Za svečko manj in za odkrito besedo več!

Dan spomina na mrtve, ko v deželi zagorijo sveče in svečke v spomin našim dragim preminulim, je eden redkih dni, ko vendarle izmenjamo kakšno besedo tudi o smrti, pogrebu in grobovih. Še posebno za Slovence pa je značino, da o teh stvareh veliko premalo odkrito govorimo, smo pa zato naravnost obsedeni s prižiganjem sveč.

Za svečko manj in za odkrito besedo več! (foto: profimedia) profimedia
28. 10. 2014

Kaj praviš na idejo, da bi morda tudi letos prižgala raje kakšno svečo manj? Predniki ti ne bodo zamerili, potomci pa ti bodo hvaležni.

Prižgi raje virtualno svečko!

Slovenci menda v enem letu porabimo kar neverjetnih 23 milijonov nagrobnih sveč. Zato je ministrstvo, pristojno za okolje, pripravilo projekt Svečo manj, saj plastični in drugi ostanki sveč onesnažujejo in obremenjujejo okolje, s katerim ljudi poziva, naj s prižiganjem sveč ne pretiravajo. S svečo se simbolno spomnimo na umrle, a le ena gotovo zadošča, saj spomini živijo v srcu in mislih.

V virtualnem prostoru www.svecamanj.si jih je bilo doslej tako prižganih že okoli 18.000, brezplačno pa bi lahko uredila tudi spominske spletne strani na strani www.vspomin.com.

Odkrito o tabujih smrti in staranja

V Zavodu Pogreb ni tabu že od leta 2009 odkrito nagovarjajo tabuje staranja, umiranja, smrti in pogrebov, še posebno pa postanejo aktivni v času okoli 1. novembra, ko tem temam družno namenjamo več pozornosti.

Portal Pogreb ni tabu je eden redkih v slovenskem jeziku, ki kakovostno in celostno spremlja področja o umiranju, paliativni oskrbi, smrti, pogrebih in prebolevanju, hkrati pa seznanja s številnimi zanimivostmi. Kajti smrt in pogreb v vseh kulturah nista žalostna dogodka, pogrebne navade in običaji se v različnih veroizpovedih razlikujejo, pogreb pa ni nujno le vedno enak. Poleg tega je Pogreb ni tabu spletišče koristnih informacij in podatkov, ki jih je ob smrti, organizaciji pogreba ali prevozu umrle osebe, še posebej, če je ta umrla v tujini in potrebuje posebni potni list, dobro poznati, delujejo pa tudi brezplačne spletne svetovalnice o vprašanjih, povezanih s smrtjo.

Izšla je tudi revija Pogreb ni tabu!

Izšla je tretja številka brezplačne revije Pogreb ni tabu v nakladi 5.000 izvodov.

V njej 19 avtorjev razmišlja o smrti, ki je del življenja. Od zelo osebnih izpovedi pa do vedno bolj aktualnih vprašanj o stroških pogreba ter tem, kot sta paliativa, evtanazija. In tudi o najpomembnejši temi – kako vsak dan polno živeti.

Saša Filipovski je s svojim razmišljanjem revijo pospremil z uvodnikom, ki ga zaključi z besedami "Naučimo se živeti – in tudi umreti. Kam pa gremo po smrti? Pomembneje je, kakšni pridemo tja. Kamorkoli že ..." Z osebnimi izpovedmi sta revijo dopolnila tudi Vlasta Nussdorfer, ki razmišlja o tem, kaj bi še rada storila v svojem življenju; in Tone Hočevar z intimno izpovedjo, kje in kako bi želel biti pokopan – Sava bo njegov zadnji dom. Karmelina Husejnović se je pogovarjala z Matjažem Luzarjem, režiserjem filma Srečen za umret.

Izvod revije lahko naročiš na elektronsko pošto: info@pogreb-ni-tabu.si, objavljena pa je tudi na spletni strani www.pogreb-ni-tabu.si