Srečo najdeš le tukaj in zdaj

Se spomniš, kako lepo je bilo na lanskem dopustu? A kaj, ko v sebi ne nosimo vedno le lepih spominov. Včasih se spomnimo tudi priložnosti, ki smo jih zamudili, in trenutkov, ko smo sprejeli napačne odločitve.

Srečo najdeš le tukaj in zdaj (foto: profimedia) profimedia
1. 11. 2013

"Ah, če bi takrat …" si misliš in se vprašaš:

"Kakšno bi bilo moje življenje danes, če bi se takrat odločila, da grem študirat raje ..."

Učenje iz napak

Pred očmi si radi narišemo sliko, kako bi nam šlo zdaj, če bi takrat v življenju izbrali drugo pot.

Ta slika je skoraj vedno zelo lepa in neproblematična, zato se tvoje sedanje življenje hipno zazdi neznansko puščobno. Neprijeten občutek, ki pa v sebi nosi tudi nekaj pozitivnega. Motivacijo za spremembe.

Ni potrebno, da so zelo velike. Veliko ljudi se dobesedno izgublja v majhnih nepomembnostih: ko bi le raje vzela rjave čevlje ali pa juho namesto solate, kratko jakno namesto plašča …

Naj gre za velike ali majhne odločitve – če jih ne sprejmeš, si po nepotrebnem otežuješ življenje. S pretiranim ukvarjanjem s preteklostjo in vprašanji, kaj bi bilo, če bi … pa boš le zastrupila sedanjost.

Gotovo obstajajo razlogi!

Zapomni si – v življenju ni slabih odločitev. Največ se lahko naučimo prav iz storjenih napak. Ne misli si, da moraš vedno sprejemati le 'prave' odločitve. Včasih tudi vse ne poteka tako, kot si želimo. Svojo vlogo igrajo tudi zunanji dejavniki.

Življenje navsezadnje ni nekaj, kar bi lahko narisala na risalni papir. Včasih je nepredvidljivo – in prav zato tako zelo čudovito. Konec koncev vedno obžalujemo nekaj, kar nismo naredili!

Zatorej: začni živeti! Sreča se skriva v sedanjosti!

Pet nasvetov za prave odločitve

Če se za nekaj odločiš z vsem srcem in razumom, ti bo prihranjeno poznejše kesanje in obžalovanje.

Prava pot do pravih odločitev:

  • 1 Sledi notranjemu glasu

Pri hitrih in nenadnih odločitvah se lahko mirno zaneseš na svojo intuicijo. Naše nezavedno deluje namreč kot nekakšen avtopilot. Ne da bi sploh opazila, ta registrira in zbere vse informacije, ki kar dežujejo. V 'resnejših' primerih pa se hitro uskladi z izkušnjami iz preteklosti in jih prevede v emocijo: tisti znani občutek v trebuhu nam pokaže, kaj je treba storiti.

  • 2 Priskrbi si dovolj informacij

Prav pri stvarnih odločitvah je pomembno, da si dobro informirana. To včasih terja kar nekaj napora in truda, vendar se izplača!

  • 3 Naredi bilanco

Če se nikakor ne moreš odločiti, si na list papirja napiši razloge za in proti določeni odločitvi. Nato seštej pluse in minuse. Dobljen rezultat naj ti služi le kot oporna točka, in ne kot trdno in nespremenljivo dejstvo.

  • 4 Predstavljaj si, da …

Izberi neko rešitev in si intenzivno predstavljaj, da si se ji že odločila slediti. Pri tem bodi pozorna na občutke. Si se naježila? Kaj bi se moralo zgoditi, da bi se počutila dobro? Tako boš izvedela, kaj ti zares ugaja.

  • 5 Poišči nasvet

Odgovore na nekatera vprašanja ti lahko pomaga najti tudi nekdo, ki se ga zadeva čisto nič ne tiče. Pogovori se z odločno prijateljico, ki ti bo odkrito povedala svoje mnenje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri