Zakaj smo tako obsedeni z babicami? Zato!

"Starejšim ženskam je uspelo priti do faze, ko se ne obremenjujejo več, kar mlade ženske občudujemo."

So naše babice postale bolj kul od nas? (foto: Getty Images) Getty Images
30. 11. 2015

Gledamo jih na YouTubu in Instagramu, so liki na slavnih 'memih'. Cosmo kolumnistka je pobrskala v osrčje naše fasciniranosti nad starejšimi.

Včasih smo morali gledati televizijsko oddajo Zlata dekleta, da bi slišali glas penzionerk. Danes je Betty White ikona pop kulture. Pri svojih devetdesetih je z reklamami in vodenjem oddaj doživela vrh svoje kariere.

Helen Ruth Van Winkle, bolje znana kot Baddie Winkle, se lahko pohvali z več kot milijonom sledilcev na Instagramu. Cosmopolitan.com jo je pri njenih 86 letih okronal tudi z naslovom ene najbolj fascinantnih spletnih osebnosti.

Poleg tega ne mine teden, ne da mi kdo na YouTubu objavil videoodzivov starejših na trende sodobne kulture. Kako smo se znašli tu?

Starejše ženske niso predstavljene več zgolj kot babice, none, dobre kuharice, tečke ali preprosto čudne. Predvsem pa niso več nevidne. Eden od razlogov je tudi ta, da jih še nikoli ni bilo toliko.

Okoli 14 odstotkov vse populacije naj bi imelo več kot 65 let. Pri tem je treba v zakup vzeti tudi to, da je žensk pri tej starosti več kot moških. Na svetovni ravni naj bi se ta populacija do leta 2050 z 531 milijonov povečala na 1,5 milijarde.

Z drugimi besedami, babic je veliko, zato jih ne smemo in ne moremo kar tako ignorirati.

Razlog za njihovo priljubljenost pa je tudi naše malo zapoznelo spoznanje, da nas te ženske lahko veliko naučijo glede na to, kaj vse so že doživele.

Napetost med generacijami je temna stran feminizma, saj se vsaka generacija za pravice bori po svoje, ne da bi se učila tudi iz napak generacij pred njo.

Vendar pa ljubezen do starejših ikon vseeno dokazuje, da tako imenovani valovi in smeri feminizma niso tako ločeni, kot se nam zdi.

"Feministke drugega vala nas zelo privlačijo, saj naša generacija nima takšnih izkušenj, kot jih imajo one," pove Aminatou Sow, 30-letna digitalna strateginja in avtorica mema You Can't Spell Truth Without Ruth.

"Te ženske so bile tam, ko se je vse skupaj začelo, in še vedno počnejo neverjetne stvari."

Nekateri deli sodobne obse­denosti s seniorji gredo vseeno čez mejo dobrega okusa. Na primer videoposnetki, na katerih ljudje svoje stare starše izpostavijo porno filmom. Starejši ljudje niso psi ali dojenčki, čigar dejanja so smešna samo zato, ker jih delajo oni ali čigar nelagodje je nepomembno.

Vsi imamo radi dober video z babico, vendar le takrat, ko se tudi ona strinja s hecom. Starejše ženske se nam lahko zdijo zabavne ali ljubke, ne da bi nanje gledali zviška. Mi smo tisti, ki se moramo še veliko naučiti.

Osemdesetletna znanka mi je tako zaupala:

"Čas je dragocen, zato bi morali uživati v tem, kar počnemo, in se razvijati, kolikor je le mogoče. To je dobra lekcija za žensko katere­koli starosti."

Po predlogi Irin Carmon priredila Anamarija Lukovac

Preberi še: Kristina je razkrila, kako v resnici poteka delo v Ikei ali pa preveri, kako jedo Francozinje, da so tako vitke!

Priporočamo tudi: 5 modnih kosov, ki so nas navdušili v novembru

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri