Nina Osenar: Joga je postala njen način življenja!

Misliš, da bi zdržala nekaj dni v popolni tišini? Bi šlo? Pa bi lahko tišino združila s celodnevno meditacijo, kar pomeni, da bi morala cele dneve zdržati na tleh, v položaju za meditacijo?

Nina Osenar: Joga je postala njen način življenja! (foto: Story press) Story press
1. 5. 2012

Le pomisli, kako bi te pokrčene noge začele boleti že po kakšne pol ure ...

No, Nini Osenar je ta izziv všeč, saj je prepričana, da bo po nekaj dnevih meditacije odkrila marsikaj novega o sebi.

V nadaljevanju povzemamo kratek izsek iz sicer obširnega intervjuja, ki ga je imela za revijo Story.

Nina Osenar, ki je bila do sedaj samo učenka jogijske filozofije, odslej pa bo tako učenka kot učiteljica hkrati, saj bo pričela učiti jogo v fitnes centru Oaza, med drugim tole povedala o svoji vadbi:

"Zavedati se moramo, da je lahko pri jogi praksa uspešna samo, kadar ni ločena od filozofije. Polovična vadba, ki preveč poudarja le fizični vidik, namreč ne vodi samo v okvare, temveč lahko povzroči še dodatno potenciranje naših šestih osnovnih sovražnikov: jeze, pohlepa, poželenja, iluzij, zavisti in nezrelosti. Žalostno je, da se je tu, na našem koncu, tradicionalni vidik joge večinoma izgubil in je ostal samo še popačen, agresiven zahodnjaški pristop k tej nepopisno čudoviti filozofiji in praksi. Aštanga vinjasa je sistem vadbe, ki je danes zelo dragocen prav zato, ker je bil narejen za vse, ki v nasprotju z jogijskimi mojstri živimo in delujemo v vsakdanjem okolju. Naš dnevni urnik nam nalaga najrazličnejše odgovornosti, kot sta služba in družina, in tako vsega svojega časa ne zmoremo posvečati spiritualni poti. Aštanga vinjasa sistem združuje asane (jogijske položaje), pranajamo (dihalno tehniko ujaji) in meditacijo. Z redno vadbo fizično telo postane močno in prožno, na globljih spiritualnih ravneh pridobimo ogromne količine energije, naš um postane bolj fokusiran in dovzeten za znanje in resnico."

Joga pa za Nino Osenar ni le vadba, temveč tako rekoč življenjski stil. In kako je spremenila življenje, odkar se ukvarja z jogo?

"Ko sem se pred leti prvič odločila, da obiščem tečaj joge, sem dobila točno to, kar sem pričakovala: vadbo, s katero naj bi izoblikovala svoje telo. Nikoli prej nisem raziskovala, kaj je pravi pomen joge, in prav ta fizični vidik je bil moja začetna motivacija, da grem 'delat jogo'. Po nekaj mesecih intenzivne vadbe, ki mi je prinesla veliko neodgovorjenih vprašanj ter nekaj telesnih okvar, me je radovednost počasi popeljala do globljega spoznanja, kaj joga v resnici je. Z navdušenjem sem odkrila neprecenljivo filozofijo zunaj vseh okvirov kakršnihkoli ideologij. Pomaga mi odkrivati sebe zunaj etiket, ki sem si jih nadela sama. Joga je danes zame res vse prej kot samo rekreacija. Postala je del mene, moj način življenja. S hvaležnostjo se trudim sprejeti vsak dan trenutek, učim se potrpljenja in lažje obvladujem stres."

Še več. Menda ji je joga pomagala celo pri fizičnih težavah.

Na vprašanje, ali je res, da nima več močnih menstrualnih bolečin, je odgovorila:

"Res je. Z različnimi dihalnimi tehnikami lahko masiramo notranje organe in tako odpravimo marsikatero težavo ter izločimo ogromno toksinov."

Več o Nini Osenar, ki se prav te dni odpravlja v Italijo na desetdnevno meditacijo v popolni tišini, si preberi v zadnji izdaji revije Story.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri