Začetek tekmovanja za nagrado Karla Velikega 2014

Pričelo se je zbiranje prijav za Evropsko mladinsko tekmovanje za nagrado Karla Velikega.

28. 10. 2013

Že sedmo leto zapored se nagrada podeljuje mladim, ki sodelujejo na projektih, ki spodbujajo oblikovanje evropske identitete in združevanje ter razumevanje med ljudmi iz različnih evropskih držav. Rok za prijavo je 20. januar 2014.

Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega skupno podeljujeta Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna. Nagrado prejmejo projekti mladih med 16. in 30. letom.

Nagrajeni bodo projekti, ki predstavljajo modele za življenje mladih v Evropi ter prikazujejo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

Denarne nagrade v višini 10.000 evrov

Nagrade bodo izbrane med 28 projekti držav članic, ki jih bodo predlagale nacionalne žirije.

Nagrada za najboljši projekt je 5000 evrov, druga nagrada znaša 3000 evrov, tretja pa 2000 evrov. Kot del nagrade bodo trije končni nagrajenci jeseni povabljeni na obisk Evropskega parlamenta (v Bruslju ali v Strasbourgu).

Predstavniki vseh 28 izbranih nacionalnih projektov pa bodo povabljeni tudi na slavnostno podelitev nagrad ter na štiridnevno potovanje v nemški Aachen.

Nagrajenci leta 2013

Pretekli nagrajeni projekti vključujejo programe za izmenjave mladih, umetniške in spletne projekte z evropsko razsežnostjo.

Leta 2013 je prvo nagrado dobil španski mladinski medijski projekt "Europe on Track" (Evropa na pravi poti), drugo mesto je zasedel poljski projekt " Discover Europe" (Odkrijmo Evropo), fotografski natečaj, ki združuje študente. Tretje nagrado je prejel estonski projekt izmenjave mladih "The Story of my Life" (Zgodba o mojem življenju), fizični prostor, ki preko dialoga združuje ljudi iz različnih delov družbe.

Časovnica:

  • Začetek zbiranja prijav: 25. oktober 2013
  • Rok za prijavo projektov:  20. januar 2014
  • 28 nacionalnih žirij opravi ožji izbor projektov do 3. marca 2014
  • Evropska žirija objavi odločitev o treh zmagovalcih: 10. april 2014
  • Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad v Aachnu: 27. maj 2014