Želja po hitrosti - po igrici še film!

Film, ki z neizprosnimi podobami obuja dobo sijajnih filmov iz šestdesetih in sedemdesetih o avtomobilih, poudarja pomembnost avtomobila in neskončnih cest iz ameriške cestne kulture ter svobode in individualizma, ki ju ta ponuja.

Želja po hitrosti - po igrici še film! (foto: promocija filma) promocija filma
6. 3. 2014

Je zgodba o časti, prijateljstvu in zvestobi; zgodba o s testosteronom prežetem popotovanju človeka, ki išče maščevanje in, na koncu, odrešitev.

Marshall (Aaron Paul) upravlja družinsko mehanično delavnico in ob koncih tedna s kolegi tekmuje na nelegalnih pouličnih dirkah; življenje je čudovito. A ko se znajde za zapahi za zločin, ki ga ni zagrešil, se njegov svet obrne na glavo. V zaporu dve leti premleva zgolj eno: kako se maščevati. To sicer morda ni v skladu z načeli, ki se jih je vedno držal, a je vseeno odločen, da uniči svoje sovražnike – pa naj stane, kar hoče.

EA Entertainment (oddelek podjetja Electronic Arts) je leta 1994 izdalo dirkaško video igrico The Need for Speed, v kateri se uporabnik prelevi v aktivnega udeleženca dirke po ulicah; igrica je v hipu pridobila privržence in se razbohotila v serijo čedalje bolj priljubljenih dirkaških igric ter tako postala najbolj uspešna serija video igric na svetu in ena najbolj uspešnih video franšiz vseh časov. Izdali so jo v 22 jezikih v 60 državah in prodali prek v 150 milijonov izvodih, kar je navrglo več kot 4 milijarde dolarjev.

Film na podlagi istoimenske dirkaške video igrice prežemata svoboda in vznemirjenje igrice, ki se zdaj odvija v »resničnem svetu«, pri tem pa na velikih platnih še poudarja napetost in avtentičnost. Kajti ko so pri EA začeli razmišljati o filmski priredbi, niso čakali na scenarij, temveč zavihali rokave in sami poiskali mojstre v industriji, ki bi znali njihov koncept prenesti na velika platna; v hipu so se ujeli s scenaristom Johnom Gatinsom in njegovim bratom Georgeom, ki imata lastno mehanično delavnico nedaleč od Los Angelesa, kjer obnavljata stare avtomobile ...

Pod režijsko taktirko Scotta Waugha igrajo Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots, Ramon Rodriguez, Rami Malek, Scott Mescudi, Dakota Johnson, Harrison Gilbertson in Michael Keaton. Scenarij je po zgodbi, ki jo je na podlagi serije video igric podjetja Electronic Arts spisal z bratom Johnom, prispeval George Gatins; producirali so Patrick O'Brien, John Gatins in Mark Sourian, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Shane Hurlbut, scenograf Jon Hutman, kostumografinja Ellen Mirojnick ter Paul Rubell, ki je Waughu pomagal pri montaži.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri