Za strožje ukrepe za boj proti nasilju nad indijskimi ženskami

Po podatkih indijskega urada za kazniva dejanja je bilo v letu 2011 prijavljenih 24,000 posilstev, leta 1971 pa 2487.

22. 1. 2013

V Indiji posilijo žensko vsakih 20 minut.

Leta 2011 je bilo v Indiji zabeleženih neverjetnih 228,650 kaznivih dejanj, katerih žrtve so bile ženske. Med temi kaznivimi dejanji so bile tudi ugrabitve, fizično nasilje in spolno nadlegovanje.

Poziv za strožjo zakonodajo v Indiji

Evropski poslanci so se v četrtek, 17. januarja, posvetili zadnjemu odmevnemu primeru posilstva v Indiji. Džjoti Singh Pandey, 23-letno prebivalko indijske prestolnice New Delhi, je namreč konec lanskega leta med vožnjo z avtobusom po ulicah mesta posililo šest moških. To je v Indiji sprožilo množične proteste, na katerih so ljudje zahtevali strožjo zakonodajo za zaščito žensk.

Tem pozivom se tako pridružujejo tudi evropski poslanci.

V resoluciji poslanci pozivajo New Delhi naj sprejme in nato tudi uveljavi strožje zakone za boj proti vsem oblikam nasilja, ki jih trpijo ženske. Po mnenju poslancev bi morali v Indiji sprejeti tudi akcijski načrt za podporo žrtvam nasilja.

Spregledali niso niti dejstava, da bi bilo potrebno prebivalstvo z izobraževalnimi kampanjami ozavestiti o nasilju nad ženskami. Vse prevečkrat so namreč ljudje do trpečih žensk indiferentni, kar se je pokazalo tudi v primeru Pandeyeve. Dekle je namreč po posilstvu kar nekaj časa ležalo na pločniku, ne da bi ji kdo pomagal.