Že poznaš prvih 10 finalistov razpisa Mladi upi 2021? Pravi carji so!

Spoznaj odlične mlade talente in glasuj za svojega favorita!

Že poznaš prvih 10 finalistov razpisa Mladi upi 2021? Pravi carji so! (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
30. 11. 2021

Si že slišala za projekt Mladi upi, ki ga že deveto leto organizira Zavarovalnica Triglav? Namenjen je mladim talentom s področja športa, umetnosti, znanosti in mladim para-športnikom.

Ta izjemno pozitiven projekt je za razvoj mladih upov namenil že 401.000 evrov in tudi letos bodo mladi talenti prejeli finančna sredstva, ki jim bodo pomagala pri preboju na vrh.

Na razpis Mladi upi so se lahko prijavili mladi, nadarjeni športniki, para-športniki in umetniki, stari od 16 do 19 let ter mladi talentirani znanstveniki, stari od 17 do 20 let. K sodelovanju so vabili vse mlade, ki jih odlikuje nadpovprečna nadarjenost, razvijajo nove prodorne zamisli ali pa navdušujejo z izjemnimi rezultati in imajo skupaj s svojim mentorjem oz. trenerjem jasno zastavljene cilje, ki jih želijo doseči v prihodnjih letih.

Strokovna komisija je izmed vseh prejetih prijav v okviru razpisnih meril, ki so ustrezala pogojem razpisa, v prvem delu izbrala ožji krog finalistov.

Prvih 10 izjemnih finalistov želimo, da spoznaš tudi ti!

V drugem krogu razpisa bo komisija namreč izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore pa lahko izbereš tudi ti.

Zato spremljaj projekt in glasovanj za svojega favorita na tej spletni strani.

#1 Bor Artnak, tenisač

Bor Artnak je pri svojih 17 letih eden najperspektivnejših mladih teniških igralcev v Sloveniji in Evropi. Njegov cilj je postati najboljši teniški igralec na svetu. S svojimi dosedanjimi uspehi je že dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi svetovnimi mladinskimi teniškimi igralci in da svoj cilj zagotovo lahko uresniči.

Dosegel je številne odlične rezultate, med drugim tudi 1. mesto in naslov mladinskega državnega prvaka v tenisu (posamezno) na poletnem državnem prvenstvu do 18 let na Ptuju (2020) in 2. mesto v tenisu (posamezno) na mladinskem ITF turnirju v Srbiji (2021). 

#2 Dejan Romih, pianist

19-letni Dejan Romih ni le glasbenik in pianist, pač pa tudi ljubitelj filozofije in fotografije. Kot pravi, so glasba, filozofija in fotografija med seboj zelo povezane. Njegov filozofski pristop h glasbi pa mu pomaga, da se poglobi v umetniška dela, ki jih izvaja. To njegovo posebno strast pa so opazili tudi drugi, tako je pobral že številne nagrade na tekmovanjih. Njegov mentor pa je prepričan, da v domači in tuji glasbeni prostor vnaša posebno svežino in lepoto.

#3 Anastasija Ljubinković, taekwandonistka

Anastasija Ljubinković že od svojega šestega leta trenira taekwondo, čeprav ji marsikdo zaradi njenega mirnega in zadržanega značaja ne bi pripisal, da se ukvarja z borilnimi veščinami. A 17-letnica pridno trenira in zbira medalje ter nagrade. Njene športne dosežke so prepoznali tudi na Mestni občini Ljubljana, kjer so jo izbrali za športnico leta 2020.

Njen življenjski cilj je uvrstitev na Olimpijske igre. Za doseganje cilja pa je pripravljena vsak dan več ur trenirati in se boriti na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

#4 Jakob Stojanović, kajakaš na mirnih vodah

Jakob Stojanović je 18-letnik, ki dvakrat na teden prepotuje celo Slovenijo, da bi ujel svoje olimpijske sanje. Njegova strast je namreč kajak. Želi si, da bi postal najboljši in zato se rad uči pri najboljših. Pri tem pa zanj ni ovira niti dolga pot iz Brežic v Tolmin. Z rezultati, ki jih dosega na domačih in mednarodnih tekmovanjih dokazuje, da je med najboljšimi v svoji starostni kategoriji.

Jakob na več področjih dokazuje napredek in predanost športu, pravi njegov trener. “Prav tako njegove sposobnosti jasno kažejo na veliko nadarjenost za izbrano kajakaško disciplino. Predvsem se to kaže v njegovih rezultatih in nenehnemu napredku v mladinski konkurenci, kar nakazuje možnost še boljših rezultatov tudi v prihodnosti oziroma članski kategoriji,” pravi njegov trener Jernej Župančič Regent.

#5 Matic Štemberger, jazz pianist

Mladi jazzovski pianist je pripravljen na doživljenjsko rast in učenje tako na umetniški kot tudi na osebnostni ravni. Že med srednjo šolo je osvojil številna priznanja, svoje glasbeno znanje pa zdaj poglablja na Akademiji za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu. S še dvema glasbenikoma pripravlja tudi prvi avtorski album. V prihodnosti pa bi rad svoje jazzovsko znanje nadgrajeval tudi v New Yorku, 'meki' sodobne jazzovske umetnosti.

Ponosen je na koncert z Big band orkester RTV Slovenija v Ljubljani, sodelovanje v oddaji Prva vrsta ter doseženih 100 odstotkov za maturitetni koncert v Ljubljani.

#6 Neža Colja, plesalka

Že ko je prvič stopila na pleseni parket kvalifikacijskih turnirjev je Neža Colja opozorila nase s svojo odlično interpretacijo latinsko-ameriških in standardnih plesov. V svoji plesni karieri je naletela že na več ovir, med drugim izgubo soplesalca. Zaradi pandemije pa je z novim plesalcem iz Italije morala pokazati veliko mero iznajdljivosti in vztrajnosti, saj je bilo prehajanje meja oteženo, posledično pa skupni treningi v živo nekaj časa onemogočeni. Kljub oteženim okoliščinam je zaradi svojega neumornega truda in izjemnega talenta s soplesalcem dosegla vrhunske rezultate na državnih in mednarodnih prvenstvih. Njen cilj je, da se s soplesalcem povzpneta čim višje na lestvici najboljši plesnih parov na svetu. 

#7 Veronika Sandek, atletinja

18-letna Veronika Sadek je ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo spoznala, da je atletika njena velika ljubezen. Še posebej pri srcu ji je tek na srednje proge in v teh disciplinah že dosega izjemne rezultate. Kot pravi, vsak dan tekmuje sama s sabo, saj želi postati najboljša različica sebe. S svojo zagnanostjo in trdim delom pa motivira tudi olimpijke, s katerimi trenira. Tudi sama pa se že vidi na Olimpijskih igrah, na katerih bi rada posegla po najvišjih stopničkah.

“Če želiš biti uspešen v atletiki, potrebuješ v sebi nekaj več. Nekaj, globoko v sebi. Nekaj, kar si sposoben aktivirati, ko je najtežje, takrat, ko se od tebe pričakuje najboljše. In to je v Veroniki. To je Veronika. Trenira zavzeto in natančno, zanima jo vse povezano s treningom, zanima jo, kako postati najboljša različica sebe. Zanima jo življenje in od sebe pričakuje več,” pravi tudi njen trener Tevž Korent.

#8 Jan Ločnikar, kajakaš na divjih vodah

Mladi Celjan Jan Ločnikar je velik up slovenskega kajakaštva. V zadnjih letih dosega izjemne rezultate na državnih, evropskih in svetovnih mladinskih prvenstvih. Njegova vizija je, da postane najboljši kajakaš in nastopi na Olimpijskih igrah. Še pred tem pa bi se rad uvrstil v slovensko reprezentanco in je na dobri poti, da svoje cilje tudi doseže.

Kmalu je začel nizati tudi uspehe. V zadnjih dveh tekmovalnih sezonah je dokazal svoj visok potencial. “V lanskem in letošnjem tekmovalnem obdobju je na največjih tekmovanjih v mladinski kategoriji dokazal, da je z nadaljevanjem uspešnega dosedanjega dela mogoče poseči v sam svetovni vrh, ne le v mlajših kategorijah, ampak tudi v članskih vrstah,” pravi njegov trener Aleš Kuder.

#9 Neja Anderle, saksofonistka

Mlada saksofonistka Neja Anderle si želi nekoč postati uspešna solistka in priznana profesorica saksofona. Želja po znanju in učenju od nekaterih najboljših saksofonistov na svetu jo vleče na študij v Bruselj in Pariz. Da ima izjemen talent, je pokazala že na svojem prvem tekmovanju, kjer je že takoj osvojila zlato plaketo. V zadnjih letih pa je nanizala še veliko drugih uspehov. S svojo energičnostjo in ambicioznostjo navdušuje tudi svoje mentorje, za dosego svojih ciljev pa je pripravljena trdo delati.

“Nad saksofonom sem se sprva navdušila zaradi televizijske serije Simpsonovi, kasneje pa mi je postalo najbolj všeč to, da gre za inštrument, ki se lahko uporablja v mnogih glasbenih zvrsteh – od klasike in moderne glasbe do jazza,” pravi Neja.

#10 Vid Botolin, atlet

19-letni Celjan Vid Botolin je navdušen tekač, ki se na evropskih lestvicah mladincev do 20 let uvršča na 3. mesto. Za dosego svojih ciljev – nabiranje medalj – je pripravljen garati in trenirati vsak dan, tudi večkrat na dan. Porušil je že devet državnih rekordov – samo letos pet.

Vid je državni mladinski in članski reprezentant in večkratni državni in pokalni prvak v teku na 1500 m in 3000 m, tako v dvorani kot na prostem. Poleg tega je tudi večkratni državni prvak v krosu in cestnem teku. Je član Atletskega Društva Kladivar Celje in nekdanji dijak I. gimnazije v Celju ter študent na Fakulteti za socialno delo.

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik