Za ženske v znanosti: Štipendije za prihodnost so podeljene!

7. generacija štipendistk programa 'Za ženske v znanosti' si prizadeva za odkritja, ki bodo pomagala slovenski oljčni industriji, ter skuša najti ključ do razumevanja 'bolezni žensk' in nanodelcev.

25. 1. 2013

Partnerji nacionalnega programa 'Za ženske v znanosti' - L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – so v Narodnem muzeju Slovenije podelili štipendije sedmi generaciji mladih raziskovalk.

5000 evrov letne štipendije

Farmacevtka Nataša Beraniči z Lovrenca na Dravskem polju,živilska tehnologinja Tina Jerman Klen iz Ljubljane ter biologinja Živa Pipan Tkalec iz Ljubljane so za svoje raziskovalno delo v okviru doktorskega študija prejele enoletne štipendije v višini 5.000 evrov, ki jih lahko porabijo v poljuben namen.

Dogodka se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk, ki je poudaril, da moramo 'razmerje med ženskami in moškimi v znanosti spremeniti, ampak ne s kvotami za nagrade, temveč z boljšimi pogoji za delo znanstvenic, žensk, sicer se bomo zavestno odpovedali talentu polovice prebivalstva.'

Prispelo rekordnih 38 prijav

Na že sedmi razpis za štipendije programa L'OREAL-UNESCO 'Za ženske v znanosti', ki si prizadeva opozarjati na pomen in vlogo žensk v znanosti, je prispelo 38 prijav, kar je največ doslej, in prvikrat tudi največ s področja biotehnologije.

Predstavljamo štipendistke programa 'Za ženske v znanosti'

27-letna Nataša Beranič je Nacionalni odbor prepričala z raziskavami na področju endometrioze, ene najpogostejših benignih ginekoloških bolezni, pri kateri se tkivo, podobno maternični sluznici, razraste izven maternice in je lahko vzrok za neplodnost. Namen njene doktorske disertacije, ki jo opravlja na Inštitutu za biokemijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je prispevati k boljšemu razumevanju vloge progesterona pri razvoju in napredovanju endometrioze. Osredotočase tudi na iskanje učinkovin, ki bi lahko bile uporabne v terapiji te bolezni ter na raziskovanje mehanizma delovanja progestinov, zdravil, ki se v terapiji endometrioze že uporabljajo. Poznavanje delovanja progestinov je še toliko bolj pomembno, saj so prisotni v vsaki kontracepcijski tabletki.

Mlada farmacevtka iz okolice Ptuja si dodelitev štipendije šteje v čast. Po njenem mnenju to pomeni,  da »je Nacionalni odbor v rezultatih moje zagnanosti, v odnosu do raziskovanja in v vloženem trudu prepoznal delo, vredno nagrade. Hkrati pa je to še dodatna potrditev, da svoje delo opravljam dobro, kar mi tako na osebni kot tudi strokovni ravni daje veliko spodbudo za naprej.«

32-letna Ljubljančanka Tina Jerman Klen doktorsko disertacijo opravlja v okviru študijskega programa Znanosti o okolju, ki poteka na Fakulteti za podiplomski študij na Univerzi v Novi Gorici. Raziskuje transformacije in porazdelitev fenolov oljk med proizvodnjo oljčnega olja. Fenolne spojine oljk naj bi namreč imele močne antioksidativne lastnosti, s tem pa pomembno preventivno vlogo pri pojavnosti nekaterih vrst raka ter bolezni srca in ožilja. Hkrati te spojine v odpadnih oljčnih produktih predstavljajo velik okoljski problem, zaradi česar je njihov nenadzorovan izpust v okolje strogo prepovedan. Namen njene raziskave je oceniti učinkovitost obstoječih tehnik stiskanja olj ter ugotoviti, ali je mogoče s spremembami tehnologije izboljšati kakovost oljčnega olja in hkrati zmanjšati okoljsko obremenitev skozi nadaljnjo uporabo odpadnih produktov, oboje pa lahko pomembno spodbudi slovensko oljčno industrijo.

Živilska tehnologinja, predana svojemu raziskovalnemu delu in materinstvu, upa, da bo v navdih mlajšim generacijam:

»Štipendija zame predstavlja veliko potrditev do sedaj opravljenega dela in izbire raziskovalnega področja, kjer vidim še veliko delovnih izzivov in priložnosti za realizacijo novih idej. Predvsem me veseli, da sem dobila štipendijo, ki poudarja in priznava vlogo žensk v znanosti, in upam, da bo v navdih bodočim raziskovalkam mlajših generacij.«

34-letna biologinja iz Ljubljane Živa Pipan Tkalec se v svoji doktorski disertaciji, ki jo opravlja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ukvarja z vplivom nanodelcev na kopenskega raka enakonožca. Namen njenega dela je raziskati biološke učinke in interakcijo nanodelcev, ki so prisotni tako v industriji kot vsakdanjem življenju, z organizmi in celicami. Vsvojem delu se osredotoča na proučevanje delovanja delcev in iskanje odgovora, ali je pogoj za učinek delca ta, da v celico vstopi. Ugotavlja pa tudi, kakšni naj bodo učinkoviti testi strupenosti za nanodelce.

Raziskovalka in mati dveh otrok štipendijo vidi kot priznanje, »saj to pomeni, da je bilo delo naše skupine in tudi moje delo opaženo in nagrajeno, kar mi daje nadaljnji zagon. Upam, da bom kmalu našla tudi primerno službo, v kateri se bom lahko še naprej posvečala znanstveno-raziskovalnemu delu.«

Nacionalni program L'Oreal-UNESCO 'Za ženske v znanosti' živi tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti ter YouTube kanalu Za ženske v znanosti.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri