Moja pot do platinasto blond las (piše: blogerka Ana Žnidaršič)

Vse se je začelo v srednji šoli, ko sem se v drugem letniku, pri »rosnih« 16 letih odločila za prvo spremembo barve las: iz svetle rjavolaske sem se prvič prelevila v plavolasko.

Moja pot do platinasto blond las (piše: blogerka Ana Žnidaršič) (foto: Epopteia Photography, Karina Vešeleni) Epopteia Photography, Karina Vešeleni
18. 4. 2017

Vendar pa kot ponavadi ni šlo vse po načrtih in tako je moje sveže blond lase zaznamoval izrazito rumeni podtonom.

Da, prav tisti rumeni podton, ki kričeče naznanja amatersko svetljenje las in se mu na vse pretege skušamo izogniti.

Od mojega prvega barvanja je minilo že kar nekaj let. V tem času sem preizkusila številne trike in produkte ter nazadnje le dosegla tisto barvo las, ki sem si jo vedno želela, ob tem pa svoje lase ohranila zdrave in sijoče.

Če te torej zanima moja pot do popolne platinasto blond barve las, si na pravem mestu.

Kako se je vse skupaj začelo? 

Najprej nekaj osnovnih podatkov o mojih laseh: moji naravni lasje so svetlorjavi, s pepelnatim podtonom, gosti in precej kodrasti.

To se najočitneje pokaže ob deževnem dnevu, ko je obstojnost katerekoli frizure praktično nič, saj moji lasje hitro vpijejo vlago in se nekontrolirano nakodrajo.

Ob takšnih dnevih vem, da je lase najbolje nositi spete. Vendar pa sem v zadnjem mesecu našla rešitev, ki vam jo razkrijem ob koncu objave. 

Torej, če nadaljujem s svojo zgodbo – likalnik za lase sem začela uporabljati pri 14-ih, kar je izredno poškodovalo moje lase.

Seveda kot najstnica nisem vedela, kako zares primerno poskrbeti za zaščito pred termalno obdelavo las.

Prav tako sem jih umivala čisto vsak dan, kar je vodilo k temu, da so se lasje izredno stanjšali, skrajšali zaradi konstatno razcepljenih konic, vidno poškodovali in postajali vedno bolj suhi. 

Prvo barvanje in posledice 

Kot sem omenila že v uvodu, sem z barvanjem prvič poizkusila v drugem letniku srednje šole, ko sem bila že izredno naveličana naravne barve.

Tudi dejstvo, da so vse prijateljice že vsaj enkrat spremenile barvo las, je veliko pripomoglo k temu.

Tako sem odšla k frizerki in jo prosila, da lase posvetli za dva ali  tri odtenke. Ker imajo moji naravni lasje oranžen podton (kar je zelo pogost pojav pri rjavolaskah) je najprej nastala oranžkasto blond barva.

Od takrat naprej sem z vsakim barvanjem postajala vedno svetlejša, vendar se nikakor nisem mogla znebiti prej omenjenega oranžnega podtona, tudi kadar je frizerka uporabila perlasto/pepelnato blond barvo.

Nekaj časa sem še vztrajala z obiski različnih frizerskih salonov, vendar nikoli nisem bila zares zadovoljna s končnim rezultatom.

Zato sem se odločila, da se začnem barvati doma, saj je redno salonsko barvanje predstavljalo visok strošek, rezultati pa niso bili temu primerni.

Vse moje so-blondinke verjetno veste, da je treba narastek barvati vsakih pet do osem tednov.

To je ena izmed največjih napak, ki sem jih storila – če si blondinka, ti svetujem, da kljub vsemu obiskuješ frizerski salon, saj je lepo svetlo barvo zares težko doseči doma.

Brez dvoma sem se naučila iz svojih napak in od takrat naprej zaupam zgolj profesionalcem. 

Še svetleje in krajše 

Že od kar pomnim sem vedno imela dolge lase. Na zadnji (tretji) dan oktoberske edicije Fashion Week-a Ljubljana 2016 sem se prvič v življenju odločila, da se znebim svojih že zelo razcepljenih konic in enostavno sprejmem krajšo frizuro. Tako sem pristala z lob-om, t.j. daljšim bob-om, ki je še vedno izredno popularen trend. 

Zadnja sprememba pa se je zgodila decembra 2016, ko sem, že zelo naveličana temno-blond barve, odpravila v salon Medinmleko. To barvo sem ohranjala zadnji dve leti in ker sem si želela malo bolj ekstremne spremembe, sem se odločila, da končno tudi sama preizkusim trend, ki so ga takrat nosile že Cara Delevigne, Kirsten Stewart, Kim Kardashian in druge – kratka, t.i. platinasto blond »lob« frizura.

S Sandro (ki bi jo priporočila prav vsakemu,  ki se bo oglasil v salonu) sva najprej začeli z Olaplex tretmajem, ki obnavlja poškodovane disfluidne vezi v laseh. Moji lasji so bili že po enem tretmaju bolj zdravi in obnovljeni. Nato pa sva nadaljevali s prameni za bolj naraven videz barve. Kar lahko vidite na sliki, pa je končni rezultat. 

Moji najljubši izdelki za nego las 

Vsaka blondinka ve, da je vijoličen (srebrn) šampon pravi rešitelj za ohranjanje barve, saj nevtralizira vse nezaželene oranžne podtone.

Sama rada uporabljam Keune Silver Reflex šampon približno dvakrat tedensko oz. odvisno od pogostosti umivanja v določenem tednu. Vijolični šampon mi tako pomaga, da med barvanji ohranjam pepelnato barvo las. 

Balzam za lase ponavadi menjam na vsaka dva meseca, predvsem pa zaupam celotni L'Orealovi liniji, ki predstavlja najbolše za tako ugodno ceno. Enkrat tedensko ga uporabljam v kombinaciji z Olaplex-om (tretji korak v celotnem tretmaju), ki ga kupim v frizerskem salonu. 

V okviru Cosmopolitan Beauty Awards 2016 sem imela priložnost preizkusiti tudi dva zmagovalna izdelka, ki me seveda nista razočarala.

Produkt, ki reši prav vsako situacijo in trenutno najljubši izdelek za lase, je Kevin Murphy Smooth Again losjon za zgladitev lasne povrhnice.

Uporabim ga po vsakem umivanju – na mokre lase po celotnem lasišču nanesem majhno količino losjona, lase razčešem in nato posušim.

Ob deževnih dneh mi tako ni več potrebno skrbeti, saj vem, da bodo moji lasje ostali gladki in ravni, ne glede na količino vlage v zraku.

Ker se trudim lase umivati le na vsakih nekaj dni, posledično potrebujem nekaj pomoči, da ti ostanejo sveži in polni volumna.

To nalogo izjemno dobro opravi Davines suhi šampon, ki prav tako pomaga nevtralizirati vonj las.

Dobra stran je tudi, da ob uporabi ne pušča belih sledi, zato ga lahko brezskrbno uporabljate tudi rjavolaske.

Lasje so po uporabi polni volumna in svežega videza. 

To je moja pot do platinasto blond las in nekaj najljubših izdelkov, ki jim brezskrbno zaupam, saj mi pomagajo ohranjati mojo sanjsko barvo.

Upam, da bodo moji nasveti in priporočila tudi vam pomagala na vaši poti do čudovitih las. 

Napisala: Ana Žnidaršič, anablush.com
Fotografije: Epopteia Photography, Karina Vešeleni