TO so 4 najbolj perspektivni poklici za ženske (in najbolje plačani!)

Seveda je pomembno, da uživamo v svojem delu, a mnogim je pomembno tudi to, da od tega dela udobno živimo. Če lahko združiš oboje, ti bo v življenju gotovo zelo lepo.

TO so 4 najbolj perspektivni poklici za ženske (in najbolje plačani!) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 12. 2021

Kljub temu, da že dolgo ni sprejemljivo deklicam govoriti, da naj raje kot avtomehaničarke postanejo frizerke ali namesto pravnice postanejo medicinske sestre, pa nam je ta pojav še vedno dobro znan. Oba spola sta dovolj sposobna opravljati čisto vsak poklic, iz družbenih ali povsem osebnih razlogov pa še vedno obstajajo tipično moški in tipično ženski poklici.

 
Želimo te spodbuditi, da ko je v igri tvoja prihodnost, razmišljaš zunaj veliko preozkih okvirjev!

To so poklici prihodnosti - ženske, ki jih opravljajo, pa so prave carice.

Gradbena inženirka

Si se kot deklica rada igrala z lego kockami? Torej se v tebi morda skriva ljubezen do gradnje, čeprav je jasno, da je služba tradicionalno rezervirana za moške. Super stvar poklica je, da je vloga nadzorna in ti nihče ne more očitati, da kot ženska nisi dovolj fizično močna, da bi gradila stavbe ali tunele.

Povprečna bruto mesečna plača delovnega mesta v Sloveniji: 1.820 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 1,9 %

Tolmačka

Strokovnjaki predvidevajo, da se bo povpraševanje po tolmačih na trgu dela v naslednjih letih povečalo za kar 42 odstotkov. Če obožuješ tuje jezike imaš priložnosti in možnosti za napredovanje torej zares veliko. Doma ali v tujini lahko delaš v bolnišnicah, šolah, sodiščih ali celo v evropskem parlamentu.

Za delovno mesto moraš tekoče govoriti vsaj dva jezika, odlično pa je, če jih obvladaš celo paleto. Pomisli, kako elegantno se boš sprehodila tudi skozi zasebno življenje, če boš obvladala toliko tujih govoric.

Začetna bruto mesečna plača delovnega mesta v EU: 4.267 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 38 %

Programerka

Ženske so na področju informacijske tehnologije enako uspešne kot moški, zato v svetu programerjev za ženske ostaja še veliko prostora. Po statistikah naj bi bilo v sferi informacijske tehnologije le okoli 19 odstotkov razvijalk programske opreme in 21 odstotkov programerk. 

Od kod si in kdo si pri takem delu ni pomembno, saj štejejo znanje, predanost in ambicioznost. 

Povprečna bruto mesečna plača delovnega mesta v Sloveniji: 2.263 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 4 %

Finančna analitičarka

Delo finančnega analitika je usmerjeno bodisi v borzni trg, kjer poteka trgovanje z delnicami, ali v kreditni trg. Ne glede na to, kje finančni analitik dela, pa je njegova ključna naloga priprava podrobnejših finančnih analiz.

Če si natančna, odgovorna, inovativna in pazljiva, nedvomno pomisli, ali bi želela kariero nadaljevati v tej smeri. Dobri finančni analitiki so zelo zaželeni in odlično plačani tudi v tujini.

Povprečna bruto mesečna plača delovnega mesta v Sloveniji: 2.180 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 23 %

Ne glede na to, kateri poklic boš (ali si) izbrala, pa je zelo pomembno tudi, kateri banki boš zaupala svojo plačo, prihranke in vodenje računa.

Cosmo karierne strokovnjakinje ti priporočamo UniCredit Bank, kjer že od leta 1991 stremijo k napredku in digitalizaciji procesov, slogan njihove trenutne kampanje pa je "Račun odprem, še preden mi dostavijo kosilo", saj so se do konca leta povezali z dostavljavcem Wolt, ki novim strankam lahko prinese kar 20 EUR dobropisa na Wolt račun. 

UniCredit Bank namreč ponuja nove pakete, ki so prilagojeni tvojim bančnim in nakupnim navadam ter potrebam, na njihovi spletni strani pa lahko izbereš in z le nekaj kliki tudi odpreš tistega, ki najbolj ustreza tvojemu življenjskemu slogu.

Bančni paketi po vaši meri, prilagojeni tudi za mlade

Izbiraj med različnimi paketi ter si ob sklenitvi po spletu zagotovi debetno kartico Mastercard®, ki omogoča tudi spletno nakupovanje, šest mesecev brezplačnega vodenja računa in kar do 40 € nagrade.

Tudi dijakinje in študentke pa lahko svoj bančni račun s paketom Sproščeni za mlade odprete z le nekaj kliki, ob sklenitvi po spletu pa dobite prav tako dobite debetno kartico Mastercard®, ki omogoča tudi spletno nakupovanje, do 30 € nagrade in popolnoma brezplačno vodenje računa do dopolnjenega 27. leta.

Te zanima več? Preberi na www.unicreditbank.si.