Znani so letošnji nominiranci za Nagrado Saharova za svobodo misli

Pogumna deklica iz Pakistana, turški protestnik, politični zaporniki iz Belorusije, Rusije in Etiopije, projekt televizijske mreže CNN in Edward Snowden, človek, ki je svetu razkril obseg vohunskih dejavnosti ZDA: to so letošnji nominiranci za Nagrado Saharova za svobodo misli.

25. 9. 2013

Tako so 16. septembra odločili poslanci na skupnem zasedanju odborov za zunanje zadeve, razvoj in človekove pravice. Dobitnik nagrade bo znan oktobra.

Nekaj besed o kandidantih za Nagrado Saharova, ki so jih predlagale politične skupine ali poslanci:

  • Malala Jusafzai je bila stara komaj enajst let, ko je začela pisati blog o tem, kako dekletom v severozahodnem Pakistanu talibani ne pustijo obiskovati šole. Talibani so jo skušali oktobra 2012 ubiti, a je atentat preživela.
  • Računalniški strokovnjak Edward Snowden je bil potem, ko je javnosti razkril množično nadzorovanje komunikacij državljanov s strani ameriških obveščevalnih agencij, v ZDA obtožen vohunstva. Trenutno se nahaja v Rusiji, ki mu je odobrila začasni azil.
  • Reeyot Alemu in Eskinder Nega sta etiopska novinarja, ki so ju oblasti zaradi kritičnih zapisov obtožile terorizma in zaprle.
  • Aleš Bjalatski, Eduard Lobau in Mikola Statkevič so beloruski aktivisti, ki so v zaporu že od leta 2010. Protestirali so proti volilni prevari, ki je omogočila ponovno izvolitev predsednika Lukašenka.
  • Mikhail Hodorkovski je ruski poslovnež, ki je bil leta 2005, potem, ko je ruskega predsednika Putina obtožil korupcije, obsojen na devet let zapora. Zaporno kazen mu je sodišče leta 2010 podaljšalo do leta 2017.
  • Turški protestniki, ki so nepremično stali na trgu Taksim v Istanbulu, so se zgledovali po Erdemu Gündüzu, ki je postal simbol mirnega zavzemanja za človekove pravice in svoboščine v Turčiji.
  • Projekt televizijske mreže CNN »Freedom Project: Ending Modern-Day Slavery« je globalna medijska kampanja proti trgovini z ljudmi, sužnji in otroškemu delu. Od leta 2011 je izdala več kot 400 poročil.

Fotografije: profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri