne more ravno takoj pobegniti, zato je mačka tista, ki pristopi ali pa ostane na distanci, kot ji je všeč. Njeno občinstvo je tako ujeto!

Drugič, kopalnica je predvidljiva lokacija, ki je bolj ali manj del redne, ustvarjene rutine. Mačke si pogosto ustvarijo svojo rutino, kot je pitje iz pipe ali 'prepletanje' med našimi nogami, igranje v banji in podobno.

Prav tako se hitro naučijo, koliko časa lastnik preživi v kopalnici.

In tretjič, mačke, ki nekaj časa preživijo v kopalnici, so dejansko deležne posebne pozornosti – krtačenja, božanja in celo pogovarjanja, kar pomeni, da so nagrajene za 'obisk'.

To zagotavlja, da bodo pozitivno izkušnjo tudi ponovile! Čeprav so ostale pred vrati, bodo odprtje vrat po nenehnem praskanju in mjavkanju razumele, kot da jim je uspelo. Dlje jih pustimo čakati pred vrati in jih za to 'nagradimo', bolj se bodo naučile, da se vztrajnost poplača!

Ima tudi tvoja mačka ali mačkon svoje posebno mesto v kopalnici? :) Zaupaj nam svojo izkušnjo pod to objavo na našem Facebooku!

Fotografije: Profimedia

Iiii, si vedela? TAKO si tvoj pes izbere najljubšo osebo