Začel se je filmski festival v Cannesu

V Cannesu se bo med 14. in 25. majem za zlato palmo potegovalo 18 filmov.

16. 5. 2014

Letošnji žiriji tekmovalnega programa celovečercev predseduje novozelandska režiserka Jane Campion, edina ženska režiserka, ki je prejela prestižno zlato palmo.

Bi se znala ta statistika že kmalu popraviti?

Direktor festivala Thierry Fremaux je namreč izrecno poudaril, da je med 49 festivalskimi filmi (izbrali so jih med 1800 prijavami) 15 takih, ki so jih režirale ženske – in dva sta tudi v osrednjem tekmovalnem sporedu (Alice Rohrwacher z Le Meraviglie in Naomi Kawase s Still the Water).

Festival je odprla biografska drama Grace of Monaco, ki tematizira življenje princese bližnje kneževine, ki je bila obenem še filmska zvezda, naslovno vlogo igra canska ljubljenka Nicole Kidman, pod režijo pa se podpisuje Francoz Oliver Dahan.

Na festivalu tudi Slovenija

V program festivala Short Film Corner se je uvrstil tudi slovenski kratki film Bum, bum, bis!. Film, ki ga je posnel režiser Jani Sever, pripoveduje o klovnu, ki ne zasluži nič, in mladi prodajalki, ki bo kmalu izgubila službo. Film po režiserjevih besedah govori o sanjah, umetnosti in revoluciji v božičnem času.