VIDEO: Cosmo adrenalinka na 2. izzivu - Kajtanje

Cosmo adrenalinka se tudi poleti ni prepustila zgolj lenarjenju in srkanju koktejlov na plaži, temveč se je, kot se za pravo odvisnico od adrenalina spodobi, raje odpravila novemu adrenalinskemu izzivu naproti. Za drugi Cosmo izziv jo je pot vodila v dolino reke Neretve, v kraj Blace. Te zanima, kaj je tam počela in ali je bila kos izzivu? Naj ti zaupamo, da ni bilo vse čisto tako, kot si je naša adrenalinka na začetku predstavljala.  

VIDEO: Cosmo adrenalinka na 2. izzivu - Kajtanje (foto: Jure Werber) Jure Werber
12. 9. 2017

VIDEO:

 
 

No…pa pojdimo kajtat!

Se sprašujete, kaj je "kajtanje"? Zmajarstvo na vodi (angleško "kitesurfing" ali "kiteboarding") je vodni šport, pri katerem se z zmajem izkorišča vetrno energijo. Podoben je jadranju na deski, le da se namesto jadra uporablja zmaj oz. "kajt".

Kajtarja Domen Simčič in Jaka Komočar

Lift up kiteboarding festival

Boljšega termina za odhod si Nina ne bi mogla želeti. Na mesto, ki ga odlikujejo najboljši pogoji za učenje kajtanja na Jadranu, je namreč prispela ravno v času Lift up kiteboarding festivala, prvega tovrstnega festivala na Jadranu. Festival, na katerem se človek v trenutku odklopi od ponorelega sveta in se le prepusti kajtanju, sproščenemu vzdušju, odlični glasbi, razovrstnem spremljevalnemu programu, dobri hrani in pijači ter zabavi na plaži do zgodnjih jutranjih ur, se odvija v dolini reke Neretve.

Cosmo adrenalinka

Pa začnimo …

Kmalu nato je Cosmo adrenalinka spoznala svojega kajting inštruktorja Domna, enega najboljših kajtarjev pri nas in enega izmed pionirjev kajtanja v Sloveniji. Nina je bila prepričana, da ji bo na hitro razložil par "fint" in že se bo lahko z desko in velikim zmajem zapodila med valove. A se je zmotila. Spoznala je, da bo pred tem potrebno premagati še kar nekaj stopničk.

Cosmo adrenalinka v akciji

Cosmo adrenalinka je v roke najprej dobila čisto majhnega trening zmaja, ki je namenjen pridobivanju občutkov in učenju obvladovanja zmaja. To je bila zanjo mala malica, saj je malemu zmaju takoj jasno dala vedeti, kdo je tu gospodar. Nekaj več težav ji je povzročal večji zmaj, ki je ob močnejših sunkih vetra znal pokazati svojo moč in jo nekajkrat brezkompromisno vrgel po tleh. Toda tudi tega zmaja je ob pomoči izvrstnih inštruktorjev kmalu ukrotila.

Cosmo adrenalinka in Domen Simčič

Nato so sledile dolge ure treninga. Cosmo adrenalinka je v nedogled z zmajem v roki po plitvi vodi nabirala meter za metrom in kljubovala vetru. Čez čas je monotono početje sicer začelo načenjati njeno potrpljenje, a se vseeno ni dala in je vaje vztrajno ponavljala in ponavljala. Ko je uspešno opravila s še zadnjo vajo – body drag, kjer je potrebno zmaja upravljati in z njegovo pomočjo plavati po vodi, je vedela, da bo kmalu čas za pravo akcijo.

Toda …

Prav na zadnji dan festivala je bila Cosmo adrenalinka pripravljena na veliki trenutek. Končno nsj bi pod noge dobila desko in z zmajem v roki poskusila narediti prvih nekaj metrov po vodi. A glej ga šmenta… grški bog vetra Eol jo je tokrat zares pustil na cedilu, saj je veter, ravno na odločilni dan, kot bi nekdo obrnil stikalo, povsem ponehal. Takoj je postalo jasno, da s kajtanjem tokrat ne bo nič.

Na Lift up kiteboarding festivalu je bilo živahno do zgodnjih jutranjih ur

Cosmo adrenalinka je bila razumljivo nekoliko razočarana, saj je vedela, da je sanj, da bi postala prava kajtarska Cosmo bejba, konec. Vseeno pa se ne misli predati. Kot ostali kajtarji, ki so v nenehnem iskanju ugodne sape, tudi sama že išče novo kajtarsko destinacijo, kjer namerava s tokratnim izzivom do konca opraviti. Mislite, da  ji bo uspelo?

Več informacij o Lift up kiteboarding festivalu najdete tudi na spletnih straneh www.liftupkiteboarding.com in neretvakiteboarding.com.

Preberi še:

VIDEO: Cosmo adrenalinka na 1. Izzivu - ZIPLINE

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri