Nicole Kidman: Preveč svojeglava za scientologijo

Bivši scientologi poročajo o svojih doživetjih z igralko Nicole Kidman in razkrivajo, kako njihovo nekdanje gibanje v svoje vrste privablja svetovne zvezdnike.

21. 4. 2010

Mlada, rdečelasa ženska je zbujala pozornost. 150 kilometrov vzhodno od Los Angelesa, v Gold Basu, je uživala prav poseben status.

V štabu scientološke cerkve Church of Scientology so ji dali na voljo apartma, poskrbljeno je bilo za njeno dobro telesno počutje, njene želje pa so veljale za ukaz. Mlada ženska, ki je tam obiskovala različne tečaje in predavanja, je bila namreč neke vrste zvezdniška gostja tega gibanja. Glavno je bilo, da se Nicole Kidman v vsakem primeru počuti dobro.

Zvezdnica še vedno molči o svojih tamkajšnjih izkušnjah in raje poudarja, da je bila vzgojena v strogem katoliškem duhu. Da se je z igralcem Tomom Cruiseom nekoč poročila v okviru scientološke ceremonije? To je zanjo le še preteklost.

Za Nicole je bil odgovoren Bruce Hines

Nekdanji vrhovni scientologi lahko razumejo njeno zadržanost, saj se tudi sami še vedno počutijo preganjane od pripadnikov tega gibanja.

Bruce Hines, Amy Scobee in Marc Headley, ki so bili dolga leta s srcem in dušo predani scientologiji, poročajo o tem, da je bila tudi Nicole scientologinja, a to gibanje je nikoli ni povsem prepričalo.

Ko je zaradi snemanja za več tednov izginila s kontrolnega področja verske skupnosti, so bili pripadniki scientologije temu primerno v skrbeh zanjo.

Gospod Hines se še živo spominja srečanja z Nicole:

“Mislim, da je bilo leta 1993 ali 1994. Nicole je takrat dosegla raven Operating Thetan II.”

Bila je torej še zelo oddaljena od najvišjega nivoja Operating Thetan VIII, a kljub temu je dosegla precej napreden stadij.

“Menedžment je bil takrat precej zaskrbljen, da bi nam ušla izpod kontrole, zato so me pooblastili, da jo avditiram. To pomeni, da sem moral izvedeti, kaj se dogaja z njo,” pojasnjuje Hines.

Med zaslišanjem ni nič priznala

Avditacija je mešanica med zaslišanjem in spovedjo. Spiritualna rast je cilj, razkritje  najbolj intimnih skrivnosti pa stranski učinek.

Si bila nezvesta? Si že kdaj kradla …? Dlje traja avditacija, bolje scientologija spozna zaslišanca in njegove slabosti. Med 30 minutami, ki jih je preživela s Hinesom, je Nicole vsa vprašanja, povezana z njenimi dvomi, odločno zanikala in zatrjevala, da ji gre odlično in da se krasno počuti v koži scientologinje. Hines je o njenih izjavah seveda obvestil svoje nadrejene, ki pa so ostali skeptični.

Z rezultatom in z avditacijo namreč niso bili zadovoljni.

“Kaj se je potem zgodilo z Nicole Kidman, ne vem, a danes prav gotovo ni več del scientološkega gibanja,” pravi Hines, ki je dosegel stopnjo Thetan VII.

Igralkino obotavljanje je bil jasen neuspeh za samooklicano cerkev, saj so slavne osebnosti za to skupnost očitno še posebej zanimive.

Scientologi razvajali zvezdnike

Amy Scobee je v Los Angelesu zgradila Celebrity Center in dolga leta skrbela za slavne prijatelje L. Rona Hubbarda, ustanovitelja scientološkega gibanja. V omenje­nem centru so zvezdniki po Amyjinih besedah odlično zavarovani pred javnostjo. Tam naj bi se povsem sprostili. Dostop imajo le redki člani, pa še ti morajo s seboj pripeljati goste kot potencialne nove scientologe. In menda je prav zvezdnike izredno preprosto ujeti na vabo.

“Vsaj v mojem času je bila najbolj priljubljena stvar tako imenovani 'purification rundown',” pravi Scobee.

In kaj je to?

Bistveni sestavni del tega spornega procesa razstrupljanja so pogosti obiski savne.

“To je bilo seveda izredno dobro sprejeto in uspešno, saj večina zvezdnikov pripisuje zelo velik pomen svojemu telesu,” pojasnjuje Amy.

Poleg tega so bili priljubljeni tudi tečaji, ki so se ukvarjali s čustvenimi nivoji in komunikacijo.

“Umetniki imajo radi takšne stvari,” doda Amy. Za Toma Cruisea je še posebej intenzivno skrbel scientološki vodja David Miscavige. Po Amyjinih besedah so za slavnega igralca iz svojih vrst izbrali celo osebje za njegovo hišo:

“Kuhar, gospodinja, voznik … Vsi so morali biti scientologi.”

Tudi za druge storitve je poskrbel kult, kot pravi Amy: “Naši sodelavci so v njegovem domu vgradili kompleten sistem domačega kina.”

Tomu je punco priskrbel scientološki vodja

Marc Headley pravi, da je gospod Miscavige poskrbel celo za ljubezensko življenje svojega najljubšega zvezdnika. Headleyja je avditiral gospod Tom Cruise osebno!

Avditacija je namreč standardni postopek, ki ga mora opraviti vsak, ki želi doseči višje rede v kultu, ne glede na to, ali je slavna osebnost ali ne.

Headley ne poroča le o čudnih zasedanjih, na katerih se je moral med drugim pogovarjati s steklenicami, ampak zatrjuje, da je bil Cruise s svojim filmskim nasmeškom popoln za avditorja. Brez zavor pa Headley spregovori tudi o javni tajni v scientoloških krogih – Miscavige je po Tomovi ločitvi od Nicole Kidman intenzivno iskal novo žensko, ki bi bila primerna za njegovega najljubšega 'veleposlanika'. Kdor išče, ta najde, in med njegovimi izbrankami se je znašla tudi Katie Holmes.

Očitno je bil Miscavige v vlogi agenta za punce uspešen – Tom in Katie sta se poročila, Miscavige pa je bil poročna priča.

Nekateri scientologiji obračajo hrbet

Menedžerji in pripadniki scientologije neradi slišijo, da njihovi nekdanji člani govorijo o svojih izkušnjah. Prav pred kratkim je predstavnik scientološkega gibanja izjavil, da se na žalost vedno znova pojavljajo zgodbe ljudi, ki so opustili scientologijo.

Te zgodbe pa po njegovem mnenju nikakor ne držijo. Amy Scobee se lahko nejevolji predstojnikov scientologije le nasmeji:

“Napadati kritike – tudi to je uradna politika scientologije.”

Amy zdaj z zadoščenjem opazuje situacijo, da ima ta verska skupnost trenutno težave v Holly­woodu. Scientološkemu imidžu namreč škodujejo številni izstopi slavnih ljudi, kot je nedavni izstop režiserja Paula Haggisa.

“To je vendar dobitnik oskarja!” pravi Amy.

Da se bo tudi Tom Cruise nekega dne premislil in obrnil hrbet scientologiji, pa se zdi vsem trem nekdanjim scientologom zelo malo verjetno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri