4 dragoceni triki za aplikacijo Google Maps, ki jih moraš vedeti pred naslednjim potovanjem

10. 7. 2024
4 dragoceni triki za aplikacijo Google Maps, ki jih moraš vedeti pred naslednjim potovanjem (foto: Profimedia)
Profimedia

Aplikacija Google Maps je nepogrešljivo potovalno orodje, ki je med poletnimi raziskovanji oddaljenih krajev morda celo najpomembnejša aplikacija v vašem žepu. A Google Maps zmore veliko več, kot le pokazati pot do naslednje turistične atrakcije. 

Pomoč pri usmerjanju po letališčih (in tudi nakupovalnih centrih)

Če vas počitniška pota zanesejo v evropske ali svetovne metropole, boste verjetno prej ali slej končali na katerem od večjih svetovnih letališč. Ta so zdaj že kot mesta v malem, razprostrta po več nadstropjih, razdeljena med terminale, vmes pa kopica prekrasnih trgovin in privlačnih restavracij

V aplikaciji Google Maps se ponuja izjemna rešitev za lažje usmerjanje po vseh večjih letališčih. Pod zavihkom Directory se skriva celotna ponudba letališča, na katerem ste, lično razvrščena po kategorijah, od nakupovanja in prehrane do bankomatov in recepcij posameznih letalskih linij. Na isti način deluje tudi usmerjanje po večjih nakupovalnih središčih, kjer lahko specifične trgovine iščete kar po Directory zavihku in vas Google Maps potem vodi do želenih kotičkov.

Zagotovite si usmerjanje tudi, ko ni signala

Se podajate na lokacijo, kjer bo morda signal šibek ali pa ga sploh ne bo? Aplikacija Google Maps omogoča, da si usmeritve presnamete na telefon, da delujejo tudi, ko zaidete na področja brez signala. Sledite naslednjih korakom:

  1. Prehodno v aplikaciji poiščite lokacije, do katerih boste želeli, da vas Google Maps usmerja. Ni pomembno, ali je ta lokacija v povsem drugi državi, nujno je le, da Google Maps postavi buciko na želeno lokacijo.
  2. Potem v meniju (običajno označen s tremi pikami (…) v desnem zgornjem kotu) izberete opcijo Download offline map. Odprlo se vam bo novo okno, v katerem je uokvirjeno območje okoli vaše izbrane lokacije. To območje lahko še povečate (enako, kot bi oddaljevali pogled na zemljevidu v aplikaciji) in potem še enkrat izberete opcijo Download.
  3. Uokvirjeno območje se bo posnelo na telefon in usmerjanje do vseh kotičkov na tem področju bo tako omogočeno tudi, če na tej lokaciji ne boste imeli signala.

Preverite, koliko gneče je na želeni destinaciji

Aplikacija Google Maps ima integrirano orodje z imenom Busyness. To orodje vam pokaže, koliko gneče lahko pričakujete na izbrani destinaciji. Če izberete katerokoli restavracijo, lokal, turistično zanimivost, naravno znamenitost ali karkoli, kjer bi lahko pričakovali gnečo, vam bo Google Maps, ko zahtevate več informacij ali če bolj približate lokacijo, izpisal pričakovano gnečo na tem področju z oznakami, kot so 'As busy as it gets' (pričakujte, da se boste malce prerivali) ali 'Not too busy' (dejansko si lahko obetate minimalno kršanje osebnega prostora).

Preverite rezervacije kar v Google Maps

Prek aplikacije lahko enostavno sledite vsem rezervacijam letov, hotelov, najemov avtomobila ali rezervacij v restavracijah. To vam olajša nadležno brskanje po elektronski pošti, sporočilih in neštetih komunikacijskih kanalih, da najdete želene podatke o tej ali oni rezervaciji.

Do rezervacij dostopate preprosto tako, da v iskalno vrstico vpišete 'my reservations' in izpisale se bodo lokacije, kjer imate odprte rezervacije. Informacije o rezervacijah aplikacija Google Maps črpa zgolj iz elektronske pošte Gmail, tako da si morate rezervacije, ki so bile opravljene na drugih elektronskih poštah, poslati na svoj Gmail račun, če želite, da se vključijo v Google Maps.