Si vedela? To je najpogostejša pasja bolezen vsake pasme (in tako se temu postaviš po robu!)

Poskrbi za zdravje svojega kosmatinčka in se pripravi na vse izzive! 🥰

Si vedela? To je najpogostejša pasja bolezen vsake pasme (in tako se temu postaviš po robu!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2023 | Promocijsko sporočilo

Naši kosmati štirinožni prijatelji v naša življenja prinašajo neizmerno veselje, smeh, neskončno mahanje z repom in prisrčne pozdrave, ko se po dolgem dnevu vrnemo domov. Kot predana lastnica psa se gotovo zavedaš, da je pri skrbi zanj njegovo dobro počutje tvoja glavna naloga.

Zato skrbno izbiraš njegovo hrano, ga pelješ na sprehod, mu daješ njegove najljubše priboljške in na sploh paziš, da se počuti ljubljenega. Kljub temu pa lahko naš štirinožni prijatelj zboli in pogosto ima velik vpliv na to prav njegova pasma

Poleg bolezni pa se lahko našemu kosmatinčku zgodi tudi nezgoda, kot je npr. da steče na cesto, kar pa se lahko spremeni v velik finančni zalogaj, saj so stroški obiska pri veterinarju včasih zelo visoki.

Vsaka pasma ima svoj edinstveni šarm, osebnost in na žalost vrsto potencialnih zdravstvenih izzivov.

Čeprav nobena pasma ni popolnoma imuna na zdravstvene težave, so nekatere bolj nagnjene k določenim boleznim kot druge.

Preveri, na kaj moraš biti pozorna, če tvoj kužek spada v katero izmed spodnjih pasem: 

1. Buldog in dihalne težave

Buldogi s svojim značilnim nagubanim obrazom in kompaktno postavo so znani po tem, da so dovzetni za težave z dihanjem. Njihova edinstvena anatomija, za katero je značilen kratek, »speštan« smrček, lahko prispeva k težavam z dihanjem, zaradi česar so bolj nagnjeni k določenemu tipu bolezni.

2. Nemški ovčar in displazija kolkov

Nemški ovčarji, cenjeni zaradi svoje inteligence in vsestranskosti, so na žalost nagnjeni k displaziji kolkov. To genetsko stanje prizadene kolčni sklep, kar lahko povzroči artritis in težave z mobilnostjo, zlasti ko se starajo.

3. Labradorec in debelost

Labradorci, znani po svojem prijaznem obnašanju in ljubezni do hrane, so nagnjeni k zdravstvenim težavam, povezanim z debelostjo. Brez ustrezne prehrane in vadbe se lahko labradorci soočijo s težavami s sklepi, sladkorno boleznijo in drugimi zapleti, povezanimi z debelostjo.

4. Jazbečar in bolezen medvretenčne ploščice

Zaradi dolge, podolgovate hrbtenice so lahko jazbečarji bolj dovzetni za bolezni medvretenčne ploščice. To stanje vključuje diske med vretenci in jazbečarji so še posebej nagnjeni k herniji diskusa.

5. Cavalier King Charles španjel in srčne bolezni

Ta očarljiva in ljubeča pasma je na žalost nagnjena k boleznim srca, zlasti bolezni mitralne zaklopke. Redni veterinarski pregledi in spremljanje zdravja srca so ključnega pomena za te čudovite štirinožne prijatelje.

Kako lahko sicer svojemu kužku zagotoviš dolgo in zdravo življenje?

To so nasveti za vse pasme:

  • Redni veterinarski pregledi: Ne glede na pasmo so redni veterinarski pregledi nujni. Zgodnje odkrivanje morebitnih zdravstvenih težav omogoča proaktivno posredovanje in boljše obvladovanje stanj.
  • Uravnotežena prehrana in vadba: Ohranjanje uravnotežene prehrane in redne vadbe je ključnega pomena za vsakega psa. Debelost je pogost zdravstveni izziv in zdrav življenjski slog lahko zmanjša tveganje za nastanek različnih stanj.
  • Genetsko testiranje: Pri pasmah, ki so nagnjene k dednim boleznim, lahko genetsko testiranje zagotovi dragocene vpoglede. Odgovorni rejci pogosto izvajajo takšne teste, da zmanjšajo tveganje prenosa genetske predispozicije.
  • Bodi pozorna na simptome, specifične za pasmo: Pouči se o simptomih in stanjih, specifičnih za pasmo. Znanje o tem, na kaj moraš biti pozorna, omogoča zgodnje posredovanje in lahko izboljša kakovost življenja tvojega kosmatinčka. 

Bodi pripravljena in skleni zavarovanje za svojega ljubljenčka!

Tu pa v zgodbo vstopi celovito zavarovanje psov pri Zavarovalnici Triglav, ki zagotavlja, da bo tvoj zvesti spremljevalec deležen nege, ki si jo zasluži, ne glede na nepredvidene preobrate, ki jih lahko prinesejo leta.

Svojega štirinožnega prijatelja lahko zavaruješ ne glede na njegovo pasmo, izjema so nevarne pasme, za katere ni mogoče skleniti dodatnega zavarovanja odgovornosti lastnika psa. Zavaruješ pa lahko tudi nepasemske pse, saj je edini pogoj za sklenitev zavarovanja, da je pes ob sklenitvi zdrav in čipiran.

Osnovno zavarovanje krije stroške zdravljenja v primeru bolezni ali nezgode ter velja za celotno življenje psa, skleniti pa ga moraš do njegovega sedmega leta starosti.

Seveda si kosmatinčki med sabo niso enaki in zato imaš na voljo tudi različne pakete zavarovanja, ki so prilagojeni potrebam in zahtevam tvojega psa. Z dodatnim zavarovanjem pa boš svojega štirinožnega prijatelja lahko vzela tudi s seboj na dopust, saj krije tudi zdravljenje v tujini.

Več o ponudbi zavarovanj pa si preberi na spletni strani Zavarovalnice Triglav.