Zdrav zajtrk za odličen začetek dneva: Ovsena kaša, ki čisti črevesje

6. 8. 2024
Deli
Uživanje ovsene kaše ni le modna muha, temveč znanstveno podprt način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Nutricionisti po vsem svetu se strinjajo, da je ovsena kaša eden najboljših načinov za začetek dneva. Ovsena kaša, pripravljena iz neobdelanega ovsa, z dodatkom medu, oreščkov, mladega sira ali kuhanega jajca, je zajtrk, ki telesu zagotavlja potrebno energijo.

Tukaj je nekaj ključnih razlogov, zakaj bi morali vsak dan začeti z ovseno kašo:

1. Spodbuja delovanje črevesja

Vlaknine, ki jih vsebuje oves, pomagajo pri čiščenju črevesja in spodbujajo zdravo prebavo. Zagotavljajo, da hrana v ustreznem času pride na pravo mesto v prebavnem traktu, s čimer se izboljša splošno zdravje prebavnega sistema.

2. Skrbi za zdravje srca

Raziskave potrjujejo, da uživanje ovsene kaše prispeva k zdravemu srcu in zmanjšanju tveganja za srčne bolezni, kot je koronarna bolezen srca. Antioksidanti in zdrave vlaknine, prisotne v ovsu, so odlična izbira za tiste, ki morajo znižati raven slabega holesterola.

3. Zmanjšuje tveganje za rak debelega črevesja

Raziskave, izvedene na dveh milijonih ljudi v Evropi, so pokazale, da lahko visok vnos prehranskih vlaknin prepreči razvoj raka debelega črevesja. Da bi se izognili tej nevarni bolezni, jejte čim več ovsene kaše.

4. Znižuje krvni pritisk

Ena izmed študij je pokazala, da redno uživanje ovsene kaše za zajtrk lahko deluje podobno kot zdravila za visok krvni pritisk. Kljub temu ovsena kaša ne sme nadomestiti zdravil, temveč deluje kot pomoč pri zniževanju krvnega pritiska.

5. Uravnava raven sladkorja v krvi

Primarna topna vlaknina v ovsu, znana kot beta glukan, se delno raztopi v vodi, ko jo zaužijemo, in tvori gosto snov v želodcu, ki ima močne zdravilne lastnosti. Ena od glavnih prednosti te vlaknine je njena sposobnost, da pomaga znižati raven sladkorja v krvi in zmanjša odpornost proti insulinu pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

6. Pomaga pri uravnavanju telesne teže

Ljudje, ki so stalno na dietah, pogosto čutijo lakoto in posegajo po nezdravih prigrizkih. Ovsena kaša daje občutek sitosti za daljši čas, hkrati pa telo čisti toksinov. Na primer, če za zajtrk pojeste ovseno kašo iz kakovostne ovsene moke, ne boste lačni do kosila, ko lahko in morate pojesti nekaj kuhanega in kakovostnega.

Priprava ovsene kaše

Za pripravo zdrave ovsene kaše kupite neobdelan oves v zrnu in ga čez noč namočite v čisti, hladni vodi. Zjutraj ga kuhajte približno 15 do 20 minut, dokler zrna popolnoma ne razpadejo (kot pri kuhanju pšenice). Dodajte mu sestavine po izbiri in uživajte v zdravem zajtrku.

Potrebujete:

  • 1 skodelico ovsenih kosmičev
  • 4 skodelice mleka
  • 1 žlico medu
  • 1 čajno žličko cimeta
  • 2 žlici suhega sadja

Vse sestavine dajte v posodo, pokrijte in pustite čez noč v hladilniku. Zjutraj jih dajte v ponev ali lonec in kuhajte približno 15 minut, dokler zmes ne zgosti in se oves dobro skuha.

Uživanje ovsene kaše ni le modna muha, temveč znanstveno podprt način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Zato naslednjič, ko boste razmišljali o tem, kaj bi jedli za zajtrk, poskusite s to preprosto, a hranilno bogato jedjo. Vaše telo vam bo hvaležno!