Zanimivosti o kultnem zaporniškem filmu

Kriminalna drama Kaznilnica odrešitve, ki je ameriško premiero doživela 14. oktobra 1994, ima med ljubitelji filma že dolgo kultni status, z oceno 9,3 na filmskem portalu IMDb pa zaseda tudi prvo mesto med najboljšimi filmi vseh časov.

Kaznilnica odrešitve (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2014

Znano je, da je bil nominiran za sedem oskarjev, a ni osvojil niti enega. Ko je prišel v kinematografsko distribucijo, se sprva ni izkazal za veliko uspešnico, ko so ga objavili na videokaseti in začeli predvajati na televiziji, pa se je zgodba spremenila. Postal je namreč eden najpopularnejših filmov vseh časov, in to v svetovnem merilu. Skoraj natančno 20 let po premieri kriminalne drame Kaznilnica odrešitve razkrivamo manj znana dejstva o tem slovitem filmu, ki je nastal pod režijsko taktirko Franka Darabonta.

Film temelji na noveli slovitega pisca Stephena Kinga z naslovom Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Pravice za snemanje filmske verzije svoje zgodbe je Stephen režiserju Franku Darabontu prodal za samo 5.651 dolarjev, a nikoli ni unovčil njegovega čeka. Menda ga je dal le uokviriti in ga nekaj let po premieri filma poslal nazaj Darabontu, in sicer s sporočilom: "Če boš kdaj potreboval denar za varščino, Steve."

Tim Robbins ni bil prva izbira za glavnega igralca. Vlogo Andyja Dufresnea so najprej ponudili Tomu Hanksu in Kevinu Costnerju, ki pa sta jo zavrnila. Zanjo se je zelo zanimal tudi Tom Cruise, a mu ni bilo všeč, ker je film režiral debitant. Zahteval je, da nadzor nad filmom prevzame Rob Reiner, a mu je ta rekel, da mora sodelovati z Darabontom, ker je film njegova vizija, zato je Tom vlogo zavrnil.

Morgan Freeman je razkril, da je režiser Darabont vsako sceno večkrat ponovil, celo če je menil, da je popolno posneta: "Vsakič sem ga zavrnil. Ni težko igrati, a stalno nekaj ponavljati brez očitnega razloga ti vzame veliko energije."

Se spominjate scene, v kateri se Andy (Robbins) in Red (Freeman) pogovarjata na zaporniškem dvorišču, medtem ko Red igra bejzbol? Snemanje te scene je trajalo kar devet ur, Freeman pa je ves čas metal in lovil bejzbolsko žogico. Sicer se ni pritoževal, a naslednji dan je na snemanje prišel s povito desno roko.

V neki sceni se na zaslonu prikaže odločitev o pogojnem izpustu Reda. Na fotografiji ob zavrnjeni prošnji je fotografija nekega mladeniča, a ne gre za Freemana iz mlajših dni, ampak za njegovega danes 55-letnega sina Alfonsa Freemana, prav tako igralca, ki je veliko časa preživel na prizorišču snemanja, imel pa je tudi manjšo vlogo.

Voda, v kateri je moral plavati Andy, ko se je rinil skozi kanalizacijsko cev, je bila tako strupena, da je bila smrtno nevarna. Robbins je kljub temu pristal na snemanje scene v smrtonosni kanalizacijski vodi, a je ustvarjalcem filma pred tem postavil pogoj. Takoj po koncu snemanja te scene so mu morali zagotoviti vročo prho, da je spral vso umazanijo s sebe.

Kaznilnica odrešitve je najljubši film številnih ljudi, med katerimi je bil tudi eden od najbolj znanih zapornikov na svetu. "Ko sem srečal Nelsona Mandelo, mi je govoril o tem, kako zelo rad ima ta film," je povedal Robbins.

Film so snemali leta 1993 v državni kaznilnici Ohio State Reformatory v Mansfieldu. Gre za nekdanji zapor, zgrajen davnega leta 1886, ki so ga tri leta pred začetkom snemanja zaprli. V skladu s prvotnim načrtom bi ga morali podreti, a so ga po tem, ko so v njem posneli kultni film, spremenili v turistično znamenitost, ki jo letno obišče okoli 80 tisoč ljudi.

Napisal: Tim Jeras

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri