Razkrita je najboljša slovenska gostilna za leto 2024 - jo poznaš?

1. 8. 2024
Razkrita je najboljša slovenska gostilna za leto 2024 - jo poznaš? (foto: Arhiv Dvorec Zemono)
Arhiv Dvorec Zemono

Lestvico "najboljših deset" je tokrat izluščila ekipa znanega slovenskega kulinaričnega poznavalca. Komu pa so podelili prestižni naziv?

Ekipa ocenjevalcev spletnega mesta Miha First, ki ocene gostiln in restavracij objavlja v časopisu Dnevnik in na svojem kulinaričnem blogu mihafirst.si, je objavila lestvico najboljših slovenskih gostiln v letu 2024.

In zmagovalka je ....

Za zmagovalko je bila razglašena Gostilna pri Lojzetu, ki jo vodi kuharski kreativec Tomaž Kavčič. O zelo dobro znani vipavski gostilni so med drugimi zapisali "da so njihove jedi so zelo povezane z lokalno vipavsko in primorsko tradicijo ter letnimi časi."

Arhiv Dvorec Zemono

"Odkar ekipa spletnega mesta Miha First ocenjuje gostilne in restavracije, se je v naših krajih marsikaj spremenilo. V zadnjem času so nekateri, ki so prisegali na moderno avtorsko kuhinjo in s tem celo malce pretiravali, začeli verjeti v enostavno domačo hrano in, jasno, nekateri, ki so pred tem verjeli v tradicionalno slovensko hrano, postajajo modernejši," so zapisali ob uvodu in poudarili, da ocenjevalno ekipo celo bolj kot vsak dan novi recepti in dvomljive ocene dobro plačanih mednarodnih strokovnjakov zanimajo prijazni lokali z uigranimi natakarji in širokimi, ne predragimi vinskimi kartami.  

Arhiv Dvorec Zemono

Pionir sodobne slovenske gastronomije

Za zmagovalko, Gostilno pri Lojzetu, ki jo vodi kuharski kreativec Tomaž Kavčič in eden pionirjev sodobne slovenske gastronomske zgodbe, ki ima poleg gostilne še svoj džin, svoj božični kolač in svojo penino, hrano pa na najlepšem gričku nad Vipavsko dolino streže zapakirano v degustacijske menije, ki stanejo od 70 do 125 evrov na osebo brez pijače, so zapisali, da je "avtorska kuhinja, včasih celo kuhinja spektakla, ki se ne zadovolji zgolj s šokiranjem gostov, ampak ponuja samosvoje recepte in največkrat bogate sestavine. Jedi so zelo povezane z lokalno vipavsko in primorsko tradicijo ter letnimi časi, nekatere ostajajo na jedilnem listu desetletje in več, druge le kakšno sezono."

Žiga Intihar

Najboljših 10

Lestvica najboljših desetih slovenskih gostiln je sledeča:

1. Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono

2. Gostilna Repovž - Šentjanž

3 . Restavracija Cubo - Ljubljana

4. Ošterija Debeluh - Brežice

5 . Hiša Franko - Kobarid

6 . Restavracija Pavus - Laško

7 . Restavracija Dam - Nova Gorica

8. Gostilna Danilo - Reteče pri Škofji Loki

9 . Grič - Šentjošt

10.  Čompa - Ljubljana