Si bila predolgo na soncu? To so naravni načini za zdravljenje sončnih opeklin (svetujejo dermatologi)

9. 7. 2024
Si bila predolgo na soncu? To so naravni načini za zdravljenje sončnih opeklin (svetujejo dermatologi) (foto: Profimedia)
Profimedia

To so naravni pripravki za blaženje sončnih opeklin, ki jih lahko najdete v svoji kuhinji.

Ameriška akademija za dermatologijo je na svoji spletni strani predstavila najboljše smernice za ravnanje z opečeno kožo, s katerimi lahko čim prej in na najboljši način rešite to težavo.

Pri sončnih opeklinah je pomembno, da jih začnete zdraviti takoj, ko jih opazite. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da se umaknete s sonca. Za lajšanje bolečin se pogosto kopajte ali tuširajte. Takoj, ko pridete iz kadi ali prhe, se nežno obrišite. Nanesite vlažilno kremo, ki vsebuje aloe vero ali sojo, da pomirite opečeno kožo. To naredite, ko je vaša koža še vlažna od kopanja ali prhanja, nato pa kadarkoli čutite nelagodje. Za lajšanje razdraženosti lahko nanesete tudi losjon s kalaminom, na prizadeto mesto položite hladno, vlažno krpo ali naredite koloidno kopel iz ovsenih kosmičev.

Poleg tega je pomembno, da pijete več vode, da bi telesu povrnili izgubljeno tekočino, saj sončne opekline dehidrirajo telo. Če imate na koži mehurje, pustite, da se mehurji zacelijo. Mehurji na koži pomenijo, da imate sončne opekline druge stopnje. Mehurjev ne smete luknjati, saj ti nastanejo zato, dai pomagajo vaši koži pri celjenju in vas ščitijo pred okužbo. Ohranjajte mehurje čiste in jih namažite z vazelinom, da jih zaščitite, medtem ko se celijo.

4 naravna zdravila, ki so učinkovitejša od kislega mleka:

1. Zelje, korenje in ognjič pomirjajo kožo

Ljudje, ki se ukvarjajo z ljudsko medicino v Rusiji, kot naravno zdravilo za blaženje sončnih opeklin predlagajo kombinacijo zelja, korenja in ognjiča. Liste kislega zelja je treba položiti na prizadeta območja in jih tam držati dvajset minut. Korenje lahko naribate in ga hranite kot oblogo na gazi ali bombažni krpi. Pravijo pa, da je najbolj učinkovito, če naribate zelje in korenček, premešate in dodate eterično olje ognjiča.

2. Mešanica jabolk in krompirja lahko ublaži sončne opekline

Koža, poškodovana zaradi čezmernega izpostavljanja soncu ali razdražena zaradi kakšnih drugih vplivov, si lahko lažje opomore z uporabo naribane ali zmiksane mešanice surovega krompirja in jabolk. Na mestah opeklin jo pustite največ pol ure, nato pa sperite s toplo vodo.

3. Oves, banane in med

Dobro premešajte dve žlici ovsenih kosmičev, dve sesekljani in pretlačeni banani ter žlico medu in pustite stati eno uro. Mešanico nato nanesite na razdražene, poškodovane in boleče predele, ki ste jih pretirano izpostavljali soncu, in jo z mlačno vodo sperite po približno dvajsetih minutah. 

4. Paradižnik in jogurt

Dva paradižnika narežite na večje rezine, dodajte dve žlici jogurta in premešajte, da nastane kompaktna zmes. Nanesite na kožo in po 20-30 minutah sperite.