Zahvala ob slovenskem dnevu krvodajalcev

Si vedela, da danes, torej v ponedeljek, 4. junija, v Sloveniji praznujemo dan krvodajalcev?

4. 6. 2012

Na ta dan smo leta 1945 v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Ta pomemben mejnik na področju transfuzijske službe oz. krvodajalstva praznujemo kot dan krvodajalstva.

Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo in uspešno tradicijo. S prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalkami in krvodajalci že dolga leta zagotavljamo zadostne količine varne in kakovostne krvi za naše bolnike, zato so krvodajalci pomemben del zdravstvenega sistema. Da pokrijemo potrebe bolnikov po krvi v Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan.

Darovanje krvi je zagotovo ena od najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Krvodajalci so z darovano krvjo že marsikatero žalostno zgodbo spremenili v srečno, zato je letošnji slogan svetovnega dneva krvodajalcev »Vsak krvodajalcec je heroj« še kako na mestu.  S tem se želi izpostaviti in prepoznati neopazne heroje, ki vsakodnevno rešujejo življenja, a so žal premalo opazni.

Svetovni dan krvodajalcev in slovenski dan krvodajalstva je priložnost za zahvalo vsem krvodajalcem, še posebej tistim, ki redno darujejo kri.

Zato:

  • HVALA VAM!

Ob tej priložnosti podporniki krvodajalske akcije »Podaj energijo za življenje!« še enkrat vabijo k obisku spletne strani www.daruj-kri.si, kjer se lahko vpišeš v bazo krvodajalcev, preveriš zalogo krvi različnih krvnih skupin po celi Sloveniji in se seznaniš z aktualnimi krvodajalskimi akcijami.

Akciji »Podaj energijo za življenje!« lahko slediš tudi na Facebook strani, kjer lahko igraš igrico »Reši mi življenje!« s katero želijo podporniki akcije na zabaven način osveščati o pomembnosti krvodajalstva. Cilj igre je uspešno in čim hitreje povezati enega uporabnika z drugim in mu tako simbolično darovati kri.