Praznično pokanje - hud stres za pse! Morda ga umiriš s tem (pasji radio)

22. 12. 2016
Praznično pokanje - hud stres za pse! Morda ga umiriš s tem (pasji radio) (foto: Profimedia)
Profimedia

December prinaša veliko prazničnega veselja. A ne za vse, še posebej pa ne za pse. Poleg nevarnosti poškodb z okraski in občutkov tesnobne v veliki množici ljudi, jim največji stres in trpljenje predstavlja pokanje številnih pirotehničnih sredstev.

V Društvu za zaščito živali Ljubljana lastnikom prestrašenih kosmatincev svetujejo, naj svojim psom v hiši ali stanovanju pripravijo varno zavetje, kamor se bodo lahko skrili.

To velja tudi za pse, ki sicer bivajo zunaj. Psu naj omogočijo svojo bližino, hkrati pa ga ob pokanju ne tolažijo, saj s tem lahko še povečajo strah.

Za sprehode naj skrbniki psov izbirajo manj obljudene kraje in ure, ko zunaj ni veliko ljudi, na primer zgodaj zjutraj, pes pa naj bo na povodcu. Preverijo naj neoporečnost povodcev, oprsnic ali ovratnic, saj se pes ob poku lahko požene v brezglavi beg in poškodovana oprema lahko popusti.

Ozaveščanja problema pokanja se je lotila tudi Pasja pekarna Hov-hov, ki ponuja tudi možno rešitev ...

Pasji radio s prazničnim programom za pse

Prvi radio s prazničnim programom za pse je možna rešitev za lajšanje stresa psov med prazničnim pokanjem.

Raziskave namreč kažejo, da glasba, predvsem klasična, močno lajša stres psov med pokanjem.

Poskusite svoje ljubljenčke pomiriti s predvajanjem glasbe prek spletnega mesta www.pasjiradio.si, hkrati pa si oglej tudi priročne nasvete uveljavljene strokovnjakinje in trenerke psov Lee Leskošek.

Še več nasvetov kinologa, kako psu olajšati praznični čas, najdeš TUKAJ!

Kampaniji sva se pridružili tudi dve blogerki in lastnici ljubkih štirinožcev, Tesa Jurjaševič, ki ustvarja blog Magnifique in moja malenkost, Tjaša Kokalj Jerala, ki ustvarjam blog TK SWAT.

Praznični čas je zame eden najlepših, a enako si želim, da bi bil tudi za moja dva kužka in vse ostale kosmatince, zato med pisanjem te objave v družbi svojih dveh štirinožnih družinskih članov poslužamo pasji radio, ki sprošča tudi mene.

In ne pozabite, psi niso edine živali, ki trpijo zaradi pirotehničnih sredstev!

Ta povzročajo na primer dezorientacijo divjih ptic in proizvajajo strupene emisije, ki jih lahko zadušijo. Negativne posledice čutijo tudi živali na kmetijah in drugi hišni ljubljenčki.

Uživajte v praznikih, pa brez pokanja, lepo lepo prosim! 

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Preberi še: Sreča ni odvisna od denarja, ampak od ...  ali pa Kako ostati fit čez praznike? Preprosto, samo tole upoštevaj!

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec