Turisti so odločili: Razkrivamo najbolj zapostavljen slovenski dragulj (popolna ideja za izlet)

9. 7. 2024

To prelepo in nadvse zanimivo slovensko mestece ostaja med našimi najmanj znanimi in obiskanimi.

Kateri slovenski kraj je najbolj spregledan, a hkrati najbolj vreden obiska, se je glasilo vprašanje na slovenskem popotniškem forumu. Med številnimi predlogi, med katerimi so bili zelo pogosto omenjeni Izola, Idrija in Škofja Loka, je izstopala tudi Kropa.

Skrita zakladnica Slovenije

Kropa, majhno mesto z bogato industrijsko dediščino in čudovito arhitekturo, se je, kot so zapisali številni, izkazala za skriti slovenski zaklad. Znana po svoji železarski zgodovini, Kropa ponuja edinstven vpogled v tradicionalno slovensko obrtništvo. Tu lahko obiskovalci obiščejo staro železarno, kjer se je nekoč kovalo železo za potrebe avstro-ogrske monarhije, ali pa se sprehodijo po ozkih uličicah, ki ohranjajo pristen srednjeveški čar, so navedli tisti turisti, ki so naše mestece obiskali.

Profimedia

Poleg tega je Kropa odlično izhodišče za raziskovanje bližnjih naravnih lepot, kot so Javorniški Rovt, Tržiška Bistrica in območje Karavank. "V Kropi lahko uživate v miru neokrnjene narave ter odkrivate skrite poti, ki vodijo do osupljivih razgledov," je dejala popotnica Karen

Žuborenje potoka Kroparica, ki teče skozi mesto, je tudi zelo pomirjajoče.

Žuborenje potoka Kroparica, ki teče skozi mesto, je tudi zelo pomirjajoče.

M.P.

Zakaj je tako spregledana?

Kropa ostaja v senci bolj znanih turističnih gorenjskih destinacij, kot so bližnji Bled, Radovljica in Bohinj. A tisti popotniki, ki obisk toplo priporočajo, menijo, da je doživetje Krope še bolj pristno in obogateno z očarljivo kulturno dediščino kot v drugih slovenskih krajih.

M.P.

V tamkajšnjem Kovaškem muzeju lahko spoznate zgodovino kroparskega železarstva in fužinarstva, ki je v hiši iz 17. stoletja, je bilo prebrati. Kot je poudarila ena od navdušenih popotnic, pa so ročno izdelani kovaški predmeti raztreseni po vsem mestu. "Ko se sprehajate skozi Kropo, na ulici lahko vidite raznolike železne svetilke, železne zmaje in celo kovaško nakovalo, gre za neverjetne prizore, kot bi potovali nazaj v času." 

Torej, če iščete destinacijo, ki vas bo navdušila s svojo zgodovino, lepoto in nepozabnimi doživetji, je Kropa nedvomno kraj, ki si zasluži vašo pozornost, so se strinjali turisti.