Zakaj NE SMEŠ uporabiti kreme za sončenje iz lanskega leta? Čas je za novo!

24. 6. 2024
Zakaj NE SMEŠ uporabiti kreme za sončenje iz lanskega leta? Čas je za novo! (foto: Profimedia)
Profimedia

To so pravila, ki jih moraš upoštevati pri uporabi sončne kreme.

Bodite pozorni na rok uporabe

Če uporabljate sončno kremo iz lanskega leta, nujno preverite njen rok uporabe. Velikokrat se zgodi, da vam ostane nekaj olja ali kreme od lanskega poletja, a je takšne izdelke bolje zavreči, še posebej, če so bili že odprti. Poleg tega, da lahko izgubijo svoj učinek in vas ne zaščitijo pred soncem, kot bi morali, obstaja velika verjetnost, da so se v njih razvile bakterije, ki lahko poškodujejo vašo kožo. Uporabite samo tiste kreme, ki je niste odprli in ji rok trajanja še ni potekel.

Najprej krema, nato zaščitni faktor

Pred uporabo sončne kreme na obrazu je najbolje, da najprej uporabite negovalno kremo in počakate, da se ta vpije ter šele nato nanesete spf faktor. Tako boste kožo na obrazu, ki je nekoliko bolj občutljiva, zaščitili pred draženjem.

Nanašanje kreme po vsakem kopanju

Čeprav na stekleničkah piše, da so zaščitne kreme vodoodporne, znanstveniki trdijo drugače – da je treba po vsakem plavanju telo ponovno temeljito namazati, ne glede na to, kako močan je faktor kreme. Poleg tega se ne zanašajte samo na kreme. V poletnih dneh, ko je sonce najmočnejše, je obvezna uporaba pokrivala, ustreznih oblačil ter očal z zaščito. Po dnevu, preživetem na soncu, se obvezno namažite z naravnim losjonom za po sončenju, ki bo kožo nahranil in ji povrnil izgubljeno vlago.

Resnice o sončenju

  • Lahka in tanka oblačila vas ne bodo nujno dovoljno zaščitila pred opeklinami, če boste na močnem soncu dalj časa.
  • Tudi ko ste v senci ali je morda bolj oblačno, se morate zaščititi pred soncem, saj UVA žarki prehajajo skozi oblake. 
  • Nanos kreme samo enkrat na dan je skoraj enak, kot če je sploh ne bi nanesli. 
  • Če kupite vodoodporno kremo za sončenje, vas bo zaščitila, ko ste v vodi, vendar jo morate znova nanesti takoj, ko se koža posuši. 
  • Ne pozabite, da kemične formulacije krem za sončenje začnejo delovati šele 30 minut po nanosu.

Uporabljajte naravne in ne sintetične sončne kreme. Na trgu je že veliko naravnih sončnih krem, ki ne vsebujejo škodljivih kemičnih filtrov.