Usoda ali naključje?

“Imaš pa res srečo, da si me še dobila. Pravo naključje, da sem še slišala telefon – bila sem namreč že zunaj in sem morala nazaj, ker sem nekaj pozabila."

2. 4. 2010

... v vsakdanjem življenju takole pogosto govorimo o naključjih (čeravno pri tem včasih mislimo tudi na nenaključje oz. usodo). In da pod vsemi temi pojmi pogosto razumemo zelo različne stvari, pravzaprav niti ni potrebno poudarjati.

"Usoda mu/ji je naklonjena," rečemo, kadar govorimo o neki višji moči, ki je nekomu naklonila nekaj čisto določenega. S tem mislimo, da je bilo tej osebi namenjeno, da se ob pravem času znajde na pravem mestu, in kot smo videli v uvodnem primeru.

Besedo usoda pa uporabimo včasih tudi za nekaj negativnega. “Težka usoda” – breme, ki ga je treba nositi.

Bolna mati, ki jo je doletela že tretja kap, vdova, ki je veliko prezgodaj izgubila moža.

Prepletanje življenjskih niti

Oba pomena izhajata že iz grške mitologije.

Govorimo o treh Moirah, boginjah usode. Prva od njih razpreda življenjske niti, druga dodeljuje življenjsko usodo, tretja pa prereže življenjske niti. Tudi bogovi nimajo možnosti, da bi spremenili te usode.

Vseeno je, ali gre za pozitivno ali negativno lastnost – usoda vedno pomeni, da se je nekaj zgodilo brez našega udejstvovanja. Bilo je določeno vnaprej.

Toda ali to pomeni, da se nam v službi ni več treba truditi in tudi ne več vlagati v naše medsebojne odnose?

Nam usoda odvzame odgovornost za naše življenje?

Nerazložljivo

Tako pa tudi ne želimo gledati na to!

Predvsem če smo se za nekaj zavzeli ali za nekaj trdo delali. Takrat se radi trkamo po prsih. Lahko sem prav ponosna nase, si mislimo, in to po pravici! Če pa kaj ne poteka tako, kot smo si zastavili, radi okrivimo usodo: "Že ni bilo namenjeno," se glasi obrazložitev.

Toda ali v osnovi nismo skoraj vedno mi tisti, ki prikličemo domnevno usodo?

Pod pojmom usoda pogosto zabeležimo vse stvari, ki si jih ne moremo pojasniti. Tako imenovani 'udarec usode' prekrije vse negativne dogodke, ki jih ne moremo razumeti.

Toda ali dejansko res obstaja neka višja moč, ki določa, koga bo povozil avto in kdo bo zbolel za hudo boleznijo? Ali pa je vendarle resnica le v tem, da gre za splet različnih povezav, ki nimajo ne pojasnila ne vzroka, in gre le za kruto naključje?

Vprašanje razuma

Vprašanji Zakaj in Kaj stoji za določenimi stvarmi, nam ne dasta miru. Podobno kot pri razumevanju zgodb, ki jih piše življenje:

  • pomirimo se z dejstvom, da lahko na nekatere stvari vplivamo s svojimi dejanji, nekatere pa so zunaj naših dosegov.

Tiste zadnje, ki jih imenujemo usoda in ki nam pogosto res čisto slučajno prekrižajo naše poti.

Vprašanja & odgovori

Zakaj ljudje verjamejo v usodo?

Ker jim odvzame delček odgovornosti za lastna dejanja. Moja definicija usode je popolnoma drugačna. Pomen besede izvira iz njenega prvotnega pomena. Z našimi dejanju si po mojem sami pošiljamo stvari, ki nam dobro denejo. To pomeni, da z našimi dejanji vedno znova pridemo v situacije, ki so pomembne za naš nadaljnji razvoj.

Ali ni doživetje že samo zaupanje v usodo?

Seveda. Če opazujemo usodo kot neko delovanje od zunaj, lahko nekemu dogodku pripisujemo veliko večji pomen, kot ga mogoče ima.

V kolikšni meri igra vlogo naključje?

Dejansko ni naključij. Skoraj vse, kar se zgodi, je rezultat naših dejanj. Veliko pogosteje bi se morali vprašati: Zakaj se mi to dogaja? Zakaj sem spoznala tega človeka? Spoznali bi, da smo mi, naše lastnosti in naša dejanja, tisti, ki izzovemo določeno naključje. Življenje je podoba naše notranjosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri