Cosmo ❤️ pets Promocijsko sporočilo

Boš v kratkem dobila kužka? Na te stvari moraš biti pozorna ob njegovem prihodu (+ kako ga vzgojiti)

30. 11. 2023
Boš v kratkem dobila kužka? Na te stvari moraš biti pozorna ob njegovem prihodu (+ kako ga vzgojiti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Poskrbi, da se bo tvoj kosmatinček hitro navadil na svoj novi dom! 🥰

Prihod novega kužka je vznemirljiva izkušnja, polna brezmejnega veselja in crkljanja.

Vendar ta čudoviti in kosmati sveženj energije s sabo prinaša tudi veliko odgovornost.

Zagotoviti mu moraš ustrezno nego, prehrano in življenjski prostor, poleg tega pa moraš poskrbeti tudi za pravilno vzgojo. Ta namreč igra zelo pomembno vlogo v odnosu, ki ga bo tvoj kosmatinček imel do tebe.

Tukaj je nekaj nasvetov o stvareh, na katere moraš biti še posebej pozorna ob prihodu novega štirinožnega prijatelja, da vama boš zagotovila harmoničen začetek skupnega življenja.  

1. Ustrezna priprava

Preden kužka pripelješ domov, opravi temeljito raziskavo o značilnostih pasme, potrebah in možnih zdravstvenih težavah. Poskrbi, da je tvoj življenjski slog usklajen z zahtevami pasme, da zagotoviš primerno okolje za tvojega novega kosmatega družinskega člana.

Pomembno pa je tudi, da nakupiš vso opremo, ki jo tvoj kuža potrebuje (povodec, ovratnica, boks za prevažanje …).

2. Nameni mu dovolj časa in pozornosti

Mladički se veselijo pozornosti in druženja. Bodi pripravljena vložiti veliko časa v vzgojo, igro in druge povezovalne dejavnosti. Pomanjkanje socializacije in interakcije lahko vodi do vedenjskih težav, zato se zaveži, da boš zavzeta pri njegovi vzgoji in navajanju na njegov novi dom.

3. Finančni vidiki

Lastništvo kužka prinaša finančne obveznosti, vključno s hrano, veterinarsko oskrbo, nego in ostalimi pripomočki. Prepričaj se, da si dobro predvidela proračun za te stroške in predvidi tudi druge finančne obveznosti, ki so potrebne za ustrezno nego tvojega novega hišnega ljubljenčka.

4. "Zaščiti" svoj dom

Mladički so po naravi radovedni in lahko raziskujejo svet z žvečenjem in plezanjem. Zavaruj svoj dom pred kužki tako, da zavaruješ nevarne predmete, prekriješ električne kable in zagotoviš varen prostor za raziskovanje. To pomaga preprečiti nesreče in spodbuja varno okolje. 

5. Potrpežljivost in razumevanje

Mladički šele spoznavajo svet in lahko na začetku kažejo vedenjske težave. Potrpežljivost in razumevanje sta bistvenega pomena med procesom vzgoje. Izogibaj se metodam vzgoje, ki temeljijo na kaznovanju, in se osredotoči na pozitivno okrepitev, da zgradiš močno vez, ki temelji na zaupanju in sodelovanju.

6. Nega in higiena

Zgodaj vzpostavi rutino njegove nege, vključno z rednim ščetkanjem, striženjem krempljev in nego zob. To ne prispeva le k fizičnemu dobremu počutju tvojega kužka, ampak tudi krepi pomen nege kot pozitivne in prijetne izkušnje.

7. Ustrezna vzgoja

Psi obožujejo rutino in mladički niso izjema. Vzpostavi dosleden dnevni urnik za hranjenje, igro, trening in počitek. Jasno določi meje v svojem domu, da ustvariš občutek varnosti in predvidljivosti za svojega kužka.

Kljub temu da si čisto pripravljena na njegov prihod in vzgojo, pa se še vedno lahko kaj zalomi. Lahko pride do nepričakovane nezgode ali bolezni, kar pa te lahko močno udari po žepu, saj so veterinarski stroški potencialno zelo visoki.

Zato pred njegovim prihodom razmisli tudi o tem, da bi svojega kužka zavarovala in se s tem izognila vsem nevšečnostim. 

Bodi pripravljena in skleni zavarovanje za svojega ljubljenčka!

Tu pa v zgodbo vstopi zavarovanje psov pri Zavarovalnici Triglav, ki zagotavlja, da bo tvoj zvesti spremljevalec deležen pomoči, ki si jo zasluži, ne glede na nepredvidene preobrate, ki jih lahko prinesejo leta.

Svojega štirinožnega prijatelja lahko zavaruješ ne glede na njegovo pasmo, izjema so nevarne pasme, za katere ni mogoče skleniti dodatnega zavarovanja odgovornosti lastnika psa. Zavaruješ pa lahko tudi nepasemske pse, saj je edini pogoj za sklenitev zavarovanja, da je pes ob sklenitvi zdrav in čipiran.

Osnovno zavarovanje krije stroške zdravljenja v primeru bolezni ali nezgode ter velja za celotno življenje psa, skleniti pa ga moraš do njegovega sedmega leta starosti. Seveda si kosmatinčki med sabo niso enaki in zato imaš na voljo tudi pakete za zavarovanje stroškov zdravljenja, ki so prilagojeni potrebam in zahtevam tvojega psa.

Več o ponudbi zavarovanj pa si preberi na spletni strani Zavarovalnice Triglav!

Dodatne koristne nasvete in odgovore na vprašanja o njegovi vzgoji, zdravju in negi, pa lahko najdeš tudi v vodniku za vzgojo in nego psa Zavarovalnice Triglav – Dobrodošel, pasji mladiček, ki si ga lahko preneseš brezplačno!