Zasoljeno drag Pariz tudi povsem brezplačno!

Pariz slovi po svetovno znanih znamenitostih, ekskluzivnem šopingu, vrvežu, odlični hrani in vinu, a tudi po nadvse zasoljenih cenah.

2. 6. 2012

V nadaljevanju zato povzemamo nekaj povsem brezplačnih stvari, ki jih je za popotnike s sušo v denarnici našla najbolj simpatična revija na slovenskem tržišču, Lisa.

V Parizu lahko tako breplačno vidiš ...

Veliko umetnosti!

Louvre si vsako prvo nedeljo v mesecu lahko brezplačno ogledajo vsi, enako velja tudi 14. julija, na dan Bastilje. Obiskovalci, mlajši od 25 let, imajo brezplačen vstop vsak petek zvečer, od 18. ure do 21.45 (razen razstav v dvorani Napoleon). Mimogrede, vrste so takrat posebej dolge, zato se oborožite s pijačo in z jedačo.

Musée d'Orsay, eden od najbolj priljubljenih muzejev, ki ima svoje prostore v nekdanji železniški postaji v Seni, ima brezplačne oglede vsako prvo nedeljo v mesecu (otroci, mlajši od 18 let, imajo vedno prost vstop). V prvem nadstropju se boste sprehodili med mojstrovinami Moneta, Renoirja, Pissarra, Sisleyja, Degasa, Maneta, Van Gogha, Cézanna, Seurata in Matissea.

Prva nedelja je brezplačna tudi v modernem centru Pompidou, kjer se mlajši od 18 let vedno lahko zastonj sprehodijo.

Slavna veleblagovnica Galeries Lafayette ima tedensko v sedmem nadstropju brezplačne modne revije.

Pariz je poln malih galerij in muzejev, kjer ti bodo z veseljem predstavili najnovejše razstave.

Nekaj predlogov:

  • Galerie Yvon Lambert (108 rue Vieille-du-Temple), za minimalizem in konceptualne umetnosti, ter Galerie Maeght (42 rue du Bac), za bolj tradicionalno umetnost, v okraju St-Germain-des-Près.
  • Samo čez reko Seno od Eifflovega stolpa si lahko v Muzeju moderne umetnosti – Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris – ogledaš umetniška gibanja 20. in 21. stoletja, ki vključujejo kubizem, dadaizem, fovizem, abstrakcijo ... In brezplačno stalno razstavo del Matissea, Picassa in Chagalla.
  • Tudi Rodinova kipa Mislec in Poljub si lahko vsako prvo nedeljo v mesecu brezplačno ogledaš v Rodinovem muzeju, v stavbi iz 18. stoletja, Hotel Biron, ki ima čudovit vrt.

Zanimive brezplačnosti v Parizu

  • Vzpon na Eifflov stolp ima svojo ceno, a večerni piknik v soju njegovih luči si lahko privoščiš povsem brezplačno. Občutek je čudovit. Nekaj najbolj čudovitega v Parizu so sprehodu ob Seni – privoščiš si jih lahko, kolikor si jih želiš.
  • Katedrala Notre-Dame je zgodovinsko središče Pariza, zato si jo moraš ogledati, seveda brezplačno. No, vsako prvo nedeljo, od oktobra do marca, pa se lahko brezplačno povzpneš tudi na severni stolp, kamor vodi 387 stopnic.
  • Umetnost uživaj tudi na trgu Place du Tertre na Montmartru, kjer kar mrgoli umetnikov in umetnin. V bližini je nekoč živel slikar Pablo Picasso.
  • Oglej si mesto s promenade Plantée, ki je opuščen železniški viadukt, blizu Bastilje. To je čudovit park, kjer ljudje športajo, okoli pa so čudoviti vrtovi in manjši parki.
  • V javnih parkih, kjer je ogromno igral in prostora za tekanje, si lahko dajo duška tudi otroci – Park André Citroën, Jardin des Tuileries, Jardin du Luxembourg, Parc Monceau, Square Willette (pred cerkvijo Sacre-Coeur) in Jardin des Plantes.
  • Največji zeleni park v mestu je Parc de la Villette, kjer so poleti tudi brezplačne kino predstave. Kraj je poln brezplačnih zanimivosti.