Znani in neznani Maji - novo arheološko odkritje v osrčju polotoka Jukatan

Letošnja arheološka odprava v slabo dostopno in s tropskim gozdom preraščeno območje sredi polotoka Jukatan v Mehiki je odkrila ostanke velikega mesta iz klasične dobe kulture Majev.

9. 12. 2013

Najdišče, ki so ga poimenovali Chactún, leži v arheološko povsem neraziskanem severnem delu neposeljenega naravnega parka, imenovanega Calakmulska biosfera. Urbano jedro nekdanjega mesta sestavljajo trije kompleksi veličastne arhitekture.

Poleg ruševin mogočnih piramidalnih templjev in palač, ki so služili kot elitne rezidence in upravne stavbe ter ki obkrožajo večje in manjše trge, so našli tudi vrsto reliefno obdelanih kamnitih stel in oltarjev. Razsežnosti najdišča, voluminoznost stavb in kamniti spomeniki, nekateri z dobro ohranjenimi hieroglifskimi napisi, razodevajo, da je bilo mesto pomembno politično središče v pozni klasični dobi (ok. 600–900 n. št.); okoliščine, v katerih so bile najdene kamnite stele, pa obenem kažejo, da je bilo naselje prizorišče dejavnosti tudi še v stoletjih po največjem razcvetu. Zato je pričakovati, da bodo nadaljnje raziskave osvetlile ne le politično vlogo mesta in njegove povezave s sosednjimi območji v klasični dobi, temveč tudi dogajanje v še vedno skrivnostnem kriznem obdobju, ki je pripeljalo do propada velike večine držav v srednjih in južnih nižavjih.

Te tema zanima?

Ne spreglej ...

Predavanje dr. Ivana Šprajca, ZRC SAZU

  • Sreda, 18. 12. 2013, ob 19. uri
  • Linhartova dvorana, 8 EUR