Tia Paynich: Joga se ji je zdela smešna

Za ekstravagantno umetnico Tio Paynich se zdi, kot da je bila še včeraj adrenalinsko zasvojena športnica. A kot je oblikovanje oblačil premaknila na stranski tir in se začela ukvarjati s filmom in gledališčem, tako je popolnoma drugače začela preživljati tudi svoj prosti čas.

16. 4. 2011

“0dkar pomnim, sem se ukvarjala samo z adrenalinskimi, agresivnimi športi – odbojko, košarko, plavanjem, rolanjem, potapljanjem, bordanjem, srfanjem. Saj sem uživala, a sama v sebi se nikoli nisem počutila mirno, nisem našla neke harmonije, zdelo se mi je celo, da postajam vedno bolj nemirna, hiperaktivna in eksplozivna,” se spominja Tia.

Šlo je počasi

Potem pa jo je pred šestimi leti, ko je v tujini preživela nekaj hudih naporov in se je stresno obdobje, podkrepljeno z zdravstvenimi težavami, še kar nadaljevalo, dobra prijateljica odpeljala v skupino, ki je vadila jogo.

“Na začetku mi je bilo vse izjemno smešno, saj si same sebe nisem predstavljala, da bi bila na miru in vztrajala v tišini več kot pet minut,” pošteno prizna Tia in doda, da so se tudi njene prijateljice in prijatelji čudili, kaj bo vendar počela z jogo, da je to za čisto drugačne ljudi in podobno. A Tia na prigovarjanje prijateljice, ki jo je v jogo vpeljala, vseeno ni odnehala.

“Šlo je zelo počasi. Da sem dojela bistvo, je trajalo kar nekaj let, vendar sem zato v zadnjih dveh letih intenzivno napredovala za več stopenj in tudi doživela bistvo vse te meditacije v kombinaciji z joga vajami. Zelo sem vestna, kajti vsako jutro sama zase naredim pozdrav soncu, tibetanske vaje in barvno terapijo. In tako se počutim tako lepo kot še nikoli v življenju,” je za revijo Lea še povedala Tia.