Jogijske vadbe: Pet tibetanskih obredov pomlajevanja!

Pet tibetancev - pet gibalnih vaj za zdravje, energijo in osebnostno moč, ki jim mnogi pripisujejo čudežen učinek pomlajevanja.

6. 6. 2012

Jogijske vadbe so praviloma sestavljene iz kombinacije gibalnih vaj, nadzrovanega dihanja in meditacije. Ti trije elementi predstavljajo osnovo številnih metod doseganja odličnega zdravja, bistrih misli in duhovne izpolnjenosti.

Joga v mnogih različicah

A tako kot vsaka druga vrsta telovadbe tudi joga ni statična, temveč se razvija in spreminja, odvisno od tega, kdo jo izvaja, kdo jo uči in kako dolgo se to dogaja. Izvajanje joge je namreč močno izkustveno doživetje, zato je ni mogoče ločiti od tistega, ki jo izvaja ali uči. Povsem iste vaje bo tako lahko nekdo izvajal bolj živahno, medtem ko se bodo pri drugem zdele bolj umirjene. In tako je tudi prav. Izvajanje joge naj bi namreč bilo poleg vsesplošne blagodejnosti tudi zabavno in poživljajoče, skratka dejavnost ob kateri izvajalec vadbe doživi dihanje kot čisti učitek.

Jogi se gre skratka polno prepustiti. Vadbe se gre lotiti z veseljem, za vaje pa vzeti toliko časa, da ne boš nikoli hitela in da se boš lahko povsem osredotočila nanje.

In ena od oblik jogijskih vadb, ki bi te lahko s svojo enostavnostjo in učinkovitostjo navdušile, je tudi set petih tibetanskih vaj.

Pet tibetancev za vsakogar

knjigaZa vadbo, ki bo zanetila ogenj v telesu in umu ter pognala energijo skozi čakre, ti že dolgo tega ni potrebno romati v Himalajo po skrivnostne nauke ali prestajati kakšne hude asketske preizkušnje – vse je že tu, na dosegu roke:

V knjigi boš našla vse, kar moraš vedeti, da uravnovesiš duha in okrepiš telo, da boš delovala bolj zbrano in modro, postala bolj zdrava in se lažje spopadala z življenjem.

Redno izvajanje petih tibetanskih vaj ti bo pomagalo, da boš:

  • odpravila napetost v mišicah
  • izboljšala prebavo
  • okrepila ožilje in srce
  • uravnovesila energijo čaker
  • dosegla notranji mir
  • se na splošno počutila bolje
  • in dlje ohranjala mladostno prožnost telesa in duha.

Christopher S. Kilham prakticira in poučuje jogo že od leta 1978, sicer pa je etnobiolog, ki že več kot trideset let potuje v najbolj odmaknjene in težko dostopne predele sveta, kjer se uči starih modrosti od krajevnih zdravilcev in šamanov.

Pet tibetanskih jogijskih vaj ali pet tibetanskih obredov pomlajevanja je prvič v knjižici opisal Peter Kelder, ki je trdil, da je za ta več kot 2.500 let star sistem vadbe izvedel od nekega upokojenega britanskega častnika. Ta mu je pripovedoval o svojih dogodivščinah v Indiji in Tibetu, kjer se je naučil joge v nekem budističnem samostanu. Pravega izvora predstavljenih vaj še niso ugotovili, poznavalci tega področja pa pravijo, da se od drugih sistemov joge razlikujejo predvsem po tem, da niso statične, temveč se gibi izvajajo povezano in tekoče. Christopher S. Kilham v svoji knjigi pojasnjuje tudi vlogo pravilnega dihanja, o čemer Kelder ni pisal.