Ni dobro pretiravati: TOLIKO kalorij ima v resnici kepica sladoleda

3. 7. 2024
V nasprotju z mnogimi drugimi sladkimi dobrotami ima sladoled dejansko nekaj koristi za zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sladoled je za mnoge najljubša poletna poslastica, vendar je poln sladkorja, kalorij in včasih umetnih dodatkov, zato se zdi nekaj, kar bi morali jesti samo enkrat na teden, ne vsak dan.  

Dietetičarka Tamara Samara okleva pri označevanju katere koli hrane kot "dobre" ali "slabe". Koliko sladoleda je dovolj? "To lahko sproži občutke sramu, krivde in strahu, kar lahko vodi v nezdrav odnos s hrano," je dejala. Poleg tega ima vsak svoje prehranske potrebe, ki se lahko od osebe do osebe zelo razlikujejo.  

"Nerada klasificiram eno vrsto hrane kot 'slabo', a kot vemo, obstajajo hranljiva in manj hranljiva živila. Sladoled je visoko kalorično, sladkorno in maščobno živilo, v katerem lahko uživamo zmerno v zdravi prehrani," je dejala. Na trgu je veliko sladoledov z različnimi prehranskimi profili, zato je vedno pomembno, da berete etikete. Pomembno je vedeti, da 2/3 skodelice vanilijevega sladoleda vsebuje 32 gramov sladkorja in 13 gramov nasičenih maščob. Priporočena dnevna meja za vnos sladkorja, ki jo predpisuje Ameriško združenje za srce, ni večja od 36 gramov za moške in 25 gramov za ženske.  

Kepica vanilijevega sladoleda ima sicer 670 kJ (kcal), seveda pa je veliko odvisno od same velikosti kepice in načina priprave sladoleda.

Kar zadeva nasičene maščobe, AHA priporoča največ 13 gramov na dan za nekoga, ki je na dieti z 2000 kalorijami na dan. Vendar to ni nujno razlog, da popolnoma opustite sladoled.

Novejše raziskave tudi kažejo, da kljub visoki vsebnosti nasičenih maščob uživanje mlečnih izdelkov iz polnomastnega mleka ne povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni.

Novejše raziskave tudi kažejo, da kljub visoki vsebnosti nasičenih maščob uživanje mlečnih izdelkov iz polnomastnega mleka ne povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni.

profimedia

Prednosti sladoleda

Registrirana dietetičarka Edwina Clark pravi, da – čeprav je res, da sladoled vsebuje veliko nasičenih maščob in sladkorja, je lahko vsakdanji del zdrave prehrane.  

Pravzaprav ima nekaj koristi za zdravje. »Kepica sladoleda vsak večer v okviru sicer zdrave prehrane verjetno ne bo negativno vplivala na vaše zdravje. Še več, sladoled je vir kalcija, magnezija in B12 ter pogosto poskrbi za užitek in nostalgijo, ki sta pomembni funkciji hrane," je povedala Clark.  

V nasprotju z mnogimi drugimi sladkimi dobrotami ima sladoled dejansko nekaj koristi za zdravje.

Beljakovine in maščobe v sladoledu lahko pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja, kar je z vidika krvnega sladkorja boljše kot nekaj podobnega gumijastim bonbonom, ki je skoraj v celoti sladkor in bo še bolj dvignilo vaš krvni sladkor. Prav tako dobite nekaj beljakovin in kalcija ko jeste sladoled.

Poleg tega sta mleko in smetana dober vir vitamina A, bistvenega hranila za spodbujanje zdravja oči in podpiranje imunskega delovanja. 

Ti mlečni izdelki zagotavljajo tudi holin, ki ima ključno vlogo pri zgodnjem razvoju možganov in presnovi. Višja vsebnost maščob v sladoledu lahko vodi tudi do večje sitosti v primerjavi z drugimi sladicami, ki imajo večinoma veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov.

Novejše raziskave tudi kažejo, da kljub visoki vsebnosti nasičenih maščob uživanje mlečnih izdelkov iz polnomastnega mleka ne povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni. Velja pa omeniti, da so se raziskave na to temo ukvarjale predvsem z mlečnimi izdelki iz polnomastnega mleka, ki veljajo za nekoliko bolj zdrave od sladoleda, kot so mleko, sir in jogurt.