Skeptiki izgubili 30-letno vojno

V februarski številki revije Skeptical Inquirer so zapisali, da je znana organizacija CSICOP prenehala obstajati.

19. 5. 2007

Svetovno znano organizacijo za raziskovanje paranormalnih pojavov je zdaj zamenjala precej spremenjena znanstvena skupina, krajše imenovana CSI oz. center za znanstvena raziskovanja.

Sami sebi namen?

CSICOP, ki so sami sebe videli kot zadnje branilce razsvetljenega uma, naj bi se zadnjih 30 let ukvarjali z raziskovanjem domnevno dvomljivih trditev o paranormalnih sposobnostih in tovrstnih fenomenov vseh vrst.

A če je njihova temeljna usmeritev še zdržala v primerih lažjih tarč, torej lažnih medijev, neučinkovitih alternativnih terapij, zagovornikov kreacionizma ipd., ki so jih upravičeno dobivali ‘po prstih’, pa so CSICOP po drugi strani krivi tudi neznanstvenega zatajevanja pravih dokazov. Meta analize njihovih starih meta analiz so namreč pokazale, da so bili njihovi ‘izsledki’pogosto nekoliko prirejeni. Postalo je jasno, da je v zadnjih nekaj letih prišlo do prave inflacije tehtnih dokazov o obstoju paranormalnih sposobnostih, predvsem za primere telepatije, jasnovidnosti, psihokineze in prekognicije. CSICOP pa so to poskušali enostavno pomesti pod preprogo.

Astrologiji povečali kredibilnost

Tudi astrologija – ki je bila prva tarča CSICOP-a - se 30 let po napadu organiziranega skepticizma še vedno trdno drži v sedlu. In kar je še bolj ironično, prav zaradi raziskovanj CSICOP-a naj bi še pridobila na svoji kredibilnosti. Ugled Michela Gauquelina, ki je vodil eno prvih CSICOP-ovih raziskovalnih ekip, je k temu gotovo še najbolj pripomogel. Gauquelin, ki se je s pravo in poglobljeno znanstveno metodo kritično lotil osnov tradicionalne astrologije, je v svoji knjigi nazadnje pošteno priznal, da nekatere astrološke premise dejansko držijo!

Domišljavost psevdoznanstvenikov

Čeprav si je CSICOP rada domišljala, da je resna znanstvena ustanova, pa so jo njeni kritiki upravičeno imeli le za navadno fanatično združbo in religijsko* organizacijo (* če skeptik in ateist verjameta v ‘nič’, lahko sklenemo, da - kot antipol verniku - tudi sama postaneta vernika).

CSICOP-u seveda ne gre očitati združevanja istomislečih ljudi, saj ima v svobodni družbi prav vsak pravico biti, to kar želi: naj bo agnostik, ateist, vernik ali le preprosto nor, če že tako hoče. Očitajo jim le, da so v vseh teh letih - zaslepljeni s svojim psevdoskepticizmom - zavajali javnost. Namesto da bi opravili koristno nalogo in pomagali odstranjevali plevel z vrta paranormalnega, so se trudili skupaj s plevelom požgati tudi bogate nasade žita. No, na srečo so se ujeli v svojo lastno past še preden bi jim to zares lahko uspelo.

V slovo CSICOP-u naj zato na tem mestu zapišemo naslednji citat:

“Neumno je, če smo v nekaj prepričani brez pravih dokazov, še bolj neumno pa je, kadar nas niti pravi dokazi ne prepričajo.”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri