Zlatko: "To ne sme biti tabu tema"

Raper Zlatko se je udeležil spominskega projekta 8372 živih spominov o tragediji, ki se je pred 20 leti zgodila v Srebrenici. Če se te je zgodba še posebej dotaknila, lahko svoje sporočilo preživelim po vojni zapišeš v knjigo.

Zlatko: "To ne sme biti tabu tema" (foto: arhiv) arhiv
9. 3. 2015

Skupaj z nakvačkanim cvetom Srebrenice bo knjiga vse do polovice oktobra potovala po različnih slovenskih organizacijah.

Cvet v premeru meri 65 cm in so ga ustvarile ženske iz nevladne organizacije Gračaničko keranje. Skozi belo in zeleno barvo cvet simbolizira nedolžnost, upanje in življenje, po čemer vsekakor hrepenijo vsi, ki so že kdaj občutili vojne grozote.

Spominski projekt 8372 živih spominov se je začel 3. marca v ljubljanskem hotelu Plaza, kjer so predstavili, kaj vse se bo v spomin na vojne žrtve dogajalo v naslednjih mesecih.

Po vsej Sloveniji bodo poleg potujočega cveta potekale različne okrogle mize, literarni in likovni natečaji, fotografska razstava, za najbolj aktivne pa bosta organizirana tudi strokovna ekskurzija v Srebrenico in kolesarski maraton iz Velenja v Srebrenico.

Uvodne predstavitve pa se je poleg nekaterih preživelih iz Srebrenice, udeležil tudi Zlatko, ki se zaveda, da o takih temah ne smemo molčati in dodaja:

"Pomembno je, da to vzamemo kot primer, ki se ne sme več zgoditi. Da ko se začne dogajati kaj takega, ljudje niso prepuščeni sami sebi in da ne dovolimo, da se zgodi dobesedno klavnica. Moramo biti odprti drug do drugega in o tem se moramo pogovarjati. To ne sme biti tabu tema."

Napisala: Blažka Groznik